Baan weg, nieuwe kansen

Baan weg, nieuwe kansen Een economische recessie geeft altijd ontslagen. Bedrijven die niet wendbaar genoeg zijn, leggen het loodje of moeten stevig afslanken. Met als gevolg dat er ontslagen vallen en dan is het maar afhankelijk van de werkgever hoe ruim of niet een sociaal plan is. Echter, dit staat los van de verantwoording die je voor je eigen leven en dus je werk neemt.

Ontslagen en dan…

Het overkomt veel mensen, maar je moet je ogen wel sluiten om niet te zien dat het bij een onderneming minder gaat. Een enkeling kan wellicht personeel ‘voor de gek houden’, maar over het algemeen weet je wanneer het slechter gaat. Zo kan ook een fusie een overschot aan banen opleveren of een andersoortige reorganisatie waardoor er mensen ontslagen moeten worden.

Reden genoeg om met minder mensen verder te gaan en vaak kan het gewoon niet anders om te overleven, hoe vervelend het ook is voor de mensen die het betreft. Afhankelijk van de onderneming is er wel of niet een sociaal plan. Een sociaal plan geeft meestal mogelijkheden voor het volgen van studie, begeleiding/coaching etc. en dat is in een dergelijk proces vaak handig en zinvol. Maar ook als dit niet het geval is, kan of misschien wel moet je je leven in eigen hand nemen.

Aan de slag

Aan de slag nadat je de melding gehad hebt, is een must. Bij dat aan de slag gaan mag best wat verdriet zitten om het verlies van mogelijk een leuke baan, een bedrijf waar je altijd met plezier gewerkt hebt of welke reden dan ook. Maar boos, wrok of angst leveren je uiteindelijk niets op. Dat zijn emoties die je slechts energie kosten, maar je kunt het ook positief proberen te zien. Immers, je krijgt nu de kans om bijvoorbeeld een andere draai aan je werkzame leven te geven, je verder te bekwamen op je vakgebied of de ruimte te nemen om goed na te denken over hoe je nu verder wil met de rest van je leven.

Hulp

De meeste mensen moeten gewoon werken voor hun geld en dus moet er een baan gevonden worden. Maar eerst even pas op de plaats maken of je met hetzelfde verder wil, of je je wellicht meer wil bekwamen in je vak óf op een heel ander vak gebied … het is geen overbodige luxe dit proces te doorlpen. Je wilt immers graag leven en niet overleven. Dus kan je wel een maand of wat uittrekken om het eerdergenoemde proces te doorlopen, eventueel met behulp van een specialist. Binnen een sociaal plan wordt een dergelijke hulpmogelijkheid vaak geboden, maar ook zonder een sociaal plan is het goed om eens te klankborden met een specialist. Als je niet de financiën hebt voor een uitgebreid plan, kan een consult vaak al de nodige inzichten verschaffen. Op deze manier kan je de kosten ook binnen de perken houden.

Nieuwe kans

Die nieuwe kans dient zich, als je ergens voor open staat, altijd aan. Maar tegen de stroom inroeien levert je alleen frustratie op en het is vermoeiend. Iets opnieuw gaan doen, waar niet je passie ligt levert je nooit datgene op wat meer levensvreugde brengt. Je passie volgen wel en laten er in je passie nu ook vaak een aantal kwaliteiten liggen die je mogelijk verder kunt ontwikkelen. Op een dergelijke wijze kan je je geld verdienen op een manier die heel dicht bij je ligt en waar je als mens blij van wordt.
Je moet in een dergelijke stap wel wat energie pompen:
  • Achterhalen of je je geld er in kunt verdienen
  • Wat moet je regelen om aan de slag te kunnen
  • Moet je nog cursussen volgen
  • Is het zinvol ergens bij aan te sluiten
  • Is die mogelijkheden voor handen of kan er iets gecreëerd worden

Financiën

Maar dan moet je die stap wel durven zetten en heb je een achterban, in de vorm van bijvoorbeeld je gezin, dan moeten ze wel achter je staan. Een achterban kan heel belangrijk zijn, zeker als je nieuw aan iets begint en support kunt gebruiken tijdens het opbouwen. Maar ook de financiën kunnen een rol spelen, immers er moeten voldoende financiën zijn en het kan zomaar tijdelijk minder zijn. Als je partner of als je oudere kinderen hebt, is het zinvol dit te delen. Het kunnen concentreren op een nieuwe baan is belangrijk en daar kan je geen andere zorgen bij gebruiken, zorgen zoals financiën.

De werkeloosheidsuitkering loopt, als je het netjes doorgeeft, door en als je je inkomsten niet uit eigen middelen bij kunt leggen, zal het gezin mogelijk ingesteld moeten zijn op minder financiën. In ieder geval tijdelijk. Het zijn niet altijd onoverkomelijke zaken, maar door ze te delen met je naaste geeft het toch een stuk verlichting. Bovendien kan de focus daar komen te liggen, waar deze zou moeten liggen.

Tot slot

Door niet te blijven hangen in een vervelend gevoel over je ontslag, maar het als een kans te zien om een nieuwe draai aan je leven te geven, wordt het voor een ieder mogelijk uit die negatieve spiraal te stappen (eventueel met wat hulp). Daarmee niet gezegd dat je dit ‘even’ doet. Toch zal je als mens zelf die draai moeten maken, hulp moeten zoeken en uiteindelijk die stap moeten zetten. Veranderen is voor veel mensen niet eenvoudig, maar je passie volgen en er je baan van kunnen maken, is ook wat waard.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontslag nemen: Rechten en plichtenJe kunt vrijwillig ontslag nemen, of omdat er sprake is van een conflict. Hoe doe je dat precies en wat zijn je rechten…
Tips om uw ontslag te verwerkenTips om uw ontslag te verwerkenIn slechte economische tijden vallen er veel ontslagen. Een ontslag beïnvloedt een werknemer meer dan alleen de teruggan…
Je baan opzeggen: hoe zeg je je baan op?Je baan opzeggen: hoe zeg je je baan op?Je baan opzeggen, hoe doe je dat eigenlijk? Wie een andere baan vindt, is daar vaak blij mee. Maar wie een nieuwe dienst…
Nieuw werk zoeken na ontslagNieuw werk zoeken na ontslagHet is vaak moeilijk om een baan te vinden, of om van werk te veranderen. Veel werkgevers nemen liever jonge, goedkopere…

Schoonmaken als beroepSchoonmaken als beroepSchoonmaken doet iedereen weleens. Je maakt bijvoorbeeld je eigen huis schoon, door het toilet schoon te maken, stof te…
Je cv (legaal) verfraaien: tipsJe cv (legaal) verfraaien: tipsGij zult niet liegen, luidt een bijbels gebod dat ook onverkort van toepassing is op je cv. Vervalste getuigschriften, g…
Bronnen en referenties
  • www.wanrooijmanagement.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.