Sollicitatievraag: Wat zijn jouw slechte eigenschappen?

Sollicitatievraag: Wat zijn jouw slechte eigenschappen? De meest voorkomende sollicitatievraag is een moeilijke vraag om te beantwoorden. In een gesprek zit standaard de volgende vraag: “Wat zijn jouw slechtste eigenschappen?” of “Wat zijn jouw verbeterpunten?”. De meeste vragen die gesteld worden in een gesprek zijn niet erg origineel. Dat is ook logisch want vaak worden er vragen gesteld waar de werkgever veel informatie uit kan halen. Bijvoorbeeld de vraag: “Wat doe jij over vijf jaar?”, geeft de werkgever antwoord op de vraag wat de ambities zijn van de sollicitant. Het kan positief zijn om deze vraag zeer ambitieus te beantwoorden, maar het antwoord kan er juist ook voor zorgen dat u de baan niet gaat krijgen. Het kan de werkgever namelijk het gevoel geven dat u op korte termijn weer op zoek gaat naar een andere baan.

Voordat u een sollicitatiegesprek in gaat, kunt u beter alvast antwoorden gaan formuleren op de meest gestelde vragen. U hoeft geen lijstje te maken met een toelichting, want u kunt zelf wel bewoorden wat deze eigenschap inhoudt.

Wat zijn jouw slechte eigenschappen?

U moet goed bedenken wat u hierop gaat antwoorden. U moet wel eerlijk zijn, dus geen antwoord kiezen die helemaal niet bij u past. Aan de andere kant moet u geen slechte eigenschap noemen die zeer slecht voor uzelf gaat uitpakken. Een nadeel kan bijvoorbeeld zijn dat u nogal slordig bent, maar de werkgever zal hieruit kunnen opmaken dat u niet ordelijk bent en niet goed kunt organiseren. U kunt in dit geval beter wat specifieker antwoorden. Bijvoorbeeld u organiseert uw werk op een eigen manier. Dit lijkt voor de collega’s mogelijk slordig, maar u kunt altijd alles terugvinden en agendeert uw afspraken goed.

Slechtste antwoord

U kunt aangeven dat u geen slechte eigenschappen hebt, maar iedereen heeft slechte eigenschappen. Diegene die de vragen stelt zal hier geen genoegen mee nemen. Vervolgens gaan ze vissen, waardoor er uiteindelijk een eigenschap uit komt waar u helemaal niet blij mee bent. U moet ook geen slechte eigenschap van u noemen wat een zeer negatieve uitwerking heeft op uw sollicitatie. In het geval u een slechte eigenschap bezit die niet bij de aangeboden functie past, moet u überhaupt niet solliciteren.

Uw omgeving vragen wat u slechtste eigenschappen zijn

Indien u niet weet wat u slechte eigenschappen zijn, kunt u uw omgeving deze vraag stellen. Zij zullen eigenschappen noemen waar u zich in kunt vinden, maar die u zelf niet zou bedenken omdat ze te voor de hand liggend zijn. Een slechte zakelijke eigenschap kunnen uw huidige collega’s of uw leidinggevende meer over vertellen.

Moet niet ingestudeerd over komen

U moet de slechte eigenschappen wel spontaan brengen. Het moet niet ingestudeerd over komen. Noem ook vooral niet teveel slechte eigenschappen.

Dezelfde vraag met een andere formulering

Ze kunnen ook dezelfde vraag stellen in een andere formulering. Bijvoorbeeld: “Wat zien uw collega’s als uw slechtste eigenschap?”. U kunt voor deze vraag dezelfde antwoorden hanteren.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De slechtste openingszinnenDe meest afgezaagde openingszinnen hebben juist het tegengesteld effect. Zij zijn afstotelijk en geven een slechte indru…
Sollicitatie: goede en/of slechte eigenschappenSollicitatie: goede en/of slechte eigenschappenTwee veel voorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek: wat zijn je goede eigenschappen? En wat zijn je slechte ei…
Zelfreflectie - de basisStuderen, solliciteren, carrière maken. Tegenwoordig kan je niets bereiken op carrière gebied, zonder zelfreflectie. En…
De beste slechte eigenschappen om te noemen bij sollicitatieDe beste slechte eigenschappen om te noemen bij sollicitatieBij een sollicitatiegesprek word je vaak gevraagd een aantal van je goede en slechte eigenschappen te noemen. Een werkge…

(Veelgestelde) sollicitatievragen en antwoorden(Veelgestelde) sollicitatievragen en antwoordenIn dit artikel worden veelgestelde sollicitatievragen nader toegelicht. Sollicitatievragen bestaan meestal uit vragen ov…
Solliciteren, de juiste houding en de juiste vragenSolliciteren, de juiste houding en de juiste vragenDe juiste opleiding en ervaring is belangrijk om een functie te bemachtigen. Het is echter nog veel belangrijker om een…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.