De beste slechte eigenschappen om te noemen bij sollicitatie
Bij een sollicitatiegesprek word je vaak gevraagd een aantal van je goede en slechte eigenschappen te noemen. Een werkgever of uitzendbureau doet dit om een beter beeld van jou als kandidaat te krijgen en om te zien hoe je omgaat met dit soort vragen. Je kunt er daarom maar beter op voorbereid zijn zodat je straks niet met je mond vol tanden zit. Wat zijn nu goede slechte eigenschappen om te noemen in zo'n gesprek?
Goede slechte eigenschappen
Een gesprek bij een werkgever of uitzendbureau
Een potentiële werkgever of uitzendbureau wil natuurlijk weten wat voor vlees het in de kuip heeft. Naast je opleiding en vorige ervaring door te nemen worden vaak een aantal aanvullende vragen gesteld die helpen een beeld te schetsen van jouw persoonlijkheid. De inhoud van de antwoorden die je geeft is vaak minstens zo belangrijk als de manier waarop je tot die antwoorden komt. Moet je er heel lang over nadenken of moet degene met wie je het gesprek hebt de antwoorden echt uit je trekken, dan laat dit natuurlijk een minder goede indruk achter dan wanneer je de antwoorden direct paraat hebt. Het kan daarom helpen om je een beetje te verdiepen in het soort vragen waarvan de kans groot is dat ze gesteld gaan worden.
Een van die vragen is 'noem twee van je goede en twee van je minder goede karaktereigenschappen'. Het noemen van goede eigenschappen gaat de meesten wel goed af. Het noemen van slechte eigenschappen is vaak lastig. Niet omdat je deze niet weet te noemen, maar omdat je natuurlijk wilt voorkomen dat ze te slecht zijn waardoor het voor een werkgever een afknapper wordt. Geef je bijvoorbeeld aan dat je moeite hebt met het omgaan met bepaalde soorten mensen of geef je aan dat je totaal niet punctueel bent, dan voelt de werkgever de bui vaak al hangen en is het een reden voor een afwijzing. Het is daarom zaak om te komen met antwoorden die weliswaar in de categorie negatief kunnen vallen, maar daarnaast ook positief kunnen worden uitgelegd.
Voorbeelden van goede slechte eigenschappen
Een aantal van de eigenschappen die je zou kunnen aandragen zijn de volgenden:
- Nieuwsgierigheid
- Te ver doordenken over zaken
- Moeite dingen uit handen te geven
- Overijverigheid
Nieuwsgierigheid
'Er zijn soms dingen die ik niet perse hoef te weten maar toch graag wil weten'. Misschien vraag je te veel door over de processen achter datgene dat je op je werk moet doen. Dit kan komen doordat je nieuwsgierig van aard bent. Je vestigt hierdoor soms te veel aandacht op zaken die wat minder van belang zijn waardoor een klein stukje van je tijd verloren gaat. Dit is echter ook positief omdat je interesse toont in je werk en toont dat je hart hebt voor dat waar je mee bezig bent.
Te ver doordenken over zaken
'Wanneer ik iets fout heb gedaan dan blijf ik daar soms wat lang hangen met mijn gedachten'. Dit kun je negatief noemen omdat je sneller werkt wanneer je gewoon doorgaat en het van je af zet. Het kan echter ook positief uitgelegd worden omdat je aantoont dat je wil leren van je fouten en dat het je echt wat doet wanneer je een fout maakt. Wederom toon je hart voor de zaak.
Moeite dingen uit handen te geven
'Wanneer ik ergens mee bezig ben en ik heb mijn deel van de werkzaamheden afgehandeld dan ben ik geneigd ook door te gaan met het proces dat een andere medewerker eigenlijk zou moeten uitvoeren'. Wederom is dit een eigenschap die maakt dat je je niet volledig aan de instructies houdt en dus niet één op één overneemt wat je geleerd is. Je toont er echter wel mee dat je het belangrijk vindt dat het werk goed gedaan wordt. Wanneer je dit als slechte eigenschap aandraagt dan is het dus ook iets dat zijn positieve kanten heeft.
Overijverigheid
'Terwijl ik eigenlijk mijn rust moet nemen kies ik er soms toch voor af te maken waar ik mee bezig was'. Hiermee geef je aan dat je je niet altijd aan de instructies houdt maar wel het belang van je werk voorop stelt. Je bent bang dat een proces minder goed wordt afgehandeld wanneer je wel op tijd je pauze neemt.
Té negatieve eigenschappen
Tegenover dit rijtje met eigenschappen die raadzaam zijn om in te brengen bij een sollicitatiegesprek staan ook zaken die je misschien beter niet kunt vermelden, zoals:
- 'Ik ben niet zo punctueel, ik kom daardoor niet altijd op tijd op mijn werk'
- 'Ik heb moeite in de omgang met mensen van een ander ras/nationaliteit/opleidingsniveau/leeftijd'
- 'Ik ben erg snel uitgekeken op dingen, waardoor ik werkzaamheden niet zo lang volhoud'
- 'Ik ben niet echt flexibel, als iets me niet aanstaat dan kan ik me er vaak moeilijk toe zetten'
Dit zijn voorbeelden van eigenschappen die bij werkgevers al snel alarmbellen zullen doen rinkelen. Als je deze karaktereigenschappen inbrengt zullen werkgevers snel argwanend worden en wel twee keer nadenken voor ze jou de baan aanbieden!
Reactie
Drie (infoteur), 02-02-2014 #1
Nuttig artikel, bedankt!
Wil nog toevoegen dat ik zelf een slechte eigenschap zoals jij die noemt -die ook positieve kanten heeft- zou gebruiken, maar daar dan nog bij uitleggen hoe ik die al deels heb aangepakt. Bijv. Te ver doordenken over zaken: 'ik probeer deze op tijd bij mezelf te signaleren en met voldoende overwegingen tot een goede oplossing kom, zonder eindeloos in details te blijven hangen, goed is goed genoeg, en ik merk dat hoe vaker is dat zo aangepakt heb, hoe minder ik nog te ver doordenk'. Dan trek je subtiel het 'is mijn slechte eigenschap' naar 'was mijn slechte eigenschap'.
Reactie infoteur, 02-02-2014
Toevoegen op welke manier je al aan je zwakke punten werkt is inderdaad een goede tip!