Het eigen vermogen van de NV

Hoe komt een NV aan het geld, wat ze met aandelen onder pari of boven pari doen? Wat doen ze met de winst en hoe kun je het eigen vermogen berekenen?

Het aandelen vermogen

Als je in het bezit bent van aandelen heb je enkele rechten en plichten. Je hebt medezeggenschap in de vennootschap, beperkte aansprakelijkheid, alleen het geld wat je ingelegd hebt kun je kwijt raken en je hebt recht op dividend uitkeringen. De hoogte van dividend wordt vastgelegd door de algemene vergadering van de aandeelhouders.

Je kunt het geplaatste aandeel vermogen berekenen, dit maakt deel uit van het eigen vermogen. De berekening is het Maatschappelijke aandeel vermogen, het nominale bedrag(de waarde van het uitgegeven aandeel) waarvoor maximaal aandelen uitgegeven kunnen worden - de aandelen in de portefeuille, aandelen die nog niet geplaatst zijn = het het geplaatste aandeel vermogen. Bij de oprichting van een nv moet de omvang van de nominaal maatschappelijk aandelenvermogen in de statuten staan. Dit geeft aan voor welk bedrag de nv maximaal aandelen kan uitgeven zonder de statuten wijzigen.

Aandelenemissie a pari

Het emitteren van aandelen is het plaatsen, uitgeven of het in omloop brengen van aandelen. Dit betekent dat de aandelen uit de portefeuille worden uitgegeven. Het gevolg is dat de NV geld zal kwijt raken, in ruil hiervoor krijgen ze geld op de kas/bank. Aandelen a pari is als de aandelen worden uitgegeven tegen de waarde van de nominale waarde. Pari betekend 100%.

Emissie van aandelen boven/beneden pari

Het plaatsen van aandelen boven de nominale waarde. Een bedrijf kan dit alleen doen als ze goed draaien of een goede resultaten boeken. Als het publiek dit ziet zullen ze eerder geïnteresseerd zijn in deze aandelen. Het bedrag dat ze meer krijgen dan het nominale bedrag noem je agioreserve.

Als een bedrijf verliest draait zullen mensen de aandelen niet meer kopen op de nominale waarde. Hierdoor zullen bedrijven de aandelen lager plaatsen. Het bedrag wat ze mislopen is disagio.

De winstverdeling van de NV

De vaststelling van de winst berust bij de algemene vergadering van aandeelhouders. Bij wie komt de winst van de nv terecht?
  • Personeel: Vaak krijgt het bestuur en het personeel een winstdelingsregeling. Dit wordt ook wel tantièmes genoemd en tegenwoordig wordt het vooral bonus genoemd.
  • Fiscus: Over de winst moet vennootschapsbelasting worden betaald.
  • Aandeelhouders: Het deel wat er over blijf wordt uitgekeerd in de vorm van dividend. Dit is een vergoeding voor hun aandelen. Over het dividend moet 15% belasting worden betaald.
  • De winst die niet wordt uitgekeerd blijft in het bedrijf. Hierdoor wordt het EV verhoogd. Dit wordt op de balans gezet als algemene reserve.

Samengevat wat de NV kan doen met de winst:

  • Resultaat van winst – tantièmes/bonussen – resultaat na aftrek bonussen – vennootschapsbelasting – nettowinst – bruto dividend(Bruto dividend = netto dividend - dividend belasting + winstreserves

Het eigen vermogen kun je als volgt berekenen. Eerst moet je bepalen wat het geplaatste aandelenkapitaal is. Hierbij moet je verschillende dingen bij optellen: Agioreserve, winstreserve en de herwaardering reserve. Na het optellen wat deze dingen moet je het nettowinst of nettoverlies erbij optellen of aftrekken. Nadien heb je het eigen vermogen of intrinsieke waarde, ander woord voor eigen vermogen, van een NV.
© 2011 - 2024 Nokkos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rechtsvorm: de Naamloze vennootschap (nv)De naamloze vennootschap (nv) is een rechtsvorm waarbij het eigen vermogen verdeeld is in aandelen. Vaak worden de aande…
Financiele ratio: RentabiliteitFinanciele ratio: RentabiliteitFinanciële ratio geven inzicht in de financiële prestaties van een bedrijf. Financiële ratio kunnen onder andere betrekk…
Commerciële en niet-commerciële organisatiesCommerciële en niet-commerciële organisatiesAls mensen met elkaar gaan samenwerken om een bepaald doel te behalen, ontstaat er een organisatie. Voorbeelden van orga…
Een balans maken (boekhouden)Op de balans van iedere onderneming staan drie onderdelen, namelijk bezittingen, schulden en eigen vermogen.Hoe stel je…

Tips voor een professioneel LinkedIn profielTips voor een professioneel LinkedIn profielEen LinkedIn account aanmaken is eenvoudig, maar wil je er zoveel mogelijk uithalen als er in zit en jezelf een professi…
De reserves van een ondernemingReserves zijn ontvangsten of ingehouden bedragen wat boven de waarde van aandelen zijn, of als de activa een te hoge waa…
Nokkos (29 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.