Hoe ga je om met een “gat” in je CV?
Veel mensen hebben een zogenaamd “gat” in het CV. Door de economische recessie verliezen niet alleen de mindere goden en onwelwillende hun baan, maar ook mensen die heel capabel zijn. Met als gevolg dat je werkervaring niet aansluitend is. Dit wordt nog steeds als negatief ervaren en veel mensen gaan als een bezetene aan de slag om aan een nieuwe baan te komen. Op zich niets mis mee, maar even pas op de plaats maken en de tijd tussen twee banen goed benutten kan je uiteindelijk veel meer opleveren.
Die baan kost-wat-kost!
Het is niet vreemd om weer zo snel mogelijk weer een nieuwe baan te willen hebben, als je zonder zit. Los van het gegeven dat de reden dat je zonder baan al dan niet relevant is, kan het ook zinvol zijn om jezelf als het ware te resetten om zo een frisse nieuwe start te maken. Niet voor niets dat nogal wat mensen een carrièreswitch maken in een dergelijke periode. Gemakshalve gaan we er vaak maar vanuit dat het komt, omdat iemand niet aan het werk komt in de oorspronkelijke business en noodgedwongen iets anders gaan doen. Het spreekt voor zich dat dit ook wel eens het geval is, maar bij meer mensen gaat het er om dat er iets drastisch en mogelijk ook (in eerste instantie) dramatisch heeft plaatsgevonden wat de ogen heeft doen openen.
Begin van je carrière
Relatief veel mensen zijn ergens enig moment aan een baan begonnen, al dan niet na de studie die in de werkrichting gevolgd is (het gegeven dat slechts 1/3 van de volwassenen het werk gaat doen, in de richting van de eerder gevolgde studie, zegt ook wel iets!). Vol enthousiasme ergens aan begonnen en niet zelden zich enig moment niet meer realiserend, of er überhaupt bij stil staan, of dit het nu inderdaad is of toch niet. Of je bent in de op dat moment juiste functie gestapt, maar in de loop der tijd ben je veranderd. De een zal al dan niet vanuit een bepaalde situatie al eerder enige zelfreflectie toegepast hebben, maar de ander is gewoon alsmaar doorgegaan.
Pas op de plaats
Wat beter dan een gedwongen situatie ombuigen naar een situatie die je wat oplevert. Niet vrijwillig werkloos en solliciteren te pas en te onpas levert uiteindelijk niet dat op waar je echte gelukkiger van wordt. Wat kan helpen is terug te gaan naar wie je eigenlijk echt bent, waar je hart sneller van gaat kloppen en waar je gelukkig van wordt. Er zijn coaches die je daarbij kunnen helpen, maar je kunt ook de tijd voor jezelf nemen en alles op een rijtje zetten. Soms is het afstemmen (van de zelf gegeven antwoorden) met iemand die verder van je af staat vervolgens wel zinvol, al is het maar omdat sommige antwoorden/uitkomsten ook confronterend kunnen zijn.
Hoe pak je het aan?
Als je tussen twee banen zit en die tijd serieus invulling wilt geven als het gaat om je professionele toekomst, dan is het goed om te zorgen dat je rust in je hoofd hebt. Rustig over zaken nadenken, wil zeggen niet in de hectiek van de dag opgenomen worden. Zonder je dus af en probeer de sfeer te creëren waarbij jij je prettig voelt. Voor de een is dat de horizon kunnen zien op het Hollandse vlakke land, de ander moet de golven van de zee zien en weer iemand anders gaat in het bos lopen en genieten van de schaduw die de bomen geven of ruikt het lekkere verse groene blad. Kortom, het is voor iedereen anders. Zolang de omgeving je maar helpt om het hoofd rustig te houden en waar je je gedachten los kunt laten om de antwoorden op je eigen vragen te krijgen.
Als je je rustig voelt stel jezelf dan een aantal vragen die bij je kern komen, want als je bij je kern komt leg je ook de basis voor je (nieuwe) professionele toekomst. Denk ondermeer aan de volgende zaken:
- Begin met jezelf te omschrijven. Hoe zie jij jezelf en neem daar alle positieve en negatieve zaken in mee. Laat dit op een later moment lezen aan iemand die je goed kent (en heel eerlijk is!). Vraag vervolgens of hij/zij je er in herkent en/of wat hij/zij mist.
- Vervolgens vraag je jezelf waar je vrolijk/blij van wordt (alleen al bij het idee moet je hart een sprongetje maken)? Dit hoeft niet per se iets in de professionele sfeer te zijn. Laat gewoon je gedachten los en het mag van alles zijn. Overigens hoeft het niet zo te zijn dat waar je goed in bent, je ook vrolijker van wordt. Je kunt jezelf ergens in bekwamen en het gaat je gemakkelijk af, maar is wat anders dan waar je hart een sprongetje van maakt.
- Waar ben je sterk in en waar niet in? Ook hiervoor geldt het in zijn algemeenheid en haal situaties van werk, maar ook uit de privésfeer naar voren. Eventueel vrijwilligerswerk of iets met kinderen, waar je goed of juist helemaal niet goed in blijkt te zijn. Wees eerlijk en laat eventuele valse bescheidenheid buiten beschouwing, daar heb je in een dergelijke situatie niets aan.
- Wat is een must in je (nieuwe) werk? Laat je gevoel vooral spreken, je ratio dus even uitschakelen! Denk aan of je per se mensen om je heen wilt, ben je een denker of doener, wil je per se met je handen werken c.q. fysiek werk etc. etc.
Het vervolg
Als je het serieus doet, heb je niet meteen de juiste antwoorden – of je moet het al weten, maar hebt het altijd genegeerd – en in dat geval is het zaak je hart echt te gaan volgen. Maar er vanuit gaande dat je midden in het proces zit, moet je het ook tijd geven en niet verwachten dit in een verloren namiddag even te doen. Je kunt rustig doorgaan met solliciteren, maar laat dit proces niet los. Gun jezelf deze ruimte om nog dichter bij jezelf te komen en de antwoorden te vinden (al dan niet met professionele hulp) op dit type vragen.
Spreekt voor zich dat wanneer je deze antwoorden hebt, je er nog niet bent. Dan komt er een proces van hoe dit vorm te geven in een professionele loopbaan. Is het in te passen in het werk wat je al doet, misschien gaat het slechts om kleine veranderingen in het proces. Maar realiseer je ook dat het grote veranderingen kunnen zijn en waar je zelfs cursussen voor moet volgen. Het begint dan met een flinke lijst met jobs en bij iedere job vraag je jezelf de meerwaarde, zijn er aspecten die je niet liggen etc. Langzaam maar zeker wordt de lijst kleiner er kleiner.
Steek je licht ook op bij instanties/mensen die je verder kunnen helpen met dit proces. Neem je privésituatie door en kijk wat haalbaar is, waar een eventuele partner een rol kan spelen (al is het maar voor support). Maar zet het proces is gang, laat het beklijven en ervaar dat het je goed doet. Langzaam maar zeker met grote of kleine aanpassingen kom je dichter bij datgene wat echt bij je hoort.
Tot slot
Mensen veranderen in de loop der jaren, maar daar willen veel mensen nog niet aan. Enerzijds is het eng en anderzijds vinden sommige mensen dat je bent wie je bent en er niet anders wordt gedurende het leven. Het kan voortkomen uit angst (voor verandering) en angst is een slechte raadgever, maar het kan ook zijn dat iemand niet inziet dat je door bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis dichter bij jezelf komt, je gaat realiseren wat je echt wil in het leven en wat niet. Kortom, je leven even op de kop zet. Toch is gebleken dat dit het meestal wel waard is en je een zinvolle invulling geeft aan het “gat” in je CV. Een zeer welkom en zinvol “gat” dus eigenlijk.