Zelf een videosollicitatie maken: tips en trucs

Zelf een videosollicitatie maken: tips en trucs Wil jij ook graag opvallen tussen de grote stapels sollicitatiebrieven? Of word je maar niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Overweeg dan eens om een videosollicitatie in te sturen. Met een professioneel sollicitatiefilmpje maak je wellicht wel kans op die droombaan. Hieronder tips en trucs voor een geslaagde videosollicitatie.

Wat is een videosollicitatie?

Webcam

Videosolliciteren wordt steeds hipper. Steeds meer bedrijven vragen hun sollicitanten online te solliciteren. Dit zijn echter bedrijven die hier zelf de online infrastructuur al van op orde hebben. Via de webcam kun je op deze manier solliciteren bij bedrijven. Videosolliciteren heeft voor deze bedrijven grote voordelen. Het bespaart (reis)tijd en via de webcam krijgt men al een eerste indruk van een kandidaat.

Link met eigen videosollicitatie

Mocht je willen solliciteren bij een organisatie waarbij de videosollicitatie (nog) niet gebruikelijk is, dan kun je toch overwegen een videosollicitatie in te sturen. Je kunt zelf een videosollicitatie maken of dit door een professioneel bureau laten maken. De link van je videosollicitatie stuur je als bijlage met je (korte) brief en cv mee.

Wel of geen videosollicitatie?

Bedrijfscultuur

Het insturen van een videosollicitatie is een relatief nieuw fenomeen en kan werkgevers net even dat ene zetje geven om jou uit te nodigen op sollicitatiegesprek. Een videosollicitatie past echter niet bij elk bedrijf. Een zakelijke organisatie zoals een bank zal er anders tegen aan kijken dan een creatief communicatiebureau. De laatstgenoemde zal dit zeker op prijs stellen.

Polsen

Zeker is dat je met je bijzondere sollicitatie opvalt en veel bedrijven zullen dit waarderen. Wil je echter zeker weten of het insturen van een videosollicitatie op prijs gesteld wordt? Bel dan vooraf even met de werkgever waar je solliciteert en vraag wat deze ervan vindt.

Aanrader

Als jij het aandurft een videosollicitatie in te sturen, dan weet je in ieder geval zeker dat je video niet verdwijnt tussen een stapel sollicitatiebrieven. In dat opzicht is een videosollicitatie echt een aanrader. De voorwaarde hierbij is natuurlijk wel dat je videosollicitatie perfect in elkaar zit.

Inhoud videosollicitatie

Motivatie

Een videosollicitatie is niet veel anders dan een 'gesproken' sollicitatiebrief. In de video presenteer je jezelf dan ook en laat je zien wie je bent. Je omschrijft kort dat je graag wilt solliciteren, geeft weer wat je persoonlijkheid is, vertelt iets over je werkverleden en benadrukt vooral waarom je zo gemotiveerd bent voor die ene baan.

Geschikte werknemer

Vertel ook waarom je graag bij de desbetreffende organisatie wilt werken. Leg de nadruk op je sterke punten en kwaliteiten. Kortom: laat zien dat je enthousiast bent voor de baan en een professionele en geschikte werknemer bent.

10 Tips voor een geslaagde videosollicitatie

  1. beperk de video tot de inhoud van je brief (je cv stuur je mee)
  2. de lengte van je videosollicitatie is 1 tot hooguit 2 minuten
  3. schrijf de tekst eerst uit
  4. zorg voor een gestructureerd verhaal
  5. trek gepaste kleding aan
  6. zorg voor een rustige zakelijke achtergrond
  7. zet de camera op ongeveer een meter afstand op op ooghoogte van jezelf.
  8. ga recht of iets schuin voor de camera zitten/staan en kijk recht in de lens
  9. neem de video op terwijl je rustig zit of staat
  10. neem een professionele maar vriendelijke houding aan

Overige tips

  • kijk voor voorbeelden van videosollicitaties eens op internetsites zoals YouTube
  • zorg ervoor dat de inhoud van je videosollicitatie klopt met je informatie op sociale netwerksites
  • stuur je brief en cv op en stuur je videosollicitatie als bijlage in een link mee
  • vermeld in je korte sollicitatiebrief dat je solliciteert via video en verwijs duidelijk naar de videosollicitatielink
  • laat je videosollicitatie door iemand anders beoordelen
  • check bij het bedrijf of ze je videosollicitatie in goede orde ontvangen hebben

Zelf maken of uitbesteden?

Zelf videosollicitatie maken

Ben je handig met film/video, in het bezit van een statief en kun je monteren? Dan kun je overwegen om zelf een videosollicitatie in elkaar te zetten. Doe dit het liefst samen met iemand met een professionele blik of een goede filmer.

Professionals

Er zijn echter ook professionele bedrijven die videosollicitaties opnemen. Op internet zijn deze bedrijven volop te vinden. De kosten hiervan zijn echter vrij hoog, je moet rekenen op een paar honderd euro. Maar als je die droombaan echt wilt hebben, is het het overwegen waard!
© 2012 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Originele sollicitatiebrief schrijvenOriginele sollicitatiebrief schrijvenSommige vacatures leveren tientallen sollicitanten op. Dan is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van de andere ka…

Rechten van de flexkrachtRechten van de flexkrachtSteeds meer mensen hebben een flexcontract. Dat betekent dat ze op oproepbasis werkzaam zijn. Er zijn verschillende soor…
Bijbaan of bijverdiensten: algemene tipsBijbaan of bijverdiensten: algemene tipsWanneer je bijverdiensten of een tweede baan nodig hebt is het nog niet zo eenvoudig om een keuze te maken voor een baan…
Bronnen en referenties
  • www.intermediair.nl
  • www.youtube.com
  • www.frankwatching.com
  • www.jobat.be
  • www.google.nl (afb.)
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 17-10-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.