Sollicitatievragen komen uit uw eigen brief

Sollicitatievragen komen uit uw eigen brief Een sollicitatiegesprek kunt u goed voorbereiden aan de hand van uw eigen sollicitatiebrief. De meeste vragen zullen namelijk bedacht worden aan de hand van uw brief. Nadat u een uitnodiging hebt ontvangen voor een sollicitatiegesprek, kunt u al het nodige gaan voorbereiden. In eerst instantie moet u zoveel mogelijk over het bedrijf te weten zien te komen. Op het internet kunt u eenvoudig zoeken naar informatie. Op deze manier kunt u voorkomen dat u de eenvoudigste vragen over het bedrijf niet kunt beantwoorden.

Daarnaast kunt u op het internet zoeken naar vragen die in de meeste gevallen gevraagd worden. Een vraag als: “Wat zijn u sterke en uw zwakke punten”, zal altijd voorbij komen. Ook belangrijk is om een goede elevator pitch in uw hoofd te hebben. U moet in een paar zinnen een promotiepraatje over uzelf kunnen vertellen. Het belangrijkste is misschien wel om vragen te bedenken aan de hand van uw eigen brief.

Sollicitatiebrief geeft uw motivatie weer

Uw sollicitatiebrief roept bij de werkgever veel vragen op, waarop ze in een sollicitatiegesprek antwoorden verwachten. U zult in een gesprek vaak een keer een zin horen met als begintekst: “U schrijft in uw brief dat…”. Naast de standaard vragen die in alle gesprekken gesteld worden, moet u zelf vragen gaan bedenken aan de hand van uw brief.

Wat vraagt u zich af als u de brief leest?

De inhoud van de brief is bedoeld om de beste kant van uzelf te laten zien. Dit weet de werkgever ook, maar ze willen wel zeker weten dat uw brief aansluit bij de praktijk. U schrijft mogelijk wel dat u commercieel gedreven bent, maar waar blijkt dat uit? Hierdoor moet u ook goed nadenken bij het maken van de brief. U moet proberen om de brief te gaan lezen alsof deze over iemand anders gaat. De zinnen waar u vragen over kunt stellen moet u onderstrepen.

Formuleer sollicitatievragen voor uzelf

Aan de hand van uw tekst, kunt u vragen formuleren. Het is niet de bedoeling dat u letterlijk voor uzelf een antwoord gaat formuleren op de vragen, maar door de vraag al te verwachten, kunt u ook betere antwoorden formuleren. Daarna laat u iemand anders nog een keer de brief lezen met de vraag welke vragen in hem of haar opkomen na het lezen van de brief.

Neem de vragen door en formuleer een antwoord

Het zijn allemaal vragen over uzelf, dus het zal niet moeilijk zijn om ze te beantwoorden. Door er echter vooraf over na te kunnen denken, kunt u betere antwoorden geven.

De motivatie is voor de werkgever van groot belang

De feiten over uw loopbaan, zullen waarschijnlijk niet veel lastige vragen over gesteld worden. Er zullen meer vragen gesteld worden over uw motivatie. Waarom bent u de juiste persoon voor deze functie? Wat hebt u te bieden waar de werkgever naar op zoek is? Op dit soort vragen moet u goede antwoorden kunnen geven. In veel van deze vragen zullen delen van uw sollicitatiebrief gebruikt worden. Zorg voor een goed onderbouwde motivatie, die u zonder te twijfelen over kunt brengen in een sollicitatiegesprek.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatievraag – Wat spreekt jou aan in de functie?Sollicitatievraag – Wat spreekt jou aan in de functie?Door de juiste vragen te stellen probeert de werkgever de juiste persoon te selecteren voor de beschikbare functie. Een…
(Veelgestelde) sollicitatievragen en antwoorden(Veelgestelde) sollicitatievragen en antwoordenIn dit artikel worden veelgestelde sollicitatievragen nader toegelicht. Sollicitatievragen bestaan meestal uit vragen ov…
Het kopen van een sollicitatiebriefHet kopen van een sollicitatiebriefDe sollicitatiebrief en je CV zijn het visitekaartje wat je uitstuurt naar een bedrijf wanneer je solliciteert. Op basis…
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…

Stappen in een sollicitatieprocedureStappen in een sollicitatieprocedureBinnen een sollicitatieprocedure worden een aantal stappen doorlopen tot het moment dat u de baan krijgt, of tot u een a…
Wat is crowdsourcing?Crowdsourcing is een manier van werken die steeds vaker geprefereerd wordt boven het gebruik maken van hiërarchische bed…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.