Vakantiehuis kopen: hoe kies je de streek en de ligging?
Een vakantiehuis kopen kan een interessante investering zijn. Niet alleen jij kan er van genieten, maar je kan het huisje ook verhuren en dat brengt dan weer lekker op. Vraag is alleen: waar ga je een vakantiehuis kopen? Kies je voor een vakantiehuis in eigen land of in het buitenland? Lekker dichtbij of in een exotisch land? In een streek die je kent of in een streek waar je nog nooit bent geweest? Het ene biedt veiligheid, het andere avontuur. Enkele voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden.
Waarom een vakantiehuis kopen?
Je hebt nog wat geld opzij staan en wenst dit te beleggen. Spaarrekeningen doen het niet schitterend en de beurs is onstabiel. Misschien is een vakantiehuis kopen wel een goed idee? Je belegt je geld in stenen, je kan er zelf van genieten en je kan het ook nog eens verhuren. Zo verdien je een deel van je kosten terug. En wil je het ooit verkopen, dan maak je er misschien wel flinke winst op. Eens de beslissing genomen, stelt zich de volgende vraag: waar gaan we een vakantiehuis kopen?
Binnen-of buitenland?
Koop je je vakantiehuis in binnen-of buitenland? Beide mogelijkheden bieden voor- en nadelen.
Een vakantiehuis kopen in eigen land
In eigen land zijn heel wat mooie plekjes. Denken we maar aan de kust, aan bosrijke gebieden of aan gebieden met mooie natuur. Ideaal voor mensen die in de stad wonen en er eens tussenuit willen. Heerlijk ontstressen in de natuur na een drukke werkweek.
De voordelen van een vakantiehuis in eigen land
Door te kiezen voor een vakantiehuis in eigen land, kies je voor een plekje dicht bij huis. België en Nederland zijn niet echt enorm grote landen. Op maximum twee uur rijden vind je beslist wel een leuke plek. Ideaal om tijdens een (lang) weekend naar toe te rijden. Ook tijdens een langere periode in het vakantiehuis is het perfect mogelijk om even over huis te rijden, om eens een wasje te gaan doen, om te gaan controleren of thuis alles nog in orde is, om de planten water te geven, om de brievenbus leeg te maken en om dringende rekeningen te betalen.
Nog een voordeel van een tweede verblijf in eigen land is dat je de wetgeving kent. Je weet hoe de huisvuilophaling werkt, je moet geen extra bankrekening openen, je weet hoe de belastingen werken, waar en hoe je een brandverzekering moet afsluiten, hoeveel gas en elektriciteit gaan kosten, etc. Geen grote (en soms onaangename) verrassingen dus.
De nadelen van een vakantiehuis in eigen land
Een nadeel is wel dat prijzen in eigen land soms heel erg hoog liggen. Aan de kust spreek je al gauw over 250.000 à 400.000 euro wil je iets deftigs met ietwat grond aan. In bosrijke gebieden liggen de prijzen iets lager. Nadeel is hier dat je vaak over houten chalets spreekt en een houten chalet is niet zo stevig als een stenen huis, wat je investering op lange termijn wel eens in gevaar kan brengen.
Een ander nadeel is het weer. In Nederland en België kan het schitterend weer zijn, maar het kan ook dagen aan één stuk door regenen. En als je je vakantiehuis wil verhuren, kan dit aspect je wel eens parten spelen. Mensen gaan immers graag op vakantie naar de zon en zullen eerder voor een weekje in
Spanje kiezen dan voor een weekje Zeeland of Belgische Ardennen.
Door een vakantiehuis in eigen land te kopen ben je makkelijk bereikbaar voor vrienden en familie. Wanneer ze zin hebben in een uitstapje of een probleem hebben, weten ze je makkelijk te vinden. Voor sommigen een voordeel, voor anderen een nadeel!
Een vakantiehuis kopen in het buitenland
Wanneer je kiest voor een vakantiewoning in het buitenland, kies je voor wat meer onzekerheid en avontuur. Anderzijds heb je meer kans op mooi weer, hoewel je dan al een flink eind verder moet.
De afstand kan een voor-of een nadeel zijn. Nadeel is dat je niet even gauw overhuis kan. Je zit ver weg en zal dus de auto of zelfs een vliegtuig moeten nemen. Ben je in je vakantiehuis en gebeurt er iets thuis, dan moet je met die afstand rekening houden. Verhuur je je vakantiehuis en is er een probleem, dan zal je ook moeilijker even kunnen gaan helpen. Heb je geen vertrouwenspersoon ter plaatse, dan zit je wel met een groot probleem, want je huurders verwachten service.
Ook wat familie en vrienden betreft kan de afstand voor de ene een voordeel , voor de andere een nadeel zijn. Heb je ouders die al wat op leeftijd zijn, dan kan het wel eens gebeuren dat je snel naar huis moet omdat er een probleem is. Anderzijds zit je op een veilige afstand voor opdringerige schoonouders, vrienden of buren.
Is je gezondheid niet schitterend, dan moet je er ook rekening mee houden dat de medische verzorging in een ver land misschien niet van dezelfde kwaliteit is als die in eigen land. Ook zijn sommige medicamenten niet overal verkrijgbaar. Ook iets waar eens moet over nagedacht worden.
Een vakantiehuis in een ander land, doet meer aan vakantie denken dan een huis in eigen land. Je hebt andere gewoontes, ander eten, een andere taal. Dit alles maakt dat je meteen in de juiste stemming bent.
Anderzijds kan dit alles soms juist ook een nadeel zijn. De taal van je vakantieplek niet kennen is meestal niet zo erg, met handen en voeten geraak je er wel uit. Maar als het gaat over een huis hebben in een vreemd land, dan ligt dit toch wel even iets anders. Vooral als je de taal niet of maar een beetje machtig bent. Het begint al bij de aankoop van het huis. Alle officiële documenten (notarisakte, etc), zullen opgesteld zijn in de vreemde taal. Later zullen ook alle andere documenten in de vreemde taal toekomen (gas-en electriciteitsrekeningen, belastingsformulieren, etc). Toch iets om een beetje over na te denken. Ook andere gewoonten in je vakantieland zullen je misschien parten spelen. Wanneer wordt het huisvuil buitengezet, moet je sorteren of niet, etc.
Misschien is het in dat vreemd land wel heel normaal dat de buren geregeld zo maar over de vloer komen. Daar gaat je rust! Belangrijk is dus om je op tijd te informeren over de belangrijkste gebruiken in je nieuwe tweede thuisland.
Ook het eten in een vreemd land moet je lusten. Hoeveel expats zijn er niet die hun biertje, hun chocolade of hun frietjes missen? Ben je erg gehecht aan je gewoontes, dan kan je misschien toch maar beter voor een vakantiehuis in eigen land kiezen. Zit je er niet mee in om te improviseren bij het koken, ga dan zeker voor een vakantiehuis in het buitenland.
Groot voordeel van een aantal vreemde landen is dat de huizen er spotgoedkoop zijn. In een aantal landen is het heel goed mogelijk om huizen te vinden van rond de 15.000 euro, in andere landen heeft men voor 200.000 euro een klein paradijs.
Koop je je vakantiehuis in een streek die je kent of juist niet?
In een streek die je kent
Hoeveel mensen zijn er niet die al jaren naar dezelfde plek op reis gaan, die er echt verknocht aan zijn en die dan besluiten er een tweede stek te kopen. Misschien om er te genieten van hun oude dag en er een paar maanden per jaar door te brengen. Of gewoon om er meer naar toe te kunnen gaan.
Wanneer je een huis koopt in een streek die je kent, dan kies je voor zekerheid. Je kent de streek, weet waar je naartoe kan voor boodschappen, om eens goed op restaurant te gaan, etc. Meestal kennen de handelaars je ook al een beetje, zodanig dat ze je niet meer als toerist zullen beschouwen. Ook met kleine kinderen is dit zeker een voordeel. Je komt niet snel voor verrassingen te staan en jonge kinderen houden wel van tradities en regelmaat.
Meestal ken je in deze streek al een paar mensen, zodat je er niet alleen bent in geval van problemen. Je zal dan ook sneller integreren. Wanneer je vakantievrienden weten dat je er een eigen huisje of appartement hebt en dat je er dus geregeld bent, zullen ze je sneller uitnodigen voor een tuinfeest of om mee te gaan naar een lokale hobbyclub.
Nadeel is dat er niet veel avontuurlijks aan is. Je hebt een groot deel van de streek al verkend en zal niet snel iets nieuws ontdekken. Gevaar is dat je na een aantal jaar misschien uitgekeken gaat zijn op die streek en dat je wel eens wat anders wil. Vakantiehuis verkopen is een optie, maar dan moet je wel opletten dat je je broek er niet aan scheurt. Natuurlijk kan je je huis dan nog altijd
verhuren en zelf naar ergens anders gaan met de winst. Of je kan aan
huisruil doen.
Een vakantiehuis in een streek die je totaal niet kent
Wanneer je kiest voor een vakantiehuis in een streek die je totaal niet kent, dan ga je alles moeten ontdekken en zal het alle dagen een beetje avontuur zijn. Op die manier ga je misschien meer en langer genieten van je vakantieplek.
Vooral met pubers en adolescenten kan dit wel eens een voordeel zijn. Ze hebben zich een beetje gekeerd tegen alles wat vertrouwd is en houden wel van een uitdaging. Een nieuwe streek met een mooi meer om te zwemmen of een rivier waar je bootje kan varen, bergen waar men kan gaan snowboarden zal hen meer aanspreken dan het duffe dorpje waar nooit iets gebeurd en waar het hele gezin nu al jaren naar op reis gaat. Bovendien kunnen ze misschien ook wel vakantiewerk gaan doen op die nieuwe plek. Mensen die vele talen kennen hebben een beentje voor in het buitenland.
Alles zal nieuw zijn en dus spannend voor het hele gezin. Er zullen nieuwe hobby's kunnen aangeleerd worden en nieuwe passies kunnen ontdekt worden.
Het kan een uitdaging zijn om
een nieuwe taal aan te leren. Het houdt je jong en zet je hersenen aan het werk, wat een voordeel is op elke leeftijd. Bovendien kan je thuis misschien een cursus gaan volgen om de nieuwe taal nog beter onder de knie te krijgen. Zo leer je ook in je thuisland mensen kennen met dezelfde passie als jij voor je vakantieland. En misschien wel potentiële huurders!
Nadeel van iets te
kopen op een plek waar je nog nooit bent geweest, is dat de lokale bevolking je misschien als een indringer gaat beschouwen. Een rijke vreemdeling die hun grond en hun huizen komt opkopen. In toeristische gebieden zal dit wel minder zijn, daar zijn ze toeristen gewoon. Maar in kleine, rustige dorpjes kan je dit al wel eens tegenkomen. Het zal je daar misschien wel wat moeite kosten om je te doen aanvaarden.
Home or Away?
Als je een leuk programma wil zien over dit thema, dan kan je bijna dagelijks terecht op Vitaya, voor het Brits programma "Home or away?", in het Nederlands "Een plek onder de zon". In dit programma willen twee mensen een (vakantie)woning kopen. De ene wil in eigen land blijven (in dit geval Engeland), de andere zou het liever wat verder gaan zoeken (Frankrijk, Kroatië, Spanje, etc).
Lezen over perikelen met een vakantiehuis
Een grappig geschreven boek over het thema "vakantiehuizen", is het boek "Pour amuser les coccinelles" van de Franse schrijver Maurice Denuzière. Hierin is een familie het beu om steeds over en weer te rijden tussen huis en vakantiehuis. Het gezin besluit dan maar om definitief op het platteland te gaan wonen. Maar of dat wel zo'n goede beslissing is... .