Financiele ratio: Rentabiliteit

Financiele ratio: Rentabiliteit Financiële ratio geven inzicht in de financiële prestaties van een bedrijf. Financiële ratio kunnen onder andere betrekking hebben op de liquiditeit, de solvabiliteit of de rentabiliteit. Bij de rentabiliteit worden er over het algemeen drie ratio gebruikt, namelijk de rentabiliteit op het totaal vermogen, de rentabiliteit op het vreemd vermogen en de rentabiliteit op het eigen vermogen. Hoe wordt de rentabiliteit berekend en wat zegt de rentabiliteit over het bedrijf?

De rentabliteit

De rentabiliteit van een bedrijf duidt de winstgevendheid aan. Een voldoende winstgevendheid is van belang om als bedrijf te kunnen blijven groeien, te blijven investeren en een financiële buffer op te bouwen. Bij de rentabiliteit wordt gekeken hoe de gerealiseerde winst in verhouding staat tot het vermogen wat in het bedrijf aanwezig is, met andere woorden de winst die wordt gemaakt met een euro vermogen. De ratio laat zien of het gebruikte vermogen effectief wordt gebruikt. Over het algemeen zijn er drie ratio's die het meest worden toegepast:

  • Rentabiliteit van het totaal vermogen
  • Rentabiliteit van het vreemd vermogen
  • Rentabiliteit van het eigen vermogen

Rentabiliteit van het totaal vermogen

De rentabiliteit van het totaal vermogen wordt op de volgende wijze berekend

(Winst voor rente en belasting / gemiddeld totaal vermogen) x 100%

Rentabiliteit van het eigen vermogen

De rentabiliteit van het eigen vermogen wordt op de volgende wijze berekend

(Winst voor belasting / gemiddeld eigen vermogen) x 100%

Rentabiliteit van het vreemd vermogen

De rentabiliteit van het vreemd vermogen wordt op de volgende wijze berekend

(Rente / gemiddeld vreemd vermogen) x 100%

De rente van het vreemd vermogen is de rente die over het aangetrokken vermogen betaald dient te worden. Een RVV van 6% betekent dat het aantrekken van het vreemd vermogen 6% aan rente kost.

De rentabiliteit is belangrijk voor vermogensverschaffers, zowel verschaffers van vreemd vermogen (vaak banken) of verschaffers van eigen vermogen (aandeelhouders). Een bedrijf met een hoge rentabiliteit is aantrekkelijk voor vermogensverschaffers. Vreemd vermogensverschaffers lopen minder risico dat het verstrekte vermogen niet terugbetaald kan worden en eigen vermogensverschaffers halen een aantrekkelijk rendement op het vermogen wat ze hebben ingebracht. De uitdaging is om een zo laag mogelijke rentabiliteit op het vreemd vermogen te realiseren (hoe goedkoper vreemd vermogen wordt aangetrokken, hoe beter) en een zo hoog mogelijk rentabiliteit op het eigen vermogen te realiseren (waardoor het bedrijf aantrekkelijker wordt voor aandeelhouders).

De norm voor een acceptabele rentabiliteit ligt tussen de 5% en 10%. Uit onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) blijkt dat de rentabiliteit van het vermogen na de kredietcrisis bij veel grote ondernemingen is gedaald naar gemiddeld slechts 3%.

Wanneer de rechtsvorm een eenmanszaak, V.O.F. of CV is (commanditaire vennootschap), dient eerst het inkomen van de ondernemer van de winst te worden gehaald. Dit bedrag is immers al gereserveerd voor de ondernemer en wordt daarom niet bij de berekening van de rentabiliteit meegerekend.

Het hefboomeffect

De winstgevendheid van een bedrijf wordt mede bepaald door de verhouding van eigen- en vreemd vermogen. Wanneer het aantrekken van vreemd vermogen heel goedkoop is, kan de totale rentabiliteit (de rentabiliteit op het totaal vermogen) hiervan profiteren. Wanneer de rentabiliteit op het totaal vermogen hoger is dan de rentabiliteit op het vreemd vermogen, wordt er verdiend op het eigen vermogen. Deze verdienste komt dan ten goede aan het eigen vermogen.

Het hefboomeffect wordt op de volgende wijze berekend

REV = RTV + ((RTV - RVV) x VV/EV)

Het verschil tussen de rentabiliteit op het totaal vermogen en de rentabiliteit van het vreemd vermogen wordt vermenigvuldigd met de verhouding tussen het vreemd vermogen en het eigen vermogen.

Voorbeeld bedrijf X

Eigen vermogen250.000
Vreemd vermogen750.000
Rentabiliteit totaal vermogen10%
Rentabiliteit vreemd vermogen7%

REV = 10% + ((10% - 7%) x 750/250) = 19%

De rentabiliteit op het eigen vermogen bedraagt 19%. De rentabiliteit neemt dus toe door het gebruiken van vreemd vermogen.
© 2015 - 2024 Frank1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kengetallen van een ondernemingMet de kengetallen kun je nagaan of een bedrijf wel gezond is. Dit kun je op verschillende manieren doen, zoals bijvoorb…
BedrijfsanalyseBedrijfsanalyseOm een bedrijf te kunnen beoordelen is het zaak te kijken naar het jaarrapport, met de balans en de resultatenrekening.…
Liquiditeit- solvabiliteit- rentabiliteit en activiteitratioLiquiditeit- solvabiliteit- rentabiliteit en activiteitratioEen samenvattend artikel over alle ratio's die gebruikt worden bij het beoordelen van jaarrekeningen. Een handig en bekn…
Financiele kengetallen (Ratio's)Financiele kengetallen (Ratio's)Boekhouding dient ervoor om een bedrijf te sturen. Een verkeerde sturing van het bedrijf valt op te maken uit de cijfers…

Strategie: de SWOT analyseStrategie: de SWOT analyseDe SWOT analyse is een tool die zowel door bestaande als startende bedrijven wordt gebruikt om enerzijds de interne orga…
Financiele ratio: de Quick RatioFinanciele ratio: de Quick RatioFinanciële ratio kunnen inzicht geven in de financiële situatie van een bedrijf. De ratio kunnen inzicht geven in de liq…
Bronnen en referenties
  • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bedrijven/publicaties/ondernemingen-in-vogelvlucht/indicatoren/gov-rev.htm
Reactie

Herman Fronik, 05-10-2016
De berekening is naar mijn idee een vreemde. Wanneer je crediteuren meeneemt in het vreemd vermogen maar geen rekening houdt met de rentekosten crediteuren (je krijgt niet voor niets kortingen bij sneller betalen), ga je er van uit dat crediteuren een "gratis" financierder zijn. Reactie infoteur, 06-10-2016
Hallo Herman,

De berekening (als je de rentabiliteit over het vreemd vermogen bedoeld) is correct. Het vreemd vermogen is een combinatie van lang vreemd vermogen en kort vreemd vermogen en kan verstrekt worden door banken (die wel een rentevergoeding zullen vragen) en leveranciers (wat in principe gratis is, tenzij je de misgelopen korting wanneer je eerder had betaald niet meerekent).

Wanneer je in staat bent om een groot deel van je activa en debiteuren te financieren met goede afspraken met leveranciers, heb je minder geld van derden nodig en zul je gemiddeld minder rente over je vreemd vermogen hoeven te betalen. De rentabiliteit over het vreemd vermogen moet ook zo laag mogelijk zijn, want dat betekent dat je weinig betaalt voor gelden waarmee je activa kunt aankopen, voorraden kan aankopen en je bedrijf sneller kan laten groeien.

Frank1982 (89 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.