Tevredenheid onder zelfstandig ondernemers
Hoewel de economie mogelijk anders doet vermoeden zijn nog steeds veel ondernemers, we hebben het hier m.n. over eenmanszaken tot het MKB, tevreden over de eigen zaak. Een aantal opmerkelijke uitkomsten uit een interviewbestand van zo’n 1200 Nederlandse ondernemers.
Wat “scoort” hoog?
Tot MKB scoort het werkplezier nog steeds erg hoog, maar met de aangepaste invulling van het gezinsleven is de flexibiliteit een belangrijk item geworden. Dit scoorde tot zo’n 5 jaar geleden nog niet echt hoog.
De partner die ook werkt, parttime of fulltime, zal niet alleen meer verantwoordelijk zijn voor het “de deur uit werken” van de kinderen. Een meer evenredige verdeling van dit type taken is met 1/3 toegenomen en logisch dat de flexibiliteit die de zelfstandig ondernemer heeft hier aan bijdraagt.
De zelfstandigheid ofwel het zelf kunnen bepalen heeft altijd hoog in het prioriteitenlijstje gestaan en is ook nu nog steeds een belangrijk item.
Wat zou je anders doen?
Als dezelfde zelfstandig ondernemer nu zou starten, wat zou hij of zij dan anders doen? Het percentage wat wezenlik de boel anders aan zou pakken is erg laag en is ook wel logisch als ruim 80% van de ondernemers aangeeft de oorspronkelijke doelstellingen te hebben gerealiseerd of een heel eind op weg is ze te realiseren.
Waar sommige ondernemers nog wel een opmerking over maken is het te snel aantrekken van personeel. Een groeiscenario als de zaken goed gaan is prima, maar vaak sneller als –achteraf gezien- noodzakelijk zou blijken, wordt er personeel aangetrokken. Los van de kostenpost levert dit bovendien nog een aantal werkzaamheden op die primair vaak niet tot de werkzaamheden behoren waar men mee bezig wil zijn. Dit betreft dan vaak de eenmanszaak die al jaren prima draait en door toename van werk een of twee paar extra handen nodig heeft. Een bedrijf inhuren om dit te regelen is vaak kostentechnisch weer niet interessant en dus wordt het zelf gedaan, maar als werkgever moet je van zoveel zaken in de arbeidsrechtelijke sfeer op de hoogte zijn, dat het teveel tijd vergt.
Geld
Opvallend is het beperkt aantal zelfstandig ondernemers dat als uitgangspunt “meer geld verdienen” bovenaan de lijst heeft staan bij de start, nog geen 10%. Dat geldt ook voor de ondernemers die al een tijd bezig zijn. Ook voor hen geldt dat ze meer geld verdienen prima vinden, maar de vrijheid, flexibiliteit etc. vele malen belangrijker vinden.
De mindere kanten van het zelfstandig ondernemerschap
De meeste kleine zelfstandig ondernemers vinden het arbeidsrechtelijke verhaal erg arbeidsintensief en daarnaast speelt bij meer dan de helft van de ondernemers dat de administratieve lastendruk in z’n algemeenheid erg tegenvalt. Vele kabinetten hebben hier al over aangegeven hier er mee aan de slag te gaan, maar dit heeft tot op heden niet mogen leiden tot een wezenlijke afname. Een nadrukkelijke doorn in het oog van de ondernemers.
Afhankelijk van de branche waarin men werkzaam is, is geschoold personeel vinden ook een bottleneck. Bijvoorbeeld de technische beroepen in de bouwsector als de metselaar, loodgieter of elektricien hebben hier last van. Was het voorheen nog zo dat veel van deze beroepsgroepen voor een werkgever kozen, inmiddels worden ze ook vaak zelfstandig ondernemers met flexibiliteit als belangrijkste reden.
Last van de teruglopende economie?
Het merendeel heeft aan nog niet echt last te hebben van een beduidende afname van opdrachten. Men houdt tegen het eind van het jaar altijd al rekening met een rustige periode en is niet wezenlijk anders dan andere jaren. Overall zijn de calculaties voor 2009 door zo’n 85% iets voorzichtiger ingezet, maar men ziet nog geen aanleiding hier drastische verandering in aan te brengen.