Bijbaan of bijverdiensten: algemene tips

Bijbaan of bijverdiensten: algemene tips Wanneer je bijverdiensten of een tweede baan nodig hebt is het nog niet zo eenvoudig om een keuze te maken voor een baantje. Het kan daarom geen kwaad om wat voorwerk te verrichten voordat je een tweede baan neemt. Hoeveel extra geld of bijverdiensten heb je nodig? Zijn de extra bijverdiensten überhaupt wel nodig? Lees onderstaande tips en vind een tweede baan die goed bij je past.

Inhoud


Wat is de reden dat je een tweede baan zoekt?

Er kunnen meerdere redenen zijn dat je een tweede baan hebt of wilt gaan zoeken. Bepaal voor jezelf van tevoren wat de beweegredenen zijn voor het zoeken naar een tweede baan. Een veel voorkomend argument is het financiële aspect. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je extra geld nodig hebt vanwege hoge vaste lasten, vanwege openstaande schulden die moeten worden afbetaald of vanwege een verre reis die je wilt maken. Wanneer je snel zoveel mogelijk wilt verdienen moet je goed letten op de beloning die je krijgt voor het werk. Een andere reden waarom je op zoek kan zijn naar een tweede baan is dat je een nuttige en leuke extra tijdsbesteding zoekt. In deze gevallen is het financiële aspect vaak minder belangrijk. Misschien is een baan in de horeca wel het meest geschikt? Je komt daar immers makkelijk in contact met andere mensen in een gezellige werkomgeving.

Hoeveel geld heb je nodig?

Wanneer je een tweede baan zoekt vanwege het financiële aspect kan je van tevoren bepalen hoeveel geld je daadwerkelijk nodig hebt en wilt verdienen. Zoek daarvoor gericht naar een tweede baan waarmee je je financiële doelen kunt bereiken. Houd er wel rekening mee dat je belasting moet betalen. Ook kan het zo zijn dat je de rechten op eventuele toeslagen verliest. Er zijn misschien nog wel andere opties wanneer je financieel in de knoop zit. Het komt neer op telkens weer afwegingen te maken. Is het extra geld wel nodig? Je kan bijvoorbeeld een minder dure vakantie boeken. Of is het mogelijk om te besparen op andere uitgaven, bijvoorbeeld het opzeggen van een duur abonnement?

Hoeveel tijd heb je?

Een tweede baan kan een zware belasting zijn, zowel fysiek en mentaal. Een tweede baan kost uiteraard tijd. Bepaal voor jezelf hoeveel tijd je wilt en kunt besteden aan de extra werkzaamheden. Je zal niet de eerste persoon zijn die zichzelf voorbijloopt. Wanneer je een relatie of een gezin hebt is het aan te bevelen om in overleg met hen te bepalen of en in welke vorm je een tweede baan wilt aangaan.

Hoe ziet je (nabije) toekomst er uit?

Wanneer je een tweede baan of bijverdiensten wil voor een langere constructievere periode moet je altijd goed nadenken over je (nabije) toekomst. Hoe ziet deze er uit? Wanneer je bijvoorbeeld een kind verwacht moet je er rekening mee houden dat je minder tijd zult hebben. Probeer een baan te zoeken die goed aansluit bij je persoonlijke (toekomstige) situatie.

Gevolgen voor eerste baan

Vanwege de fysieke en mentale belasting kan een tweede baan gevolgen hebben voor je eerste baan. Een kantoorbaan combineren met een baan in de horeca zal wellicht niet de meest gelukkige combinatie zijn. Je moet uiteraard zien te voorkomen dat je niet voldoende meer presteert op je eerste baan waardoor je die baan verliest. Denk ook goed na of je aan je baas wilt vertellen dat je een tweede baan hebt. In veel gevallen is het namelijk op basis van je cao of arbeidscontract niet zomaar toegestaan om een tweede baan te nemen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mag ik bijverdienen naast baan of uitkering?Bij het ontvangen van een uitkering is het vaak niet toegestaan om bij te verdienen, op straffe van korting op de uitker…
Moet ik een baan accepteren als ik een WW-uitkering heb?Werknemers die na veel dienstjaren ontslag krijgen door bijvoorbeeld een reorganisatie, krijgen een WW-uitkering gebasee…
Over bijverdiensten maandelijks reserverenOver bijverdiensten maandelijks reserverenIndien u naast uw baan neveninkomsten verdient, bent u ook over deze extra inkomsten belasting verschuldigd. In bepaalde…

Zelf een videosollicitatie maken: tips en trucsZelf een videosollicitatie maken: tips en trucsWil jij ook graag opvallen tussen de grote stapels sollicitatiebrieven? Of word je maar niet uitgenodigd voor een sollic…
AH, uitbetaaldatum loon en personeelskortingAH, uitbetaaldatum loon en personeelskortingToen Albert Heijn 22 jaar was, nam Albert Heijn de kruideniers winkel van zijn vader over. De kruidenierswinkel van de v…
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 06-11-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.