Sollicitatie: goede en slechte eigenschappen (met lijst)

Sollicitatie: goede en slechte eigenschappen (met lijst) Iedereen heeft zowel goede eigenschappen als slechte eigenschappen. Het is belangrijk om te weten wat je goede en slechte eigenschappen ofwel positieve en negatieve eigenschappen zijn als je gaat solliciteren. Grote kans dat er in een sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar de positieve en negatieve eigenschappen van de sollicitant. Veel mensen vinden het knap lastig hier spontaan op te antwoorden. De sollicitant doet er daarom verstandig aan van te voren te bedenken wat hij op deze vraag gaat antwoorden. Dat is geen sinecure. Hij wil natuurlijk geen informatie over zichzelf geven, waardoor hij kan fluiten naar de baan. Hoe kan een sollicitant omgaan met deze vraag? We bespreken een aantal do's en dont's.

Sollicitatie: goede en slechte eigenschappen


Sollicitatiegesprek / Bron: Kzenon/Sutterstock.comSollicitatiegesprek / Bron: Kzenon/Sutterstock.com

Goede voorbereiding

Een sollicitant moet voorkomen dat hij in het sollicitatiegesprek met zijn mond vol tanden staat als hem gevraagd wordt naar zijn positieve en/of negatieve eigenschappen.¹ Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van te voren een aantal werkgerelateerde positieve en negatieve of slechte eigenschappen. Vaak vindt men het moeilijk om positieve eigenschappen over zichzelf te bedenken; negatieve eigenschappen zijn gemakkelijker op te noemen. Vraag andere personen, zoals collega’s, vrienden en familie naar wat zij typerend vinden. Ook kan de sollicitant gebruik maken van een lijst met eigenschappen om wat ideeën op te doen.

'Wat zijn je sterke en zwakke eigenschappen?'

Ramon de Meijer van De Recruiter zegt in Intermediair dat ze met deze vraag toetsen of de kandidaat zich heeft voorbereid op deze zeer voorspelbare vraag. "Daarnaast is het een goede manier om te zien of iemand over zelfreflectie beschikt. Tot slot is het natuurlijk gewoon interessant om te weten wat de kwaliteiten van een kandidaat zijn en waar iemand zich nog moet ontwikkelen," aldus De Meijer. Hij vervolgt: "Ik vraag nooit naar zwakke of sterke punten. Ik vraag waar iemand trots op is en welke resultaten en successen die persoon heeft bereikt. De prestaties waar een kandidaat trots op is, komen meestal voort uit een bijzondere eigenschap van die kandidaat. Zo vind je dus zijn of haar echt sterke punten."²

Kwaliteiten onderbouwen

Een voorbeeld uit de praktijk kan een werkgever overtuigen van de kwaliteiten van de sollicitant. Ter onderbouwing van kwaliteiten of positieve eigenschappen, kan de STARR-methode worden gebruikt. STARR staat voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat. De STAR-methode werkt als volgt:
 • Bedenk een positieve eigenschap. Bijvoorbeeld: analytisch vermogen, creatief, besluitvaardig of aanpassingsvermogen.
 • De sollicitant concretiseert wat hij er onder verstaat, bijvoorbeeld: ‘Aanpassingsvermogen betekent voor mij gemakkelijk over kunnen schakelen van de ene naar de andere activiteit of dat ik mij bij veranderingen op mijn gemak voel, kalm blijf en overzicht houd.
 • Daarna kan de sollicitant een voorbeeld uitwerken aan de hand van de STAR-methode. Hij beschrijft een concrete (werk)situatie en geeft daarbij aan wat zijn taak of rol hierbij was. Dan beschrijft hij welke acties hij heeft ondernomen en wat hiervan het resultaat was.
 • Daarna maakt de sollicitant een bruggetje naar de baan waarop hij solliciteert. Bijvoorbeeld: “Ook in deze functie kan ik …”.

Wees altijd eerlijk

De sollicitant moet altijd eerlijk zijn naar de recruiter. Door te liegen valt hij zo door de mand. Alleen intelligente psychopaten kunnen goed acteren en liegen. De sollicitant moet dus geen negatieve eigenschap voorwenden. Maar het hart op de tong hebben en alles vrijuit zeggen, is ook weer niet verstandig. Daarover gaat het volgende item.

Wees selectief

Solliciteren is jezelf presenteren. Dit doet de sollicitant door zichzelf als het ware te ‘verkopen’. De sollicitant moet dus geen negatieve eigenschappen opnoemen, waarbij de kans groot is dat hij kan fluiten naar de baan. Wanneer de functie vereist dat er veel samengewerkt moet worden met collega’s, dan is het niet verstandig van de sollicitant dat hij zegt dat hij het lastig vindt om met anderen rekening te houden. De sollicitant moet zichzelf ook niet in een kwaad daglicht stellen, door bijvoorbeeld te zeggen dat hij slordig is. Bij dit soort ontboezemingen blijft hij hoogstwaarschijnlijk een sloddervos zonder baan.

Niet de vraag ontwijken

Ontwijk niet de vraag van de recruiter om een negatieve eigenschap op te noemen, door te zeggen: “Ik heb de neiging te hard te werken”, of: “Ik ben perfectionistisch”. Dit is een doorzichtige truc waarbij geen antwoord wordt gegeven op de vraag, maar in feite een positieve eigenschap wordt opgenoemd. Bovendien heeft de recruiter dit al duizenden keren gehoord. De sollicitant kan beter een echte negatieve eigenschap opnoemen, die iets over zijn persoon zegt. Let op dat de negatieve eigenschap geen harde functie-eis is. In dat geval moet de sollicitant zich achter de oren krabben en zichzelf afvragen of hij wel de juiste man of vrouw voor deze baan is.

Spreek over ‘verbeterpunten’

Het woord ‘eigenschap’ suggereert alsof het een vaste, onveranderlijke karaktertrek is. Door te spreken over verbeterpunten in plaats van negatieve eigenschappen, neemt de sollicitant deze suggestie weg. Hij maakt hiermee duidelijk dat hij zichzelf kan ontwikkelen en kan veranderen. Hij kan zeggen: “Ik vind het lastig om” of “Ik ben niet zo goed in”, gevolgd door de opmerking: “Dat wil ik graag verbeteren, ontwikkelen of leren”. Hierop volgt logischerwijze de vraag aan de zijde van de recruiter: “En hoe denk je dat te gaan doen?” De sollicitant moet daarop voorbereid zijn, zodat hij niet moet zoeken naar woorden of er zelfs helemaal niet uitkomt.

De sollicitant moet ervoor waken dat hij niet overkomt alsof hij heeft geoefend op het antwoord of dat hij het direct uit een sollicitatieboekje oplepelt. Begin de zin daarom bij voorkeur niet met: "Mijn slechte (of goede) eigenschap is...".

Lijst met karaktereigenschappen: wat zijn mijn goede en slechte eigenschappen?

Goede eigenschappen bevatten valkuilen en in slechte eigenschappen schuilen vaak bijzondere kwaliteiten. Deze lijst kun je gebruiken om te reflecteren op je eigen kwaliteiten en valkuilen:

Kwaliteiten

 1. Vrolijk
 2. Enthousiast
 3. Betrouwbaar
 4. Serieus
 5. Optimistisch
 6. Netjes
 7. Dapper
 8. Ontspannen
 9. Actief
 10. Bescheiden
 11. Alert
 12. Spontaan
 13. Creatief
 14. Belangstellend
 15. Verantwoordelijk
 16. Zorgzaam
 17. Avontuurlijk
 18. Positief
 19. Luisteraar
 20. Intelligent
 21. Ruimdenkend
 22. Royaal
 23. Gevoelig
 24. Organisatorisch
 25. Zorgvuldig
 26. Eerlijk
 27. Veelzijdig
 28. Flexibel
 29. Duidelijk
 30. Liefdevol
 31. Geduldig
 32. Verdraagzaam
 33. Behulpzaam
 34. Sterk
 35. Humoristisch
 36. Zelfverzekerd
 37. IJverig
 38. Aardig
 39. Zelfstandig
 40. Handig
 41. Rustig
 42. Behoedzaam
 43. Sympathiek
 44. Sociaal
 45. Joviaal
 46. Leergierig
 47. Dapper
 48. Idealistisch
 49. Kranig
 50. Meegaand

Valkuilen

 1. Onzelfstandig
 2. Brutaal
 3. Verkwistend
 4. Onvoorzichtig
 5. Asociaal
 6. Chaotisch
 7. Drammerig
 8. Wanhopig
 9. Ontevreden
 10. Streng
 11. Overmoedig
 12. Traag
 13. Stil
 14. Fanatiek
 15. Opdringerig
 16. Lui
 17. Krenterig
 18. Onhandig
 19. Plagerig
 20. Agressief
 21. Onverschillig
 22. Opschepperig
 23. Arrogant
 24. Jaloers
 25. Perfectionistisch
 26. Drammerig
 27. Geremd
 28. Angstig
 29. Cynisch
 30. Wispelturig
 31. Gesloten
 32. Ongeduldig
 33. Bazig
 34. Humeurig
 35. Onrustig
 36. Afwachtend
 37. Loslippig
 38. Klagerig
 39. Slordig
 40. Onzeker
 41. Hebberig
 42. Overbezorgd
 43. Dwars
 44. Overgevoelig
 45. Meegaand
 46. Saai
 47. Egoïstisch
 48. Kritisch
 49. Verlegen
 50. Rechtlijnig

Noot:
 1. Daar waar over 'hij' of 'man' wordt gesproken, kan uiteraard ook 'zij' of 'vrouw' worden gelezen.
 2. Jolein de Rooij. 'Wat zijn je sterke en zwakke eigenschappen?' 7-7-2014, www.intermediair.nl

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Een sollicitatiegesprek, wat kun je verwachten?Een sollicitatiegesprek, wat kun je verwachten?Een sollicitatie is altijd erg spannend. Wat zijn precies de do's en don'ts? En welke vragen kun je verwachten? Bij veel…
De beste slechte eigenschappen om te noemen bij sollicitatieDe beste slechte eigenschappen om te noemen bij sollicitatieBij een sollicitatiegesprek word je vaak gevraagd een aantal van je goede en slechte eigenschappen te noemen. Een werkge…
Zelfreflectie - de basisStuderen, solliciteren, carrière maken. Tegenwoordig kan je niets bereiken op carrière gebied, zonder zelfreflectie. En…

Volgen van een cursus onderhandelenVolgen van een cursus onderhandelenVeel mensen weten niet goed hoe zij moeten onderhandelen. Daardoor lopen zij inkomsten mis. Het is daarom verstandig om…
Tips voor een professioneel LinkedIn profielTips voor een professioneel LinkedIn profielEen LinkedIn account aanmaken is eenvoudig, maar wil je er zoveel mogelijk uithalen als er in zit en jezelf een professi…
Bronnen en referenties
 • Jolein de Rooij. 'Wat zijn je sterke en zwakke eigenschappen?' 7-7-2014, www.intermediair.nl
 • www.voorelkementor.nl/documenten/50-kwaliteiten-valkuilen.pdf
 • Afbeelding bron 1: Kzenon/Sutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-06-2024
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.