Sollicitatiegesprek: tips

Sollicitatiegesprek: tips Je sollicitatiebrief heeft de interesse gewekt bij het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd. Gefeliciteerd! Je bent door de eerst selectieronde geraakt! Je wordt uitgenodigd voor een gesprek. En dan? Waar moet je aan denken? Wat moet je doen, of juist niet doen? Bereid je vast voor met onderstaande tips.

Voorbereiding

De grootste tip die men kan meegeven vóór het gesprek: Wees voorbereid! Een goede voorbereiding is het halve werk! Maar hoe bereid je jezelf nu het beste voor?
  • Zoek het bedrijf op op het internet. Waar zijn ze mee bezig? Wat is hun historie? Wat vinden ze belangrijk? Zorg dat je iets kan vertellen over het bedrijf. Het hoeft niet veel te zijn. Het feit dat je de moeite hebt gedaan om je te verdiepen in het bedrijf, getuigt van interesse.
  • De dag voor je gesprek leg je alles klaar: je diploma's, getuigschriften, scripties en eventueel geschreven referenties, … Check of je alles bij hebt. Nu heb je nog tijd om dat ene diploma te zoeken. Zorg dat je een kopie van je CV bij hebt.
  • Zorg voor een nette map of tas. Steek hier alle papieren in die je mee wilt nemen. Een nette map en of tas laten zien dat je ordelijk bent en de zaak serieus neemt.
  • Neem voor jezelf een blocnote mee om eventueel dingetjes op te schrijven. Misschien heb je zelf ook wel vragen over de functie of het bedrijf? Noteer deze van tevoren.
  • Lees de vacature nog een keertje goed door. Probeer een paar sleutelwoorden te onthouden en gebruik die in het gesprek. Zorg wel dat je alles goed kunt motiveren.
  • Zoek kleding uit. Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet. Trek geen verfomfaaid hemd uit de kast, maar strijk het nog even. Kleding is verder heel afhankelijk van de job waarvoor je solliciteert. Voor de ene job is een net pak vereist, voor de andere job is een spijkerbroek voldoende.
  • Besteed ook aandacht aan details. Poets je schoenen, zorg dat je haar netjes zit. Zorg dat je een paraplu bij je hebt voor het geval er regen voorspeld wordt.
  • Bedek opvallende piercings en tatoeages.
  • Denk na over bepaalde vragen. Wat zijn je goede eigenschappen en je verbeterpunten? Waar zie je jezelf over tien jaar? Hoe zouden je huidige collega's je omschrijven? Zorg dat je overal een voorbeeld bij kunt noemen. Op internet kan je verschillende websites vinden met vragen die gesteld kunnen worden tijdens een gesprek. Overloop deze voor jezelf.

Wees op tijd

Te laat komen op een sollicitatiegesprek zal niet geapprecieerd worden. Het komt laks en ongeïnteresseerd over. Het geeft dus een zeer slechte eerste indruk. Vertrek op tijd en zorg dat je 10-15 minuutjes van tevoren aankomt. Zo heb je zelf even de tijd om te acclimatiseren. Gebruik deze tijd om rustig rond te kijken en een indruk te krijgen van het bedrijf. Zorg dat je de contactgegevens van het bedrijf en de naam van je contactpersoon bij de hand hebt onderweg. Kom je onverwacht in de file, of gebeurt er iets onderweg waardoor je later bent, bel dan en leg de situatie uit. Vraag of het een probleem is om later te komen. Verzet indien nodig de afspraak.

Tijdens het gesprek

  • Begroet je gesprekspartner en geef een hand.
  • Zorg dat je telefoon uitstaat en je geen kauwgom in je mond hebt.
  • Blijf rustig wees jezelf.
  • Lieg niet en doe geen beloftes die je niet kan waarmaken! Ooit val je door de mand en ben je weer bij af!
  • Zorg dat je je eigen CV kent en je overal voldoende uitleg bij kunt geven. Wees positief.
  • Toon respect. Laat mensen uitspreken.
  • Een stilte tijdens het gesprek voelt voor jezelf misschien ongemakkelijk, maar is niet erg. Je mag best nadenken over je antwoord. Begrijp je de vraag niet, stel dan een vraag terug. Kunt u iets specifieker zijn? Wat bedoelt u met...?
  • Neem de tijd om te antwoorden. Laat je niet van het padje afbrengen door rare vragen. Hiervoor heb je jezelf voorbereid.
  • Ben je zenuwachtig? Sla dan een glaasje water niet af. Een droge mond praat niet makkelijk.
  • Hou rekening met de persoon die voor je zit. Mannen zijn resultaatgericht, vrouwen interesseren zich ook in relaties en processen. Probeer dit te betrekken in je antwoorden.
  • Salarisvragen en arbeidsvoorwaarden … In je eerste gesprek is het een no go om gelijk vragen te stellen over het salaris en/of arbeidsvoorwaarden. Dit is meer iets voor een tweede gesprek. De recruiter zal meestal tijdens het eerste gesprek aan je vragen wat je zelf in gedachte hebt qua salaris. Denk er dus wel over na. Zoek van tevoren op welk gepast salaris bij de functie hoort.
  • Kinderwens? Veel vrouwen wordt gevraagd of ze een kinderwens hebben. Deze vraag mag eigenlijk niet gesteld worden. Overkomt het je toch, of ben je op dat moment zwanger, wees dan eerlijk maar zakelijk.
  • Ontslagen bij je vorige werknemer? Blijf discreet en zakelijk. Klap niet uit de biecht. Niemand zit te wachten op een werknemer die de vuile was buiten hangt, of iemand die zijn ontslag psychisch nog niet verwerkt heeft.
  • Heb je een gat in je CV? Ben je thuis geweest voor de opvoeding van je kinderen, lange tijd werkloos, of thuis vanwege ziekte? Zorg dat je hierop voorbereidt bent. Als huismoeder was je manager van het gezin, moest je multitasken. Was je thuis vanwege ziekte of werkloos? Je hebt deze tijd misschien benut met het volgen van een cursus of opleiding?

Afronding van het gesprek

  • Heb je nog vragen? Stel deze dan. Vraag bijvoorbeeld hoe het vervolgtraject gaat. Moeten er nog testen afgelegd worden? Komt er nog een tweede of derde sollicitatieronde? Wanneer kan je een reactie verwachten?
  • Heb je nog referenties? Bied deze dan aan.
  • Bedank de persoon dat je mocht langskomen.

Na je gesprek

Wil je jezelf nog even onder de aandacht brengen? Stuur dan een bedankbrief waarin je jezelf op een positieve, attente manier onderscheidt van andere sollicitanten.
© 2014 - 2024 Tina85, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Het sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietHet sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietSoms worden tijdens een sollicitatiegesprek allerlei persoonlijke vragen gesteld. Het is goed om te weten dat dit helema…
Vragen en tips over solliciteren voor een jobVragen en tips over solliciteren voor een jobWanneer je op een vacature wilt gaan solliciteren moet je perfect voorbereid zijn. Zo zal het de inleidende sollicitatie…

Twee banen combineren zonder gek te wordenTwee banen combineren zonder gek te wordenEr zijn vele redenen waarom mensen beslissen om een extra baan aan te nemen bovenop deze die ze reeds uitoefenen. De mee…
Beveiliger worden zonder diplomaBeveiliger worden met of zonder diploma is zeker mogelijk als je de juiste competenties en persoonseigenschappen bezit.…
Tina85 (17 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.