Sollicitatievraag – Vertel eens iets over jezelf?
Een sollicitatiegesprek kun je voor een deel voorbereiden. Een aantal vragen kun je zeker van zijn dat ze gesteld worden. Het sollicitatiegesprek zal na enkele beleefdheden starten met de vraag: “Vertel eens iets over jezelf”.
In een sollicitatiegesprek moet je jezelf zo goed mogelijk presenteren. Door voorafgaand aan het gesprek alvast enkele vragen te oefenen kun je beter voorbereid en zelfverzekerder het gesprek in gaan. Formuleer alvast een paar vragen en zet deze op papier. Het is niet de bedoeling dat je een spreekbeurt gaat instuderen, maar met enige voorbereiding kun je betere antwoorden formuleren. Een vraag als: “noem drie verbeterpunten van jezelf” komt waarschijnlijk in het gesprek naar voren. Bepaal vóór het gesprek al wat de beste antwoorden zijn. Iets over jezelf vertellen kun je het beste gieten in een elevator pitch.
Elevator pitch
In een paar minuten jezelf presenteren wordt vaak een elevator pitch genoemd. Het is niet lastig om iets over jezelf te vertellen, maar door het voor te bereiden kun je een beter samenhangend verhaal vertellen. In de pitch moeten jouw sterke kanten benadrukt worden en het moet op een boeiende manier gepresenteerd worden. Een elevator pitch is eenvoudig in te studeren door een aantal sleutelwoorden te leren. De zinnen zullen vervolgens vloeiend over komen en niet ingestudeerd lijken.
Beperk je niet tot het zakelijke verhaal
Als je iets over jezelf vertelt, moet het niet beperkt blijven tot een verhaal over jouw arbeidsverleden. Begin de pitch met informatie over jezelf en over jouw privéleven. Jouw gesprekspartner is benieuwd naar de persoon achter de sollicitatie. Past de sollicitant bij het bedrijf. Aan de andere kant moet je ook voorkomen dat het een joviaal pleidooi gaat worden met teveel de nadruk op het privéleven.
Voorkom irritatie bij de gesprekspartner
In de pitch moet jij zo goed mogelijk naar voren komen, maar let op met teveel op de borst kloppen. De pitch moet niet een opsomming van feiten zijn waaruit moet blijkt dat je echt geweldig bent. Indien jouw gesprekspartner zich gaat ergeren aan jou, kun jij de baan vergeten.
Oefen de elevator pitch thuis
Iets over jezelf vertellen lijkt eenvoudig, maar een goede presentatie van de feiten moet je oefenen. Probeer de pitch uit op gezinsleden om het verhaal te oefenen en om na te gaan hoe het verhaal overkomt op de gesprekspartner. Probeer de pitch ook uit voor de spiegel. Dit inspireert om verbeteringen in het verhaal te bedenken. Het is slim om belangrijke eigenschappen uit de vacaturetekst terug te laten komen in jouw pitch.
Wat moet je juist niet vertellen?
De pitch moet niet een droge opsomming van het arbeidsverleden zijn. Deze gegevens is de gesprekspartner niet naar op zoek, want deze blijken al uit de CV. De pitch moet meer vertellen over jou als persoon. Jouw gesprekspartner moet een goede indruk krijgen van jou.
Verhaal kunnen motiveren
De pitch moet een combinatie zijn van zakelijke gegevens en informatie over jou als persoon. Bereid je erop voor dat jouw gesprekspartner uit jouw pitch onderdelen gaat halen waar hij of zij vragen over gaat stellen. Indien jij aangeeft dat jij zeer ondernemend bent, kunt jij verwachten dat hier een vraag over volgt. Zorg dat je concrete voorbeelden op weet te noemen. Het komt vreemd over dat je ter plekke nog iets moet verzinnen waaruit blijkt dat je ondernemend bent.