Solliciteren, de eerste indruk bij solliciteren

Solliciteren, de eerste indruk bij solliciteren De eerste indruk is bij het solliciteren zeer belangrijk voor de uiteindelijke keuze en benoeming van een kandidaat voor een baan. Niet alleen moet de sollicitant zich bij het solliciteren goed kunnen onderscheiden met zijn sollicitatiebrief, maar ook met de manier waarop hij zich presenteert in het gesprek. Wees overtuigend, schrijf een succesvolle sollicitatiebrief en bereid je voor op de vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Vragen zoals: waar sta je over vijf jaar, wat verdien je nu, wat wil je in dit bedrijf veranderen, wat zijn je doelen?

De selectie van kandidaten bij een vacature

De eerste selectie van sollicitanten vindt gewoonlijk plaats op basis van geschreven informatie. Per sollicitatiebrief, mail, cv. Die informatie moet voor werkgever of recruiter interessant genoeg zijn, om je uit te nodigen voor het eerste gesprek. Maar de echte eerste indruk laat je vooral al achter wanneer je je op de dag van het eerste gesprek bij de balie aanmeldt. Veel doorgewinterde recruiters hebben al een goede eerste indruk van je in de korte tijd dat ze meelopen van balie naar de gesprekskamer. Soms binnen enkele secondes. Of anders wel de eerste minuut dat je in gesprek bent. Over koetjes en kalfjes gaat het in het begin: heb je het gemakkelijk kunnen vinden. Denk aan de handdruk. Ben je erg zenuwachtig. Ben je te laat. Voordat je het weet, is bij de recruiter het besluit al gevallen: wel of niet geschikt voor de job. Bereid je dus goed voor. Weet waarom je de baan wil, hoe je je moet opstellen en wat je sterke en zwakke punten zijn. Bedenk wat je zult zeggen als er gaten in je cv zitten. Lieg nooit over een ontslag, want daar komt men snel achter, maar probeer er kort over te zijn.

De eerste indruk bij het solliciteren

Die eerste indruk bij een sollicitatiegesprek is voor ruim 90% gebaseerd op je lichaamstaal. Kijk maar naar de percentages:
  • Invloed lichaamstaal: 55%;
  • Invloed van je stem: 38%;
  • Invloed van je woorden: 7%.

Het inhoudelijke, je woorden, leggen maar weinig gewicht in de schaal. Het gaat veel meer om de manier waarop je het zegt, reageert en aanwezig bent. Het proces van de non-verbale communicatie is minder transparant dan de verbale communicatie. Non-verbale communicatie pas je voornamelijk onbewust toe. De eerste indruk is dan ook gebaseerd op een onbewuste, intuïtieve verwerking van heel veel informatie.

Wees op tijd bij een sollicitatie

Wees op tijd. Zorg dat je 5 minuten van te voren aanwezig bent. Stel je netjes voor. Zorg dat je schoenen gepoetst zijn.
Zorg dat je schone en frisse kleding draagt. Draag niet te veel make-up.

Oefen je eerste indruk thuis, voordat je gaat solliciteren bereid vragen voor

Hoewel het tegenstrijdig lijkt, kun je wel iets aan de eerste indruk doen. Je kunt oefenen om zo goed mogelijk over te komen. Bedenk dat recruiters vooral proberen te ontdekken wat voor een soort persoon zij voor zich hebben. De meeste feitelijke informatie hebben ze al gekregen. Nu gaat het er om of de sollicitant ook uit het juiste hout is gesneden en past bij de nieuwe werkgever. Wie te weinig zijn gevoel en intuïtie gebruikt in een gesprek komt niet krachtig en niet echt over. Communiceer daarom niet teveel een rationeel niveau. Daarom een paar tips voor een succesvolle sollicitatie:

1. Verzorgd uiterlijk is belangrijk

Wees verzorgd. Een onverzorgd uiterlijk leidt vaak erg af.

2. Let op je houding

Als je nog staat, sta dan goed rechtop. Als je gaat zitten, ga dan rechtop of licht voorovergebogen zitten met je borst vrij en je handen boven tafel. Een beetje zenuwachtig zijn is niet erg: zo begrijpt de recruiter dat je echt geïnteresseerd bent. En dan zul je zien dat naarmate het gesprek vordert, je je comfortabeler gaat voelen. Dat mag je ook laten merken in je houding door iets achteruit te zaken of wat gebaren te maken. Blijf dus niet star en onbeweeglijk zitten, maar speel in op de situatie.

3. Spiegelen van de gesprekspartner

Opvallend is trouwens dat mensen, wanneer het klikt of wanneer ze elkaar mogen, ook dezelfde houding aannemen. We noemen dat spiegelen. Maak daar gebruik van.

4. Ontspannen een gesprek voeren

Ontspan je. De beste gesprekken worden gevoerd in een min of meer informele sfeer. Houdt daarbij je antwoorden zakelijk en kort.

5. Oogcontact maken

Oogcontact duidt vaak op een eerlijke indruk en zelfverzekerdheid. Overdrijf niet, want dat wijst op dominantie. Bij meerdere gesprekspartners is het raadzaam om ze om de beurt even aan te kijken.

6. Blijf rustig

Geen paniek, ook niet als je niet meteen een antwoord paraat hebt. Je mag best even nadenken voordat je reageert. En let ook op valstrikken. Een bekende valstrik is de vraag of je onlangs een bepaald artikel hebt gelezen dat er in werkelijkheid niet geschreven is. Je reactie zal de recruiter veel duidelijk maken.

7. Blijf jezelf

Een korte pauze kan heel relaxed en bedachtzaam overkomen. Blijf vooral jezelf.

Doe een zelfanalyse

Weet wat je sterke en minder sterke kanten zijn. weet wat je vaardigheden zijn en licht die desgevraagd toe. Natuurlijk bereidt je je hierop goed voor. Enkele voorbeelden van kwaliteiten:
  • Goed kunnen plannen en organiseren;
  • Initiatiefrijk en creatief zijn;
  • Doelgericht zijn en vasthoudend. Je wilt bereiken wat je jezelf als doel hebt gesteld;
  • Vasthoudend zijn;
  • Nauwkeurig, precies en netjes zijn;
  • Communicatief zijn en doortastend;
  • Empathisch zijn, invoelend vermogen hebben en betrokken zijn;
  • Tegen een stootje kunnen, incasseringsvermogen hebben;
  • Commercieel en ondernemend zijn;
  • Afspraken na komen en op tijd zijn;
  • Snel iets kunnen opnemen en inschatten;
  • Betrokkenheid tonen;
  • Goed kunnen samenwerken, maar ook goed zelfstandig kunnen werken;
  • Stressbestendig zijn;
  • Goed in woord en geschrift;
  • Anderen enthousiast kunnen maken;
  • Goed kunnen luisteren.

Let wel, in het gesprek zal al vlug worden gevraagd waaruit dit blijkt en of je een voorbeeld hebt. Oefen dus hierop. Bedenk ook dat niet elke eigenschap bij elke baan even belangrijk is.

Slot

Een gesprek, ook een sollicitatiegesprek, staat bol van de non verbale signalen. Als je er een beetje op let, kun je je daar op voorbereiden. Uiteindelijk zal het gaan om het totaalplaatje, waarbij een beetje geluk en een goede klik met recruiter en werkgever een belangrijke rol spelen. En die zaken heb je helaas niet allemaal in de hand. Lees ook eens dertien vragen sollicitatiegesprek plus antwoorden. De vragen en antwoorden die je altijd al wilde weten.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer solliciteren?Wanneer solliciteren?Het is niet gemakkelijk de juiste banen uit te zoeken op de uiteenlopende internetwebsites. De eisen die gesteld worden…
Communicatie, de non verbale signalen van de lichaamstaalCommunicatie, de non verbale signalen van de lichaamstaalCommunicatie is ingewikkeld en vooral non verbale communicatie. Non verbale communicatie via lichaamstaal is ook veel ou…
Een succesvolle sollicitatiebrief schrijvenEen succesvolle sollicitatiebrief schrijvenOp zoek naar een nieuwe baan? Hoe kun je dan een succesvolle sollicitatiebrief schrijven? Zorg dat je opvalt met een suc…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…

Individuele arbeidscontractenIndividuele arbeidscontract In een arbeidscontract wordt niet alleen het recht op vakantie geregeld. Ook andere dingen d…
Sollicitatiebrief: de basisregelsEen sollicitatiebrief is een schriftelijke sollicitatie en is het eerste contact met een werkgever. Het doel van een sol…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 31-01-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.