De reserves van een onderneming

Reserves zijn ontvangsten of ingehouden bedragen wat boven de waarde van aandelen zijn, of als de activa een te hoge waarde heeft gekregen.

Winstreserve

Winstreserve is de winst dat in het bedrijf wordt gehouden. Dus niet wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders, vennootschapsbelasting en bonussen aan het personeel. Bij een NV wordt de winstreserve op de balans gezet. Maar niet bij een Eenmanszaak of een VOF. Daar wordt het op de balans in het eigen vermogen opgenomen. Een statutaire reserve is dat er winst wordt geserveerd omdat dit in de statuten van een NV staat. De winstreserve kan op verschillende manieren worden gebruikt, namelijk om het weer te investeren in de aanschaf van nieuwe vlottende of vaste activa. Bij het investeren worden er kapitaalgoederen aangeschaft om de productie te verhogen Je kunt het ook beleggen in grondstoffen, aandelen of kapitaal. Een andere manier om het te gebruiken is om schulden af te lossen. te beleggen of het aflossen van schulden. Redenen om een deel van de winst te reserveren zijn:
  • Financieren van de expansie van de NV: Hierdoor kunnen ze de groei van het eigen vermogen veilig stellen
  • Aflossen van vreemd vermogen
  • Vergroting van het weerstandsvermogen = Doordat de schulden te hoog zijn in vergelijking met het eigen vermogen. Zullen bedrijven het eigen vermogen willen verhogen.
  • Dividendstabilisatie = het stabiliseren van het dividend per aandeel. Dit doen ze om te zorgen dat de aandeelhouders vertrouwen hebben in het beleid van een NV.

Bestemmingsreserve is een reserve waarvan het doel al vastligt. Het is een winstreserve waarvan de bestemming al vast staat voordat het wordt binnen gekregen. Aantal voorbeelden hiervan zijn:
NaamBestemming
UitbreidingsreserveUitbouw
Reserve nieuwbouwNieuwbouw
DividendreserveDividend stabilisatie

Agioreserve en herwaardering reserve

Agioreserve is het bedrag dat de aandelen boven het nominale waarde worden verkocht. Het geld van de agioreserve kan op verschillende manieren gebruikt zoals investeren, beleggen en het aflossen van vreemd vermogen. Herwaarderingsreserve kan ontstaan als de activa een hogere waarde krijgt. De waarde waarmee de inventaris stijgt is de herwaarderingsreserve. Hieronder een samengevat schema:

SoortOntstaanDoel
WinstreserveIngehouden winstUitbreiding van het bedrijf, aflossen van vreemd vermogen, vergroting weerstandsvermogen, dividend stabilisatie.
AgioreserveEmissie boven pariInvestering of aflossing vreemd vermogen
HerwaarderingsreserveAanpassen aanschaffingsprijs aan prijsstijgingVervanging van oude activa
© 2011 - 2024 Nokkos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De omzet van een bedrijf opvragenDe omzet van een bedrijf opvragenVeel mensen hebben interesse in de exacte omzet van een bedrijf. Dit kan gewoon een privé interesse zijn maar soms zijn…
VennootschapsbelastingVennootschapsbelastingHet is vanzelfsprekend dat iedereen belasting betaalt, dus ook vennoten. Over de winst die zij binnen halen betaalt elke…

Het eigen vermogen van de NVHoe komt een NV aan het geld, wat ze met aandelen onder pari of boven pari doen? Wat doen ze met de winst en hoe kun je…
Kengetallen van een ondernemingMet de kengetallen kun je nagaan of een bedrijf wel gezond is. Dit kun je op verschillende manieren doen, zoals bijvoorb…
Nokkos (29 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.