De belangrijkste verschillen tussen payrolling en uitzenden

De belangrijkste verschillen tussen payrolling en uitzenden Veel bedrijven willen graag flexibel blijven in het inlenen van personeel. Deze voorzichtigheid resulteert vaak in korte arbeidsovereenkomsten. Hierbij wordt door veel bedrijven gebruik gemaakt van uitzendbureau's. Op deze wijze wil de inlener de werkgeversrisico's beperken en de flexibiliteit vergroten. Het uitzendbureau of payrollbedrijf is de formele werkgever en is daarom verantwoordelijk voor de werkgeversrisico's. De wijze van inlenen kan op basis van payrolling of op basis van een uitzenden. Maar wat zijn de daadwerkelijke verschillen tussen deze twee opties?

Werving en selectie

Het meeste essentiële verschil tussen deze twee manieren van inlenen zit in het werven en selecteren van de werknemer.

Payrolling

De inlener werft of selecteert de werknemer zelf. Vervolgens draagt het bedrijf een verzoek aan bij het uitzendbureau of payrollbedrijf om deze werknemer in dienst te nemen.

Uitzenden

De inlener doet een aanvraag naar een specifieke werknemer bij het uitzendbureau. Het uitzendbureau verzorgd de werving en selectie van deze werknemer. Wanneer het uitzendbureau acht de juiste werknemer te hebben gevonden, wordt deze voorgesteld bij de inlener. Wanneer de inlener deze werknemer inderdaad geschikt vindt kan deze op uitzendbasis beginnen met werken.

Exclusiviteit van werknemer

Nog een verschil zit in de exclusiviteit van de werknemer richting de inlener.

Payrolling

De werknemer werkt alleen voor de inlener en heeft daarnaast geen andere opdrachtgevers.

Uitzenden

De werknemer mag meerdere opdrachtgevers hebben en is niet verplicht om exclusief beschikbaar te zijn voor de opdrachtgever die hem op basis van payroll inleent.

De kosten

De inlener betaalt een tarief voor de werknemer, er zal een verschil zijn tussen het tarief voor payrolling en uitzenden

Payrolling

Payroll is vrijwel altijd goedkoper dan uitzenden, dit heeft te maken met het werving- en selectiegedeelte. Omdat het uitzendbureau meer werk moet verrichten voor de werving en selectie is dit duurder dan payroll wanneer de werknemer wordt aangedragen door de inlener.

Uitzenden

Uitzenden zal duurder zijn voor de inlener, de reden daarvan is hierboven besproken.

Welke manier van inlenen zou het beste zijn voor mijn bedrijf?

De afweging die een ondernemer moet maken bij maken van de keuze voor payrolling of uitzenden is eenvoudig.
Wil ik een hoger tarief betalen en een kandidaat laten zoeken door het uitzendbureau zodat ik mij kan bezighouden met mijn core-business? Of besteed ik zelf tijd aan de werving en selectie van werknemers die ik vervolgens op de payroll laat zetten tegen een lager tarief?

De keuze zal ook afhankelijk zijn van de functie waarvoor een kandidaat gezocht wordt. Wanneer het een hoge functie betreft kan het werven en selecteren een tijdrovende klus zijn. Het kan dan qua kosten en tijd zelfs voordeliger zijn om dit te laten doen door een uitzendbureau, het is in dat geval aan te raden te kiezen voor uitzenden.

Kan ik mijn bestaande personeelsbestand overdragen aan een payrollbedrijf?

Veel ondernemers willen hun bedrijfsrisico's beperken. Een trend van de laatste jaren is dat bedrijven er voor kiezen om hun hele personeelsbestand over te dragen aan een payrollbedrijf. Dit payrollbedrijf wordt dan de nieuwe formele werkgever van het personeel en is daarom ook drager van de risico's zoals bijvoorbeeld loondoorbetaling bij ziekte. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee, maar het kan goede keuze zijn wanneer het afdekken van de risico's voor de ondernemer zwaarder wegen dan deze extra kosten.

Let op! een werknemer is niet verplicht om akkoord te met een overdracht naar een payrollbedrijf. Wanneer de werknemer hier wel mee akkoord gaat, dan gaat het dienstverband over naar het payrollbedrijf.
© 2014 - 2024 Hutte, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen uitzenden en detacherenVerschil tussen uitzenden en detacherenMensen die zich laten inschrijven bij een uitzendbureau en daadwerkelijk worden uitgezonden, krijgen meestal in de eerst…
Werknemers aannemen via payrollingWerknemers aannemen via payrollingHeb je tijdelijk als ondernemer mensen nodig dan kun je dat goed regelen middels payrolling. Je schakelt daartoe een der…
Soorten van de uitzendovereenkomstAls uitzendkracht krijg je te maken met de verschillende soorten uitzendovereenkomsten. Zo zijn er verschillende soorten…
Rechten uitzendkrachtRechten uitzendkrachtUitzendkrachten bouwen bepaalde rechten op naarmate ze langer werkzaam zijn voor een uitzendbureau. Veel van hen zijn zi…

Cosmeticabedrijf L'OréalLOréal is 's werelds grootste cosmetica en schoonheidsverzorgingsbedrijf. Dit beursgenoteerde bedrijf produceert versch…
Goud, geld, banken en toezichtGoud, geld, banken en toezichtOoit was er een tijd dat het gebruikelijk was om in de handel met goud te betalen. Die manier van betalen ontstond naast…
Bronnen en referenties
  • http://www.judex.nl/
  • http://www.eye2eyepayroll.nl/Page/700577_diensten-van-payroll-bedrijf-versus-uitzendbureau.aspx
  • http://www.watispayroll.nl/payroll-vragen/algemeen/wat-is-het-verschil-tussen-payroll-en-uitzenden
Hutte (15 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.