Dertien vragen sollicitatiegesprek plus antwoorden

Dertien vragen sollicitatiegesprek plus antwoorden Bij een sollicitatie is een goede voorbereiding zeer belangrijk. Daarom hier dertien vragen op een rij, alle vaak gesteld. Weet wat je wilt en bereid je voor op een aantal sollicitatievragen die een recruiter in een sollicitatiegesprek kan stellen. De veel gestelde vragen en antwoorden bij een sollicitatie vind je hieronder, dertien in getal. Na een succesvolle sollicitatiebrief is het nu de beurt aan een succesvol sollicitatiegesprek. Wat doet het bedrijf en waarom ben jij de aangewezen man of vrouw voor de nieuwe baan? Elke sollicitatievraag is bedoeld om daarover meer te weten te komen. Heb je zelf nog vragen?

Sollicitatievragen die vaak in een sollicitatiegesprek worden gesteld

Over de perfecte sollicitatie is al veel geschreven. Een terugkerend onderwerp is dat je je goed moet voorbereiden op het sollicitatiegesprek en dat er een aantal sollicitatievragen zijn die veel gesteld zijn. Over bijna elke vraag is wel een boek geschreven en sommigen schrijven over elke vraag een artikel. Bedenk dat er nooit één juiste antwoord is. Het bedrijf en de recruiter wil aan de hand van vragen meer over je te weten komen en zien hoe je reageert. Zo kan worden bepaald dat je goed of minder goed in het bedrijf past.

Goede voorbereiding sollicitatiegesprek is alles

Een goed voorbereiding is alles. Lieg niet over zaken, maar kom authentiek over. Zorg dat je bent uitgerust en er verzorgd uitziet. Dat je wordt uitgenodigd betekent dat al een belangrijke horde genomen is: de sollicitatiebrief was interessant genoeg om je uit te nodigen. Nu het eerste gesprek nog.

Inhoud veel gestelde sollicitatie vragen en antwoorden:


1. Heb je ons eenvoudig kunnen vinden?

Als je net binnen komt wil de recruiter je op je gemak stellen en toch ook wat meer over je weten. Een onschuldige vraag is dit, maar als het allemaal moeilijk te vinden was, is dat vaak geen goed teken, want met een beetje voorbereiding en een tom tom moet het toch zeker lukken.

2. Vertel eens iets over jezelf

Deze vraag wordt altijd gesteld. Bij deze vraag zoekt men naar aanwijzingen dat je geschikt bent voor de baan. Een goed verhaal is belangrijk, waarbij borstklopperij niet wordt gewaardeerd. Probeer in 1 minuut tijd jezelf in een goede pitch neer te zetten met daarin:
  • Je studie en werkervaring;
  • Je loopbaan tot nu toe;
  • Waarin je goed bent en waarom dus de aangewezen persoon;
  • Je passie;
  • Welke uitdaging je zoekt;
  • Welke problemen je graag oplost;
  • Wat je in je vrije tijd doet.

Al deze punten kunnen op enige manier in het gesprek terug komen. Ook vragen over je thuissituatie. Die hoef je overigens niet zelf aan te snijden.

3. Wat weet je van ons?

Het is belangrijk dat je weet hoe de organisatie in elkaar zit:
  • Wat de markt van het bedrijf is;
  • Wat de producten en diensten zijn;
  • Wat de missie is.

Ga als het even kan op zoek naar een recent jaarverslag of recente publicatie. Bekijk ook het internet hierop. Zorg dat je geïnteresseerd over komt.

4. Waarom wil je hier werken?

Geef aan wat je aanspreekt in het bedrijf, wat je weet van het bedrijf, het product, de werkwijze, organisatie en de markt. Toon ook hier dat je voorbereid bent en weet waarover je spreekt. Betrek hierbij ook je werkervaring tot nu toe. Ga in op de inhoud van de functie. Je verantwoordelijkheden en wat je wel dan niet aanspreekt. Hou dit alles beknopt en taakgericht. Het zal duidelijk zijn dat je nooit precies kunt weten wat de functie inhoudt, dus als je daar vragen over hebt, stel ze gewoon.

5. Wat spreekt je in deze functie wel of niet aan?

Op dit moment van het gesprek moet duidelijk zijn wat de functie inhoudt. Noem drie positieve elementen en een klein minpuntje mag ook, maar hoeft niet. Overigens zit hier overlap met de vraag waarom je bij dit bedrijf wilt werken.

6. Noem een aantal sterke en zwakke punten die je hebt

Noem je sterke punten en competenties in relatie tot de functie. Wie in een back office functie komt en vooral klantgericht sterk is, scoort geen punten. Wie moet verkopen natuurlijk wel. Licht dus je sterke punten eruit die er in de functie toe doen. En geef bij de zwakke punten geen grote zwaktes toe waardoor je zeker afvalt. Doe het meer in de trant een positieve zwakte: ik zorg dat ik altijd voor het bedrijf bereikbaar ben en daar zit natuurlijk ook een nadeel aan, of ik wil de beste kwaliteit leveren. Komt ook hier authentiek over en doe niet alsof je op de bank van de psychiater ligt. Benut deze vraag in je voordeel en noem eventueel verbeterpunten.

7. Werk je graag in een team en hoe doe je dat dan?

In een team onderscheiden we verschillende competenties. Misschien is men naar een speciale competentie op zoek. Geef dus aan hoe je omgaat met je collega’s.

8. Waarom vind je jezelf geschikt voor deze functie?

Grijp hierbij terug naar je eerdere pitch en je competenties. Leg een link naar je werkervaring en je ambities. Laat zien waarin je je onderscheidt van anderen.

9. Waar zie je jezelf over vijf jaar?

De recruiter wil weten wat je ambities zijn en of deze passen bij de baan en de passies die je eerder noemde. De vervolgstap moet logisch zijn. Laat weten blij te zijn met deze functie, maar dat je door middel van ervaring en opleiding verder wil groeien in het bedrijf. Wek ook niet de indruk dat je het niet weet of dat de toekomst je niet interesseert. Wek niet de indruk dat je over een paar maanden al weer weg bent naar een ander bedrijf. Het moet voor het bedrijf wel zinvol zijn hebben op energie en geld in jou te steken.

10. Wat is je grootste succes in je huidige baan?

Geef aan wat je invloed binnen je huidige functie is, wat je eventueel aan veranderingen, producten, diensten hebt bijgedragen.

11. Wat is je grootste project tot nu toe?

De recruiter wil graag weten wat je doet en hoe je erover vertelt. Was het succesvol en wat vond je er leuk aan. Was het belangrijk voor het bedrijf en is die ervaring ook in de nieuwe functie te gebruiken?

12. Waarom wil je weg uit je huidige baan?

Trap je huidige werkgever of collega’s nooit na bij deze vraag. Blijf positief en toon begrip. De manier waarop je erover praat zegt veel over jezelf en het bedrijf zal ook om referenties vragen. De overstap moet logisch zijn en als het komt door een ontslag, moet je dat gewoon eerlijk zeggen. Daar komt men toch achter. Belangrijker voor de recruiter is dan hoe je daarmee omgaat en of je de logische keuze bent

13. Heb je zelf nog vragen?

Bereid je hierop voor. Het moet niet een vraag zijn waaruit blijkt dat je er eigenlijk niets van begrepen hebt. Bekende vragen zijn:
  • Hoe is de vacature ontstaan?
  • Kun je iets vertellen over de voorganger?
  • Wat zie je als de grote uitdagingen van dit bedrijf?
  • Wat zijn de doorgroeimogelijkheden binnen dit bedrijf?
  • Hoe wordt succes in dit bedrijf gemeten?

Slot

Zorg dat je natuurlijk overkomt en zorg voor een goede voorbereiding op een mogelijke sollicitatievraag. Van elk sollicitatiegesprek leer je. De werkgever zoekt de optimale duizendpoot en de werknemer heeft er op zijn beurt weinig aan om in een organisatie terecht te komen, waarin hij niet op zijn gemak is. Zoek dus uit waar je het beste past en geef niet te snel op.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietHet sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietSoms worden tijdens een sollicitatiegesprek allerlei persoonlijke vragen gesteld. Het is goed om te weten dat dit helema…
Sollicitatievragen komen uit uw eigen briefSollicitatievragen komen uit uw eigen briefEen sollicitatiegesprek kunt u goed voorbereiden aan de hand van uw eigen sollicitatiebrief. De meeste vragen zullen nam…
Wat wel en niet mag bij een sollicitatiegesprekWat wel en niet mag bij een sollicitatiegesprekBij een sollicitatiegesprek komt veel kijken. Je zult veel vragen krijgen van je toekomstige werkgever en mocht je gesel…
Het beantwoorden van sollicitatievragenHet beantwoorden van sollicitatievragenWerknemers zitten tegenwoordig niet meer veertig jaar bij dezelfde baas. Bij een verandering van baan moet u ook sollici…

Het werk van de dienst luchtvaartpolitieDe dienst luchtvaartpolitie wordt ook wel afgekort naar DLP en is onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten. De…
Sollicitatievraag – Waar sta jij over vijf jaar?Sollicitatievraag – Waar sta jij over vijf jaar?Een sollicitatiegesprek kun jij voor een deel voorbereiden. De meeste HR-medewerkers en werkgevers zijn niet origineel i…
Bronnen en referenties
  • Careerwise
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.