Twee banen combineren zonder gek te worden

Twee banen combineren zonder gek te worden Er zijn vele redenen waarom mensen beslissen om een extra baan aan te nemen bovenop deze die ze reeds uitoefenen. De meest populaire reden is natuurlijk de extra inkomsten die ze daarmee vergaren. Het leven wordt alsmaar duurder en duurder waardoor het voor de werkende mens soms moeilijk wordt om bovenop alle kosten nog geld opzij te kunnen zetten voor vakantie of andere doeleinden.

Als één baan niet volstaat

Stel je bent reeds voltijds aan het werk maar je slaagt er maar moeilijk in om aan het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen. Dan is het misschien het ideale moment om je eens af te vragen of je niet kan overwegen een extra baan aan te nemen. Sommige bedrijven zullen echter niet toestaan dat hun werknemers bijwerken in hun vrije tijd, andere bedrijven zullen dan weer eisen dat je eerst toestemming vraagt. Om erachter te komen wat het beleid daaromtrent is in jouw bedrijf, raadpleeg je het best even de arbeidsovereenkomst.

Als er effectief beperkingen zijn omtrent het aannemen van een tweede baan moet je zelf bepalen welke acties je dient te ondernemen. Als je echt niet rond komt aan het einde van de maand kan je een tweede bron aan inkomsten zoeken, maar je vermeldt dit dan beter niet op je huidige werk. Het is natuurlijk geen ideale situatie maar soms heb je geen andere keuze. Als je uiteindelijk toch overweegt om het risico te nemen, bedenk je het beste op voorhand hoe je zal handelen in bepaalde scenario’s. Wat vertel je als je werkgever erachter komt? Doe je alsof je niet afwist van het beleid of vertel je gewoon de waarheid met alle mogelijke gevolgen?

Gebruik je gezond verstand

Voordat je effectief overgaat tot het starten van een tweede baan, moet je je natuurlijk eerst afvragen of je hier wel tijd voor hebt. Als je reeds een kantoorbaan hebt, blijven er niet veel mogelijkheden over buiten horeca of retail. Indien je nog nooit in de horeca of retail hebt gewerkt zal het waarschijnlijk niet zo gemakkelijk zijn om hier aan de slag te kunnen. De meeste managers weten je motivatie echter wel te waarderen en zullen je zeer waarschijnlijk wel een kans geven.

De meeste zaakvoerders hebben er meestal geen problemen mee om je late uren of weekend uren te laten werken. Je moet echter wel duidelijk stellen wanneer je kan werken en er ook op aandringen dat de zaakvoerder zich daaraan houdt. Geeft hij je te weinig of te veel uren, dan bespreek je dit het beste met hem op een open manier. Zeker als hij je inplant om vier uur terwijl je voltijdse baan pas eindigt om vijf uur. Dit is uiteraard niet aanvaardbaar. De eerste keer kan natuurlijk een menselijke vergissing zijn, de tweede keer wordt al iets vervelender maar de derde keer overweeg je toch het best om je bijverdienste ergens anders te zoeken. Je kan je natuurlijk niet veroorloven dat je voltijdse baan hieronder zal lijden of je het risico loopt je vaste inkomen te verliezen.

Afwisseling is noodzakelijk

Bij het kiezen van een baan, of je nu op zoek bent naar twee of drie deeltijdse banen of een combinatie van een voltijdse en een deeltijdse baan, is het belangrijk om te beseffen hoe je deze banen in elkaar kunt laten overvloeien. Het is bijvoorbeeld zeer moeilijk om twee klantgerichte banen met elkaar te combineren. Je zou dan meer dan zestig uur per week moeten kunnen omgaan met allerhande soorten klanten, gaande van emotionele klanten tot de meest ongemanierde exemplaren. Als je hier toch voor kiest zul je het in ieder geval niet lang volhouden. Als je werkt als uitzendkracht zal je dit misschien gemakkelijker van je af kunnen zetten maar het blijft geen aan te raden combinatie.

Je kan ook beter twee keer nadenken over de fysieke activiteit die beide banen met zich meebrengen. Een ideale combinatie is een voltijdse bureaubaan, gecombineerd met een fysisch meer intensieve positie. Je blijft het best ver weg van het klantengebeuren maar je benen strekken na een dag op kantoor kan zeker niet slecht zijn. Het kan natuurlijk vrij zwaar worden als je na je vaste werkuren nog eens gaat bijwerken. In dit geval is weekendwerk geen slechte optie. Ook nachtwerk behoort tot de mogelijkheden maar dit kun je het beste maar zien als een tijdelijke betrekking.

Opofferingen

Je kan er niet om heen maar twee banen vraagt heel wat opoffering. Denk maar aan vrienden en familie die je toch heel wat minder zal kunnen zien. Ook van je hobby’s en je vrije tijd zal niet meer zoveel overblijven. Indien je huisdieren bezit zoek je het beste voldoende opvang want anders zijn ze volledig op zichzelf aangewezen. Het is volledig menselijk om toch nood te hebben aan een moment voor jezelf. Bespreek dit met je baas en die zal dit zeker begrijpen, uiteraard niet een dag per week maar zo nu en dan een dag in het weekend zal je zeker ten goede komen.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbaan of bijverdiensten: algemene tipsBijbaan of bijverdiensten: algemene tipsWanneer je bijverdiensten of een tweede baan nodig hebt is het nog niet zo eenvoudig om een keuze te maken voor een baan…
Beginnen als zzp’er of in loondienst blijven?Beginnen als zzp’er of in loondienst blijven?Vele werknemers lopen met een droom rond om ooit iets voor zichzelf te beginnen. De droom omzetten naar een onderneming…
Een simpel stappenplan om meer te sparen!Geld opzij zetten om te sparen is heel belangrijk. Bijvoorbeeld een noodfonds voor noodgevallen en onverwachte kosten (k…

Thuiswerken: 8 tips voor geconcentreerd thuiswerkThuiswerken: 8 tips voor geconcentreerd thuiswerkWie thuis werkt, heeft alvast het voordeel om nooit in de file te staan en vermijdt het risico om te laat te komen door…
Sollicitatiegesprek: tipsSollicitatiegesprek: tipsJe sollicitatiebrief heeft de interesse gewekt bij het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd. Gefeliciteerd! Je bent door…
Bronnen en referenties
  • http://www.vacature.com/carriere/groeien/Hoogopgeleiden-combineren-twee-jobs-poen-of-passie
  • Trendsmagazine – 2 halftijdse job - Februari 2008
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 23-10-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.