Een sollicitatiegesprek, wat kun je verwachten?

Een sollicitatiegesprek, wat kun je verwachten? Een sollicitatie is altijd erg spannend. Wat zijn precies de do's en don'ts? En welke vragen kun je verwachten? Bij veel sollicitatiegesprekken worden vrijwel dezelfde vragen gesteld. Vragen die je in ieder geval kunt verwachten zijn bijvoorbeeld; waarom wil je bij ons komen werken? En waarom zou juist jij deze baan moeten krijgen? Ook is het handig om na te denken over je sterke en zwakke punten. Met behulp van deze tips kun je je goed voorbereiden op wat er gaat komen, en zal je zelfverzekerder overkomen.

Do's en Doníts tijdens een sollicitatiegesprek

Er zijn altijd bepaalde Do's en Don'ts tijdens een sollicitatiegesprek. Zaken waar de potentiele nieuwe werkgever absoluut op zal letten. Waarmee kun je punten scoren? En welke zaken kun je beter laten?

Do's

  • Laat merken dat je al iets van het bedrijf weet (bezoek bijvoorbeeld eerst de website).
  • Zorg dat je op tijd bent! Liefst een minuutje of 10 eerder dan afgesproken.
  • Maak oogcontact met de interviewers.
  • Let op dat je een goede handdruk geeft! Dit houdt in; niet te slap.
  • Noteer vragen en belangrijke informatie tijdens het gesprek, zo kom je geïnteresseerd over.

Don'ts

  • Kom niet te laat! Mocht je onverhoopt toch verlaat zijn, bel dan even!
  • Praat niet negatief over je vorige (of huidige) werkgever. Dit maakt een slechte indruk!
  • Teveel negatieve eigenschappen noemen.
  • Zenuwachtig met knoopjes of een pen spelen.
  • Blik afwenden van de interviewer

Welke vragen kun je verwachten?

Om je optimaal voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, is het prettig om te weten welke vragen je ongeveer kunt verwachten. Zo kun je in je hoofd alvast wat antwoorden formuleren. Onderstaande vragen zullen hoogstwaarschijnlijk voorbij komen.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Je kunt deze vraag het best beantwoorden door kort en bondig iets over jezelf te vertellen. Vertel wie je bent, waar je vandaan komt en wat je huidige functie is.

Wat zijn je goede eigenschappen?

Bij deze vraag kun je mooi wat positieve dingen over jezelf vertellen, die benadrukken dat juist jij geschikt bent voor de desbetreffende functie. Probeer uit de vacature op te maken naar wat voor persoon ze op zoek zijn, en benadruk de vaardigheden die jij hiervan bezit. Echter spreek wel altijd de waarheid! Wanneer je aangeeft bepaalde eigenschappen te bezitten, terwijl dit niet het geval is, zal de waarheid snel genoeg naar boven komen!

Wat zijn je slechte eigenschappen?

Eigenlijk wil je op een sollicitatiegesprek jezelf alleen maar promoten. Om dan je negatieve kanten te benoemen, is natuurlijk niet waar je op zit te wachten. Deze vraag kun je het best positief benaderen. Noem een slechte eigenschap van jezelf en vertel gelijk hoe je hier altijd mee omgaat, of hoe je dit voor jezelf oplost. Heb je bijvoorbeeld de neiging om te laat te komen, geef dan aan dat je dit voor jezelf oplost door je horloge altijd 10 minuten vooruit te zetten. Dit geeft aan dat je je zwakke punten kent en er ook mee om weet te gaan.

Waarom wil je bij ons werken?

Een lastige vraag, waarom wil je bij ons komen werken? Je kunt er hierbij het best voor kiezen om iets waar het bedrijf voor staat te promoten in je antwoord. Geeft het bedrijf aan een informele bedrijfscultuur te hebben (op bijvoorbeeld een website), geef dan aan dat je dit erg prettig vindt.

Waarom zouden we juist voor jou moeten kiezen?

Benadruk bij deze vraag nog eens goed je positieve kanten. Door te laten zien dat je sterk in je schoenen staat, en een antwoord klaar hebt, laat je zien dat je een gemotiveerde medewerker bent, die graag aan de slag wil.
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatievraag: Wat zijn jouw slechte eigenschappen?Sollicitatievraag: Wat zijn jouw slechte eigenschappen?De meest voorkomende sollicitatievraag is een moeilijke vraag om te beantwoorden. In een gesprek zit standaard de volgen…
Het sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietHet sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietSoms worden tijdens een sollicitatiegesprek allerlei persoonlijke vragen gesteld. Het is goed om te weten dat dit helema…
Sollicitatie: goede en/of slechte eigenschappenSollicitatie: goede en/of slechte eigenschappenTwee veel voorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek: wat zijn je goede eigenschappen? En wat zijn je slechte ei…
10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprekSolliciteren voor een baan is niet gemakkelijk. Het schrijven van sollicitatiebrieven en opstellen van CV's kan een slop…

Telefonisch solliciteren met succesTelefonisch solliciteren met succesBij een krappe arbeidsmarkt probeer je zo creatief mogelijk je kansen op een interessante baan te vergroten. In plaats v…
Baankans journalistiekDe HBO opleiding journalistiek kent een grote instroom van studenten. Er zijn zoveel jongeren die journalist willen word…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 11-04-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.