Tevredenheid onder zelfstandig ondernemers

Tevredenheid onder zelfstandig ondernemers Hoewel de economie mogelijk anders doet vermoeden zijn nog steeds veel ondernemers, we hebben het hier m.n. over eenmanszaken tot het MKB, tevreden over de eigen zaak. Een aantal opmerkelijke uitkomsten uit een interviewbestand van zo’n 1200 Nederlandse ondernemers.

Wat “scoort” hoog?

Tot MKB scoort het werkplezier nog steeds erg hoog, maar met de aangepaste invulling van het gezinsleven is de flexibiliteit een belangrijk item geworden. Dit scoorde tot zo’n 5 jaar geleden nog niet echt hoog.

De partner die ook werkt, parttime of fulltime, zal niet alleen meer verantwoordelijk zijn voor het “de deur uit werken” van de kinderen. Een meer evenredige verdeling van dit type taken is met 1/3 toegenomen en logisch dat de flexibiliteit die de zelfstandig ondernemer heeft hier aan bijdraagt.

De zelfstandigheid ofwel het zelf kunnen bepalen heeft altijd hoog in het prioriteitenlijstje gestaan en is ook nu nog steeds een belangrijk item.

Wat zou je anders doen?

Als dezelfde zelfstandig ondernemer nu zou starten, wat zou hij of zij dan anders doen? Het percentage wat wezenlik de boel anders aan zou pakken is erg laag en is ook wel logisch als ruim 80% van de ondernemers aangeeft de oorspronkelijke doelstellingen te hebben gerealiseerd of een heel eind op weg is ze te realiseren.

Waar sommige ondernemers nog wel een opmerking over maken is het te snel aantrekken van personeel. Een groeiscenario als de zaken goed gaan is prima, maar vaak sneller als –achteraf gezien- noodzakelijk zou blijken, wordt er personeel aangetrokken. Los van de kostenpost levert dit bovendien nog een aantal werkzaamheden op die primair vaak niet tot de werkzaamheden behoren waar men mee bezig wil zijn. Dit betreft dan vaak de eenmanszaak die al jaren prima draait en door toename van werk een of twee paar extra handen nodig heeft. Een bedrijf inhuren om dit te regelen is vaak kostentechnisch weer niet interessant en dus wordt het zelf gedaan, maar als werkgever moet je van zoveel zaken in de arbeidsrechtelijke sfeer op de hoogte zijn, dat het teveel tijd vergt.

Geld

Opvallend is het beperkt aantal zelfstandig ondernemers dat als uitgangspunt “meer geld verdienen” bovenaan de lijst heeft staan bij de start, nog geen 10%. Dat geldt ook voor de ondernemers die al een tijd bezig zijn. Ook voor hen geldt dat ze meer geld verdienen prima vinden, maar de vrijheid, flexibiliteit etc. vele malen belangrijker vinden.

De mindere kanten van het zelfstandig ondernemerschap

De meeste kleine zelfstandig ondernemers vinden het arbeidsrechtelijke verhaal erg arbeidsintensief en daarnaast speelt bij meer dan de helft van de ondernemers dat de administratieve lastendruk in z’n algemeenheid erg tegenvalt. Vele kabinetten hebben hier al over aangegeven hier er mee aan de slag te gaan, maar dit heeft tot op heden niet mogen leiden tot een wezenlijke afname. Een nadrukkelijke doorn in het oog van de ondernemers.

Afhankelijk van de branche waarin men werkzaam is, is geschoold personeel vinden ook een bottleneck. Bijvoorbeeld de technische beroepen in de bouwsector als de metselaar, loodgieter of elektricien hebben hier last van. Was het voorheen nog zo dat veel van deze beroepsgroepen voor een werkgever kozen, inmiddels worden ze ook vaak zelfstandig ondernemers met flexibiliteit als belangrijkste reden.

Last van de teruglopende economie?

Het merendeel heeft aan nog niet echt last te hebben van een beduidende afname van opdrachten. Men houdt tegen het eind van het jaar altijd al rekening met een rustige periode en is niet wezenlijk anders dan andere jaren. Overall zijn de calculaties voor 2009 door zo’n 85% iets voorzichtiger ingezet, maar men ziet nog geen aanleiding hier drastische verandering in aan te brengen.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat wil een investeerder weten?Wat wil een investeerder weten?Investeerders zijn van groot belang voor ondernemers die kapitaal nodig hebben. De onderhandelingen tussen ondernemer en…
Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemers die voldoen aan het urencriterium (1225 uur per jaar) hebben recht op alle faciliteiten c.q. belastingaftrek…
In loondienst of zelfstandig ondernemerschapIn loondienst of zelfstandig ondernemerschapDe meeste zelfstandigen zouden niet meer anders willen. Eigen baas zijn geeft de volledige vrijheid om te doen waar u go…
Hypotheek berekenen: hoeveel hypotheek kan je krijgenHypotheek berekenen: hoeveel hypotheek kan je krijgenAls je gaat berekenen hoeveel hypotheek je kan krijgen, moet je rekening houden met onder andere inkomen, gezinsuitbreid…

Zakelijk telefoneren in het EngelsZakelijk telefoneren in het EngelsEen vreemde taal spreken is al lastig genoeg als je de ander kunt zien. Maar aan de telefoon kun je elkaar niet zien, en…
Accounting: Hoe waardeer ik mijn voorraad?Misschien bent u wel eens de termen FIFO of LIFO tegengekomen. Dit zijn twee manieren om de voorraad van bijvoorbeeld ee…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.