De STAR-methode

De STAR-methode Als je gaat solliciteren wordt er vaak de STAR-methode gehanteerd. De STAR-methode is een gesprekstechniek om te kijken naar jouw gedrag uit het verleden. De gesprekspartner probeert dan een voorspelling van jouw gedrag te doen naar de toekomst. De STAR-methode wordt veel gebruikt bij sollicitatiegesprekken en bij functioneringsgesprekken.

De STAR-Methode

Als je gaat solliciteren wordt er vaak de STAR-methode gebruikt. STAR staat voor situatie, taak, aanpak en resultaat. Jouw gesprekspartner wil kijken naar jouw gedrag uit het verleden en probeert daarmee een voorspelling te doen naar jouw gedrag in de toekomst. De STAR-methode is een manier van de gesprekspartner om hier een goede inschatting van te kunnen maken
Als je gaat solliciteren dan wil de gesprekspartner een aantal competenties toetsen en daarvoor gebruikt men de STAR-methode. De STAR-methode wordt veel gebruikt tijdens de sollicitatiegesprekken.

Je kunt als sollicitant jezelf voorbereiden op de STAR-methode. Je kunt kijken welke competenties er gevraagd worden. De competenties kun je terugvinden in de vacature tekst. Bedenk daar dan voorbeelden bij. Je kunt voorbeelden benoemen vanuit je werkervaring, stage. Vind je het lastig om een voorbeeld uit de praktijk te kunnen verzinnen dan kun je een voorbeeld gebruiken vanuit je leven. Tevens kun je kijken naar je eigen unieke competenties en bedenk daar ook voorbeelden bij. Deze voorbeelden worden ook wel succesverhalen genoemd. Het zijn voorbeelden uit de praktijk waar je trots op bent en waaruit blijkt dat je succesvol hebt gehandeld. En solliciteren is jezelf verkopen. Jij bent de geschikte kandidaat voor deze baan. Het is belangrijk dat jij je toekomstige werkgever goed kunt overtuigen dat jij de perfecte nieuwe collega bent.

Als je jezelf voorbereidt op de STAR-methode kom je overtuigender en zelfverzekerder en daardoor heb je meer kans op het krijgen van de baan. Als je zelfverzekerd bent gelooft de gesprekspartner je eerder. Zelfkennis is erg belangrijk bij solliciteren. Solliciteren bestaat naast zelfkennis uit overtuigen, presenteren en voorbereiden. En voorbereiden kun je thuis doen. Tevens kun je de STAR-methode oefenen met een vriend, vriendin, familielid of een bekende om de methode goed onder de knie te krijgen.

Het sollicitatiegesprek

Je hebt jezelf goed voorbereid op het sollicitatiegesprek en jouw gesprekspartner begint met de STAR-methode. De interviewer begint met de vraag of je situatie kunt benoemen uit je arbeidsverleden waarin je gebruik maakte van een bepaalde competentie. Het is de bedoeling dat je de situatie zo concreet mogelijk beschrijft. Je geeft dan duidelijk aan wat jouw taak was in die situatie.
Soms wordt ook weleens de R van reflectie toegevoegd. Er wordt dan gekeken wat ging er goed en wat ging er fout. Wat zou je de volgende keer anders willen doen. Je kunt het beste werkvoorbeelden gebruiken. Soms lukt dit niet altijd en dan mag je ook een privé voorbeeld gebruiken. Gebruik dan wel een relevant privé voorbeeld.

Het functioneringsgesprek

De STAR-methode wordt ook gebruikt voor functioneringsgesprekken. Mocht de medewerker niet helemaal goed functioneren dan wordt de STAR-methode toegepast. Er wordt gekeken wat de oorzaken van het functioneren van de medewerker zijn. Tevens wordt er naar de situatie gekeken. Er kunnen dan vragen gesteld worden over de manier van werken, prioriteiten stellen in het werk en of dat de medewerker plezier heeft in zijn werk. Soms wordt het ook wel eens een STAR-gesprek genoemd.
© 2014 - 2024 Gea12, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
G-star, Just the productG-star, Just the productG-star is een bekend merk dat kleding produceert en verkoopt in veel landen in de wereld. Sinds enkele jaren is het een…
De fascinatie voor science fiction (-films)Wat maakt science fiction voor velen zo aantrekkelijk? De films ET, Frankenstein, Star Wars, The Matrix of Star Trek … s…
G-Star online webshop: voordelige mode van G-StarG-Star online webshop: voordelige mode van G-StarG-Star Raw is een Nederlands modemerk met een wereldwijde uitstraling. Naast de vele winkels beschikt G-Star ook over ee…

Bijbaan als overblijfjufBijbaan als overblijfjufEr zijn verschillende benamingen voor een overblijfjuf zoals TSO medewerker of overblijfkracht. Ze komen op hetzelfde ne…
De beste slechte eigenschappen om te noemen bij sollicitatieDe beste slechte eigenschappen om te noemen bij sollicitatieBij een sollicitatiegesprek word je vaak gevraagd een aantal van je goede en slechte eigenschappen te noemen. Een werkge…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Situatie,_Taak,_Actie,_Resultaat
Gea12 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.