Solliciteren bij Defensie
Defensie is een van de grootste werkgevers in Nederland, met een langdurig, geautomatiseerd sollicitatieproces. Ik, de auteur, probeer in dit artikel vanuit eigen ervaringen een actueel overzicht te geven op de procedure voor een ieder die geïnteresseerd is in een baan bij de Nederlandse krijgsmacht.
Aanvankelijk kan het wat veel lijken: de procedures, testdagen en screenings die je in je schoot geworpen krijgt. Op een grijze maandagmiddag valt een langverwachte brief van het Commando Dienstencentra van Defensie op de deurmat, met daarin zeer veel woorden over iets wat eigenlijk veel minder complex is dan het lijkt.
Overzicht
- Voorlichting
- Solliciteren
- Psychologische keuring
- Aanstellingsadviescommissie (AAC)
- Medische keuring
- Fysieke clusters
- Veiligheidsonderzoek
- Papierwerk
- 'Tip van Flip'
Voorlichting
Voor iedere reguliere sollicitant is het verplicht een voorlichting te volgen bij een UWV Werkbedrijf. Hierin wordt een vrij realistisch beeld geschetst over werken bij Defensie. Voor een aantal zwaardere functies zoals Brigade Luchtmobiel, Korps Mariniers en Korps Commando Troepen is een kennismakingsperiode. Hierbij krijgt de sollicitant gedurende een aantal dagen een voorproefje van de fysieke en mentale prikkels die hij of zij bij de opleiding zal krijgen. "Voor het geld moet je het niet doen" zal hoogstwaarschijnlijk in de voorlichting voorkomen.
Solliciteren
Zodra de sollicitant in spe een voorlichting of kennismaking (succesvol) heeft doorlopen, zal dit in het systeem van Werving en Selectie worden verwerkt, en kan hij of zij normaal gesproken de volgende dag solliciteren. Als het goed is krijgt de sollicitant een mail met daarin de mededeling dat solliciteren mogelijk is, met daarin een link naar de website van Defensie.
Iedere keuring, inclusief de AAC, neemt 1 dag in beslag. De sollicitant zal van 's morgens vroeg tot in de middag op het kazerneterrein zijn. In geval van bijzonderheden kan een extra keuringsmoment worden ingelast.
Psychologische keuring
Na sollicitatie krijgt de sollicitant een uitnodiging voor een online vragenlijst. Deze bevat een pittig aantal vragen, met veel herhaling. Wanneer deze is afgerond zal binnen een aantal dagen een uitnodiging voor de psychologische keuring worden verzonden. Deze keuring bestaat uit een:
- Gesprek met een psycholoog
- CAP-test
Het
gesprek met de psycholoog neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. Hierin worden bijvoorbeeld de jeugd, leefomgeving, drank- en drugsgebruik en het liefdesleven van de sollicitant uitvoerig besproken. Dit alles is geheel vertrouwelijk en zal niet verder gaan dan de oren van de psycholoog. Naar aanleiding hiervan worden onder andere de mentale gezondheid, stabiliteit, leiderschapscapaciteiten en inzetbaarheid van de sollicitant beoordeeld. Na het gesprek zal de psycholoog binnen een half uur met de uitslag komen. Deze uitslag is het enige dat andere personen, die ertoe bevoegd zijn, naar aanleiding van het gesprek zullen zien. Mocht deze uitslag negatief zijn, dan wordt de sollicitant uitgelegd waarom. Hetzelfde geldt voor een positieve uitslag.
De
CAP-test is niet veel meer dan een IQ-test op niveau van de sollicitatie. Voor soldaten zal deze minder ingewikkeld zijn dan voor officieren. Bij de CAP-test, wat kort is voor Capaciteiten test, zullen onder andere ruimtelijk inzicht, cognitieve vaardigheden, reken- en taalvaardigheid worden getest. De uitslag is geplaatst in 3 blokken, van ieder 3 gradaties. Bij de test kan de sollicitant tussen de 1 en de 9 scoren, Bij een uitslag tussen de 1 en 3 is de sollicitant 'Beneden gemiddeld'. Voor tussen de 4 en 6, en 7 en 9 gelden respectievelijk 'gemiddeld' en 'bovengemiddeld'.
Defensie zal op zoek zijn naar 'gemiddelde' sollicitanten. Uitschieters naar boven of beneden kunnen binnen het werk tot ongewenste situaties leiden. Een te slimme militair zal zich bijvoorbeeld snel gaan storen aan het gebrek aan intellectuele uitdagingen voor hem of haar.
Aanstellingsadviescommissie (AAC)
Dit onderdeel is voor aspirant (onder-)officieren. Hierin zal een driekoppige commissie zijn of haar kennis van actualiteiten op de proef stellen. Ook scenario schetsen kunnen aan bod komen. Hierin wordt een sollicitant gevraagd hoe hij of zij zou reageren op een ontwikkeling in een (gevechts-)scenario en waarom de sollicitant dat zou doen.
Lees ter voorbereiding verschillende kranten, volg meerdere journalen. Doe dit lang van tevoren, en probeer altijd verschillende mediabronnen te raadplegen. Iedere bron zal een andere kijk hebben op gebeurtenissen, en de ene bron zal bepaalde feiten weglaten, waar de ander dit wellicht wel oppakt. Doe dit om een brede blik te houden, en geen onverwachte feiten en vragen op je bord te krijgen.
Medische keuring
De medische keuring vindt, evenals de psychologische, plaats te Amsterdam. Door ontwikkelingen kan dit in de toekomst wellicht veranderen. Voor een aantal sollicitanten zullen bepaalde tests niet plaatsvinden, bijvoorbeeld voor de zwaardere functies. Zij hebben hun kracht en conditie al bewezen door de kennismaking succesvol af te ronden. Zoals meer zaken bij Defensie bestaan de dagen grotendeels uit wachten. Een militair beheerst vrij snel het 'actief niks doen'. Bij de medische keuring vindt het volgende plaats:
- Conditieproef
- Krachtmeting
- Hartfilmpje
- Optiometrie (Zicht)
- Audiometrie (Gehoor)
- Onderzoek door een fysiotherapeut
- Plassen in een potje
- Eindbeoordeling van de keurend arts
Veel van deze tests hoef ik niet toe te lichten, zij spreken voor zich. De
conditieproef neemt de sollicitant af op een fiets, vergelijkbaar met spinnen in de sportschool. Naar aanleiding van het lichaamsgewicht van de sollicitant zal de startweerstand worden ingesteld. Iedere minuut komt een tiende van het lichaamsgewicht van de sollicitant bij de weerstand. De sollicitant moet een minimaal aantal RPM (Rounds Per Minute) volhouden totdat hij of zij niet meer kan of het gewicht te zwaar wordt.
Het minimale aantal RPM ligt rond de 50-60. Aangeraden wordt echter om rond de 90 te gaan zitten. Hierbij is veel minder kracht nodig om het tempo vol te houden. Bij het behalen van een tijd van 10 minuten of hoger zal de sollicitant redelijk goed zitten.
De
krachtmeting bestaat uit een aantal bewegingen met tegendruk die de kracht van het lichaam testen. Van liggende bewegingen zoals het wegdrukken van gewichten* tot squats. Een gewicht* van kniehoogte tot boven het hoofd tillen.
Train met eigen lichaamsgewicht. Opdrukken, pull-ups, sit-ups. Squats kunnen naar voorkeur met of zonder extra gewicht worden getraind. Geef alles, houd je niet in bij het tillen van de gewichten*.
*= De sollicitant tilt en duwt geen gewichten maar een pneumatisch systeem dat wordt ingesteld naar aanleiding van lengte, massa etcetera.
Bij het
onderzoek door een fysiotherapeut wordt gekeken naar de algemene stand van het lichaam: evenwichtsgevoel, motoriek, de spierontwikkeling en of deze gelijk verloopt aan voor- en achterzijde, stand van de rug- en nekwervels en plaatsing van de voeten en benen.
Zorg ervoor dat rug- en buikzijde even goed zijn ontwikkeld. Als dit uit balans is buigt je rug op een vreemde manier en is er grotere kans op letsel. Ook zijn sterke benen altijd een pré in de ogen van de fysio. Train deze met bijvoorbeeld squats.
De
eindbeoordeling van de keurend arts bestaat uit een gesprek met een arts en een algehele check van het lichaam. De arts zal vragen stellen over drank- en drugsgebruik, allergie et cetera. Hij of zij zal aanvullend bijvoorbeeld controleren op liesbreuk en de staat van de longen. Aan het eind van het gesprek zal hij of zij beslissen bij welke fysieke cluster je wordt ingedeeld, en of je hiermee bent aangenomen. Aanvullend zal de arts de sollicitant wijzen op zijn/haar arbeidsvoorwaarden, en of er nog aanvullende documenten moeten worden ingeleverd zoals een diploma.
Probeer bij alle keuringen minstens 72 uur van tevoren harde geluiden en drank te vermijden. Dit heeft grote invloed op de uitslagen van tests, en het doel is om zo representatief mogelijk te scoren. In sommige gevallen wordt aanvullend onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld allergie. Dit vindt standaard plaats in het Centraal Militair Hospitaal te Utrecht.
Fysieke clusters
Bij Defensie zijn er naar aanleiding van de fysieke eisen van het werk zogeheten clusters. Deze tellen van 1 t/m 4 respectievelijk van fysiek licht naar fysiek zwaar werk. Cluster 1 bevat bijvoorbeeld administratief werk, en cluster 4 is voornamelijk voor de infanterie. Bij een gezond lichaam is cluster 3 of 4 echter al snel bereikt.
Veiligheidsonderzoek
De sollicitant kan toestemming geven om gedurende de andere keuringen en gesprekken het veiligheidsonderzoek te doorlopen. Deze geschiedt door de MIVD (Militaire Inlichtingen en Veiligheids Dienst), hier merkt de sollicitant weinig van. De sollicitant wordt gescreend met betrekking tot onder andere strafblad en gedragingen op internet.
Papierwerk
De sollicitant zal relatief veel formulieren moeten invullen. De MIVD komt met een grondig stel formulieren over leefomgeving, gedraging op internet en reizen naar het buitenland. Verder moet de voogd, als de sollicitant jonger is dan 18 jaar, meerdere handtekeningen zetten.
Tip van Flip
Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Nog enkele zaken die sollicitanten (in spe) op het hart gedrukt moeten worden.
- Zorg dat je op je niveau werkt. De verschillen in intellectueel niveau lopen per onderdeel erg uiteen, en zeker bij Defensie is werken op niveau een must.
- Doe het niet voor het geld. Defensie is een zware keuze die voor velen niet goed is geëindigd. Geen enkel bedrag gaat op tegen het welzijn van iemand op de lange (of korte) termijn. Een van de docenten deed een mooie uitspraak: ,,Na een uitzending staan er op de parkeerplekken op de kazerne vaak leuke, nieuwe auto's. Maar soms blijven er ook plekken voorgoed leeg.''