Tijdens of na de studie: het Curriculum Vitae
Vele afgestudeerde studenten zullen dit herkennen: klaar met de opleiding, wat nu? Een van de eerste stappen is het schrijven van een goed Curriculum Vitae, beter bekend als het CV. Het schrijven van een goed CV is van essentieel belang, zeker in de huidige markt waarin werk vinden steeds moeilijker wordt. Het hebben van een goed CV is ook erg belangrijk wanneer er gesolliciteerd wordt voor een stage, ook daar ben jij vast niet de enige.
Het doel van het CV is dat de werkgever in één oogopslag kan zien wie jij bent als persoon en een indruk krijgt van jouw vaardigheden. Het tonen van een CV is zowel belangrijk voor een sollicitatie voor een stage als een ‘echte’ baan. Samen met een motivatiebrief moet het CV ervoor zorgen dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.
Algemene tips
Ten eerste is de lengte belangrijk. Gebruik maximaal twee A4'tjes voor het CV. Wanneer je hier overheen komt is het beter om minder relevante zaken te schrappen. Vervolgens is het belangrijk om een anti-chronologische volgorde aan te houden. Dit houdt in dat je met zaken begint die het dichtst bij het nu liggen en steeds verder in het verleden gaan. Verder is het raadzaam om je CV aan te laten sluiten op de functie waar je voor solliciteert. Bepaalde zaken zullen weinig tot niet relevant zijn terwijl andere dingen juist naar voren moeten komen. Verder is het belangrijk om te proberen een persoonlijk tintje aan het CV mee te geven, zodat deze eruit springt boven alle andere. Probeer voor het verzenden altijd je sollicitatie over te zetten in PDF formaat. Dit komt professioneler over en voorkomt dat de recruiter bekijkt hoe je de opmaak in word gedaan hebt.
Opbouw CV
Personalia
Hierin staan de volgende zaken:
- Naam (voor & achter)
- Adres met woonplaats en postcode
- Telefoonnummer
- E-mail
- Geboren: datum en plaats
- Nationaliteit
Opleiding en kwalificaties
Ten eerste wordt hier onderscheid gemaakt tussen de verschillende opleidingen. Vermeld hierin je master (als je die hebt), (bachelor)opleiding en middelbare school opleiding met profiel en keuzevakken. Let er hierbij op dat de juiste jaartallen worden vermeld. Wanneer je nog niet klaar bent met je studie geef je duidelijk aan in welke fase je nu zit. Zet een eventuele studie in het buitenland hierbij.
Werkervaring
Geef hier een duidelijke omschrijving van de verschillende functies die je bekleed hebt, zoals je verantwoordelijkheden en of het een stage of een vaste functie was. Geef ook aan hoeveel uren per week dit was. Wanneer je bijvoorbeeld vele baantjes in de horeca gehad hebt zet er dan neer: verscheidene bijbanen in de horeca.
Nevenactiviteiten
Hier kunnen zaken als het actief zijn in een vereniging ondergebracht worden. Geef duidelijk aan welke functie je in de vereniging/organisatie bekleed hebt en hoe lang dit was. Geef ook het aantal uur per week aan.
Cursussen en workshops
Hierin kunnen eventuele cursussen en workshops aangegeven worden. Geef hierbij duidelijk aan om welke dag het training het ging, bij welk bedrijf het plaats vond en hoe lang het duurde.
Taalvaardigheid
Beschrijf hier de talen die je beheerst. Maak een onderscheid in: moedertaal, vloeiend (in woord en geschrift) of beginnerniveau. Vul dit eerlijk in!
Aanvullende informatie
Hier kun je nog andere relevante informatie in kwijt, zoals kennis van SPSS of Photoshop.
Interesses
Hier kun je overige hobby’s/interesses aangeven. Maak hier geen lange lijst van, maar houdt het op een aantal zaken welke er voor jou toe doen.
Natuurlijk kun je bij bepaalde kopjes een andere verwoording gebruiken afhankelijk van jouw opleiding, voorkeuren en de functie waar je voor solliciteert. Dit CV gaat uit van een HBO of WO opleiding, maar is ook een goede basis voor een opleiding met een lager niveau.