Voorbereiden op een sollicitatiegesprek

Voorbereiden op een sollicitatiegesprek Solliciteren, veel mensen hebben er geen hobby aan. Maar eigenlijk is het met de juiste voorbereiding helemaal niet zo moeilijk. Wanneer je je aan een bepaald aantal standaard voorwaarden en regels houdt kom je een heel eind. Het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Solliciteren en intakes zijn geen sinecure, maar met het lezen van deze aanbevelingen sta je wellicht wat zelfverzekerder in je schoenen.

De voorbereiding van een sollicitatiegesprek

Wat kan ik doen om me goed voor te bereiden? In het proces van solliciteren zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je goed voor te bereiden op de sollicitatie. Wanneer je een indrukwekkende sollicitatiebrief geschreven hebt en je bent uitgenodigd om op een eerste gesprek te komen, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee kunt houden.

Vanuit het perspectief van het bedrijf

Verdiep je in de locatie, is de afstand naar de vestiging groot of klein? Zijn er meerdere vestigingen of één? Zitten ze in het centrum of juist aan de rand? Er zijn verschillende manieren hoe je dit met behulp van een zoekmachine of Google-maps kunt uitzoeken. Het vergroot je inzicht in de woon-werkafstand.

Het bedrijf

Verdiep je in de grootte van het bedrijf en de bedrijfscultuur. Is er een sterke hiërarchie of is alles juist informeel en plat? Houd bij de uitkomst rekening met wat bij jou het beste zou passen. Tijdens het gesprek is het een goed idee om te vragen naar de groeikansen, het toont je interesse voor het bedrijf en kan ook aangeven dat je zelf ambitie hebt om door te groeien, bovendien verschaft het je informatie over hoe de vork in de steel zit op dit gebied.

De locatie

Als je de locatie weet en de vestiging, informeer dan goed over het tijdstip en de plaats van het gesprek. Print eventueel een route uit. Laad het navigatiesysteem bij tijds op zodat deze vol is zodra je de auto instapt. Zorg dat je mobiele telefoon is opgeladen en schaf eventueel een carkit aan voor het geval je onderweg gebeld gaat worden.

Kijk en lees op de website van het bedrijf. De reden is tweeledig. Je wilt zelf geïnformeerd zijn. Maar je wilt ook oprecht kunnen beamen dat je je in het bedrijf verdiept hebt. Het is dan handig dat je dit kunt doen door bijvoorbeeld een opvallend detail of kenmerk van de website te noemen tijdens het gesprek.

Vanuit het perspectief van jezelf

Zorg ervoor dat je je goed hebt voorbereid op standaard vragen zoals 'Wat zijn je sterke en wat zijn je zwakke punten?', 'Waarom zouden we voor jou kiezen?', 'Wie is.... [jouw naam] precies?', 'Wat maakt jou geschikt voor deze rol?' Standaard vragen zijn lastig als je ze niet goed voorbereid hebt. Bovendien is het erg belangrijk om je sterke en zwakke punten van jezelf goed te kennen en weten, je kunt dan ook zelf beter bepalen of je geschikt bent voor het bedrijf, de rol of het project.

Lichaamstaal

Verder kan het een goed idee zijn om wat te lezen in boeken over lichaamstaal. Mensen letten bewust en onbewust op lichaamstaal. Het geven van een hand komt bij een sollicitatie vaak aan bod. Er zal dikwijls worden gelet op het feit of je wel een hand geeft maar ook op hoe je dit dan doet. Introduceer jezelf en geef een stevige hand (maar knijp de ander niet fijn). Welke zaken kun je beter doen of juist beter laten? Het kan helpen om je in dit onderwerp over lichaamstaal te verdiepen, zodat je steviger in je schoenen staat en zelfverzekerder bent omdat je beter weet hoe het (zakelijk) hoort.

Agendapunten

Wanneer een afspraak een week later is, of is verzet naar een later moment, is het soms nog even verstandig om kort te sms'en, whatsappen, bellen of e-mailen voor vertrek naar de locatie. Je weet dan zeker dat de ander ook aanwezig is en je geeft aan dat je ze nog niet vergeten bent. Een nette maar korte e-mail kan erg gewenst zijn.

Kleding

Zorg dat je je kleding netjes hebt. Is het nog nodig om naar een stomerij te gaan, is het vlekvrij, moet je nog strijken? Of schoenen poetsen? Doe dit dan niet op het laatste moment, maar zet dit de avond van tevoren klaar. Zorg dat je fris gedoucht bent, je tanden gepoetst hebt en je haren netjes hebt gemaakt. Beter 'over dressed' dan 'under dressed' is vaak een stelregel voor een sollicitatie.

Overige voorbereidingen

Check je saldo van je bankrekening of je onderweg kunt tanken en check je benzinemeter. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan onderweg of op de terugweg.

Wel of geen aantekeningenblok? Het bij je hebben van een aantekeningenblok en een goede nette pen is een goede aanrader. Er zijn bedrijven of recruiters die daar niet op letten, maar het kan geen kwaad om een aantekeningenblok bij je te hebben. Het komt geïnteresseerd over, soms kan het zelfs van je verwacht worden dat je mee schrijft of aantekeningen maakt. Als je twijfelt, neem dan een aantekeningenblok en pen mee. Zorg dat je een goed verzorgde aktetas of iets anders wat er net uit ziet bij je hebt en geen supermarkt tasje.

De afronding

Soms wordt aan het einde van het gesprek de vraag gesteld: "Zijn er nog vragen?". Een goede vuistregel hierin is, dat als het gesprek wel goed en lang was, waarbij beide kanten ruim aan bod zijn geweest om te vertellen en te vragen, dat het dan niet hoeft. Wanneer echter een kant veel aan het woord is geweest en je zit zelf nog met een vraag, of je hebt de indruk dat het gesprek qua vraag en antwoord erg in onbalans was, dan kan het nooit kwaad om nog een goede vraag te stellen. Heb dus altijd nog een goede laatste vraag paraat.

Sluit het gesprek liever nooit af met 'yo', of 'doei', maar wens netjes een fijne dag verder of zeg 'tot ziens' of 'ik hoop snel weer wat van jullie te horen'. Als het een prettig gesprek was is het raadzaam om mede te delen dat je er zo over denkt.
© 2015 - 2024 Softwaretester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…
Solliciteren: De voorbereiding!Solliciteren: De voorbereiding!Solliciteren, het klinkt misschien heel eenvoudig maar in de praktijk worden we geconfronteerd met een totaal ander beel…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Solliciteren bij Albert Heijn, hoe werkt dat?Solliciteren bij Albert Heijn, hoe werkt dat?Albert Heijn is de grootste supermarktketen van Nederland en een populaire werkgever onder jongeren. Het werk in een sup…

Promotiewerk: informatie en tipsBen jij sociaal, enthousiast en een echte doorzetter? Dan is een bijbaan als promotiemedewerker misschien wel wat voor j…
Selectiemethoden bij werving & selectieSelectiemethoden bij werving & selectieIn dit artikel staat een overzicht van de meest gebruikte en valide werving- en selectiemethodes. Dit artikel is geschik…
Softwaretester (24 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.