Schoonmaken als beroep
Schoonmaken doet iedereen weleens. Je maakt bijvoorbeeld je eigen huis schoon, door het toilet schoon te maken, stof te zuigen of af te nemen. Leuk of niet dit moet toch gebeuren. Vind je het leuk om schoon te maken of wil je gewoon een paar uurtjes in de week werken om bezig te zijn, dan kun je ervoor kiezen om als schoonmaakster aan de slag te gaan. Een ander benaming voor schoonmaakster is interieurverzorgster. Afhankelijk van wat je zelf wilt kun je bijvoorbeeld kantoren, ziekenhuizen of scholen schoonmaken. Het schoonmaakwerk blijft altijd. Vacatures genoeg dus op dit gebied. Schoonmaken is makkelijk, alleen het moet wel op een professionele manier gebeuren. Je werkt tenslotte als schoonmaakster bij een klant van je werkgever.
Waarom maken we schoon?
We maken bedrijven schoon vanwege de volgende 4 punten:
- Hygiëne
- Veiligheid op de werkvloer
- Het levert een prettige werkomgeving op
- Behoud van afwerkmaterialen
Microvezel
Naast de middelen die worden gebruikt tijdens het schoonmaken heb je ook schoonmaakdoeken nodig. Wanneer je voor een schoonmaakbedrijf aan de slag gaat wordt er gewerkt met microvezeldoeken. Deze doeken nemen het vuil beter op. Een groot voordeel van deze doeken is dat er geen schoonmaakmiddel (behalve bij sanitair) gebruikt hoeft te worden. Doe je dit wel dan zal deze doek minder goed vuil opnemen.
Werkprogramma
Dit werkprogramma is overeengekomen tussen je werkgever en de klant. In dit programma staat omschreven wat wordt schoongemaakt en hoe vaak. Het werkprogramma is belangrijk voor de klant omdat hij dan exact weet wat er iedere dag schoongemaakt wordt. Voor jezelf weet je dan wat je iedere dag, week of maand moet doen. Ook staat er vaak in op welke dag bepaalde werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.
De basisregels in de schoonmaak
Neem onderstaande regels in acht bij het schoonmaken.
- Eerst goed kijken hoe de ruimte eruit ziet voor je begint
- Werk volgens het werkprogramma
- Kijkend schoonmaken. Met andere woorden wat schoon is hoeft niet meer schoon. Behalve sanitaire ruimtes. Deze worden altijd schoongemaakt, ook al lijkt het schoon
- Van schoon naar vuil werken
- Van hoog naar laag werken
- Leer jezelf een vaste route aan
- Werk veilig en ergonomisch
- Controleer je werk als je klaar bent
- Ruim je spullen weer netjes op
- Blauwe doek voor interieur, rode doek voor sanitair
- Rode schoonmaakmiddel voor sanitair, groene schoonmaakmiddel voor het dweilen van vloeren
- Vouw je doek en keer regelmatig naar een schone zijde van je doek
- Doeken na gebruik in daarvoor bestemde netje stoppen voor de was
Interieuronderhoud
Interieuronderhoud is het schoonmaken van alle kantoren, vergaderruimte en gangen die zich in het pand bevinden. Eigenlijk dus alle ruimtes die niet als sanitaire ruimte wordt gezien.
Schoonmaken van bureaus
Verwijder eerst het droog vuil van het meubilair. Verwijder eventueel aanwezige natte plekken met een tissue. Verwissel het zakje van de prullenbak. Wanneer hier droog vuil in zit hoeft dit niet verwisseld maar kun je de prullenbak leeggooien in de vuilniszak van je werkkar. Pak je blauwe doek en werk door de ruimte met een logische route alle horizontale vlakken af van hoog naar laag en van schoon naar vuil. Steun op het bureau bij het afnemen om je rug te ontzien. Maak met je doek zoveel mogelijk banen.
Telefoons afnemen
Neem een schone zijde van je doek en maak de telefoon schoon in de juiste volgorde, namelijk eerst het toestel, buitenzijde hoorn en daarna de binnenzijde van de hoorn.
Ladekasten & bureaustoelen
Pak weer een schone zijde van je doek en ga verder met het schoonmaken van de bovenzijde van de ladekasten. De vingertasten op de voorzijde van de ladekast is dagelijks werk. Armleuningen en zitting van de bureaustoel is ook dagelijks werk.
Stofzuigen
Voordat je begint met stofzuigen is het belangrijk om eerst de stofzuiger op veiligheid en werking van de snoer te controleren. Je controleert de filter, door de kop ondersteboven weg te leggen. De zak controleren of die misschien al niet vol zit en is er een reserve zak aanwezig? Daarna controleer je de stang, slang en zuigmond. De ontkoppelde onderdelen weer monteren en stel de stang op de juiste hoogte in. Nu kun je beginnen met het stofzuigen van de ruimte. Stofzuig zo dat jij dwars achter de zuigstang staat in verband met een goede werkhouding. Ben je klaar met het stofzuigen van de ruimte, zuig dan de zuigmond schoon voor het uitschakelen van de stofzuiger. Wanneer je de stekken van de stofzuiger ui het stopcontact haalt, let er dan op dat je het stopcontact tegenhoudt.
Onderhoud sanitair dagelijks
Sanitaironderhoud is de schoonmaak van toiletten, douches, wasruimtes, kleedruimtes etc. Het schoonmaken van deze ruimtes is belangrijk vanwege de hygiëne. Kijkend schoonmaken geldt dus niet voor dit onderdeel.
Bij het schoonmaken van de sanitair gebruik je handschoenen. Voordat je begint trek je dit aan en plaats je het waarschuwingsbord. Je controleert de sanitaire voorzieningen en spoelt het toilet door. Sanitaire voorzieningen houdt in de zeepautomaat, handdoekautomaat en toiletrol. Verwijder los vuil. Maak gebruik van een stoffer en blik en verwissel het zakje van de prullenbak. Neem de rode spray flacon en spray de sanitair reiniger in de toiletpot. Verdeel het vervolgens met de wc-borstel. Deze borstel laat je in het water staan. Pak je spiegeldoek en sprenkel wat water op de spiegel en maak schoon met de spiegeldoek. Neem nu de spons en reinig de tegels rondom de wastafel, de wastafel, kraan en onderzijde zeepautomaat. Pak een rode doek en werk van schoon naar vuil in een logische volgorde. Eerst de deurklink, vingertasten van de deur, lichtschakelaar, handdoekautomaat, zeepautomaat, toiletrolhouder en buitenkant prullenbak. Maak de wastafel schoon met een schone zijde van je doek. Eerst de tegels rondom de wastafel, de onderkant van de wastafel, bovenkant wastafel en als laatste de kraan. Pak weer een schone zijde van de doek en borstel eerst de toilet schoon en spoel door met de borstel in het water, zodat de borstel ook schoon wordt. Maak het handvat van de borstel en de buitenkant van de borstelhouder schoon. Pak weer een schone kant van de doek en maak de stortbak, bovenzijde van de wc-bril, wc-bril onderzijde, pot buitenzijde, pot bovenzijde en als laatst het randje achter de toiletbril boven op de toiletpot schoon. Neem de minimop en reinig de overige tegelwanden rondom de wastafel en de tegelwanden rondom de toiletpot. Daarna wordt de vloer gemopt. Dit leg ik
hier uit. Vergeet niet je werk te controleren en de gebruikte schoonmaakmaterialen schoon te maken met een schone rode doek. Pas dan trek je je handschoenen uit, was je je handen en smeer je je handen in met crème. Wanneer je gebruik maakt van de wastafel om je handen te wassen, vergeet dan niet om de wastafel te drogen met een tissue. Als laatst plaats je het waarschuwingsbord terug op de kar.
Stofwissen
Voordat je begint controleer je de ruimte eerst op ongeregeldheden. Verwijder dan eventueel natte plekken met een tissue en droog vuil met een stoffer en blik. Plaats de microvezelwisdoek onder de steel met houder. Plaats je voeten op de plaat en stel de steel op de juiste lengte. Met de juiste lengte wordt bedoeld op schouderhoogte. Plaats de ene hand op de steel en wis eerst langs de randen van de ruimte en loop met een rechte rug naast de stofwisser. Werk nauwkeurig door de hoeken en ook onder de stoel nauwkeurig alle stof verwijderen. Vervolgens de rest van de ruimte in banen, achter de wisser lopend, wissen zonder de wisser op te tillen. Als je klaar bent kijk dan of je niets bent vergeten. Haal nu de wisdoek onder de wisser uit en hang de steel weer aan de werkwagen. Haal het losse vuil van de wisdoek af om dan de wisdoek en het losse vuil op te vegen. Klop voorzichtig de wisdoek schoon in de vuilniszak en gooi het losse vuil weg. De microvezelstofwisdoek gaat daarna in de waszak droog voor de was.
Moppen
Je plaatst eerst het waarschuwingsbord. Daarna controleer je de ruimte op ongeregeldheden. Plaats de mop onder de steel met de houder. Plaats je voeten op de plaat en stel de steel op schouderhoogte. Plaats de ene hand op de steel en wis eerst langs de randen van de ruimtes en loop met een rechte rug naast de mop. Werk nauwkeurig door de hoeken en ook onder de stoel nauwkeurig moppen. Als je helemaal rond bent loop je overlappend weer naar het achterste einde van de ruimte. Draai de mop nu mee en mop de vloer met de M- beweging. Als je klaar bent kijk je of je niets bent vergeten. Haal nu de mop los van de plaat. Til de mop met de gekantelde steel op, door de plaat haaks op de mop te drukken. Verwijder de mop en raak deze alleen aan de schone zijde aan. De mop gaat vervolgens in de waszak nat voor de was. Als de vloer droog is haal je het waarschuwingsbord weer weg en anders laat je deze staan.
Periodiek sanitaironderhoud
Ontkalken van de toiletpot is een van de periodieken. De juiste wijze van ontkalken voorkomt aanslag in je sanitair. De middelen die je nodigt bent voor het ontkalken van de toiletpot zijn, ontkalker, spiegeltje, veiligheidsbril en een inzetkwast. De inzetkwast lijkt net op een wc-borstel. Wanneer je de toilet schoonmaakt gebruik je in plaats van de rode spray flacon de ontkalker. Je controleert eerst de toiletpot met een spiegeltje. Vervolgens zet je de veiligheidsbril op en doe je wat ontkalker op de inzetkwast. Deppend breng je de ontkalker aan in de toiletpot en laat dit inwerken. De inzetkwast plaats je in de waterslot. Wanneer de ontkalker zijn werk doet kan jij verder met het schoonmaken van de toiletruimte. Zie hiervoor
Onderhoud sanitair dagelijks. Wanneer de ontkalker zijn werk heeft gedaan doe je de veiligheidsbril weer op. Met de inzetkwast borstel je de toilet schoon en spoel je door met de kwast in het water. Maak de kwast zo droog mogelijk door er even in te knijpen. Controleer je werk weer met het spiegeltje. Daarna kun je de toilet afnemen. Zie voor de juiste volgorde
Onderhoud sanitair dagelijks.
Periodiek deur
Wanneer de deuren periodiek schoongemaakt worden, gebeurt dit op een efficiënte, ergonomische en veilige manier. De volgende materialen heb je nodig, namelijk een trap, blauw vochtige doek en een interieurmop. Je plaats de trap centraal in de deuropening. Eerst reinig je het bovenste gedeelte van de kozijn. Daarna de bovenkant en zijkanten van de deur. De trap zet je weg en dan maak je de onderste helft van het kozijn schoon. Maak daarna de onderste helft van de zijkanten van de deur schoon. Met de interieurmop maak je de bovenste helft van de deur schoon om daarna de onderste helft schoon te maken.
Periodiek hoge kast
Ook het periodiek schoonmaken van hoge kasten wordt op een efficiënte, ergonomische en veilige manier gedaan. Met behulp van een trap en een doek maak je de bovenzijde van de kast schoon. Met de interieurmop maak je eerst de bovenste helft aan de buitenzijde schoon. Daarna maak je de onderste helft aan de buitenzijde schoon.