Werken op de Zuidas
De Zuidas is het financiële centrum van Nederland. Voor veel startende juristen en economen is het de ideale plek om hun carrière te beginnen. Werken op de Zuidas is synoniem voor hard werken, overwerken en, in sommige gevallen, veel drugsgebruik. Het werken op de Zuidas kreeg extra aandacht door het boek 'Zo Zuidas' dat in 2010 verscheen. Daarin schrijven twee advocaten en een bankier over de beste tactieken om te overleven in de kantoorjungle.
De Amsterdamse Zuidas is in korte tijd uitgegroeid tot het financiële centrum van Nederland. Op de Zuidas zijn de kantoren van de grootste Nederlandse banken en financiële instellingen gevestigd. Verder zitten er veel consultantbureaus, accountants en verzekeringsinstellingen. De plannen om van de Zuidas het zakendistrict van Nederland te maken dateren van rond het jaar 2000. De opzet is vergelijkbaar met andere zakelijke districten als The Doclands in Londen of La Defense in Parijs. In het buitenland is de Zuidas ook bekend onder de naam Financial Mile. Het station Amsterdam Zuid/WTC moet uitgroeien tot een station dat in omvang vergelijkbaar is met station Amsterdam Centraal. Er vertrekken treinen naar Schiphol, maar ook richting het noorden en Duitsland. Verder moet de snelweg in een tunnel komen te liggen. Daarnaast loopt de metro ook langs het station. Met de bouw van de Noord-Zuidlijn moet ook het noorden van Amsterdam beter bereikbaar worden.
Werken op de Zuidas
Op de Zuidas zijn verschillende grote bedrijven gevestigd. Zo is het hoofdkantoor van zowel de ING Bank als de ABN-Amro te vinden op de Zuidas. Andere voorbeelden van grote bedrijven die op Zuidas te vinden zijn, zijn de Royal Bank of Scotland, Google en Akzo Nobel. Op de Zuidas werken veel verschillende soorten mensen, zoals consultants, juristen, bankiers, maar ook secretaresses, receptionisten en facilitaire medewerkers. Het grootste deel heeft een juridische of financiële achtergrond.
Werken op de apenrots
Werken op de Zuidas wordt vaak geassocieerd met hard werken en het maken van lange dagen. Het is een apenrots waarvan maar een kleine minderheid van alle mensen die er werken de top haalt. Een groot deel van de medewerkers vertrekt daarom na een jaar of vijf weer, omdat ze inmiddels een gezin hebben of simpelweg minder uren willen maken. Wie op de Zuidas heeft gewerkt doet er wel goed aan dat prominent op zijn of haar cv te zetten, omdat het wel gewaardeerd wordt.
Zo Zuidas
In november 2010 verscheen er een boek dat uitgebreid in gaat op het werken op de Zuidas. Het boek werd geschreven door drie jonge vrouwen, te weten een bankier en twee advocaten. Zij zijn hun carrière begonnen op de Zuidas. In het boek geven ze de buitenstaander een inkijkje over het werken op de Zuidas. Ze schrijven uitgebreid over alle roddels en intriges in de kantoortuinen. Vanuit eigen ervaring en die van lotgenoten geven zij advies over wat de beste manier is om je staande te houden in het bedrijfsleven aldaar. Het boek werd uitgebracht via de site Tenpages.com, waar particulieren aandelen in een boek konden kopen waardoor ze vervolgens ook konden delen in de winst. Van het boek werden meer dan vijfduizend exemplaren verkocht. De dames, de zogeheten ZoZa’s, waren aanvankelijk anoniem om te voorkomen dat ze last zouden krijgen over het boekje dat ze open deden. Nadat twee van hen de Zuidas verlaten hadden traden ze naar buiten. In januari 2014 verscheen er ook een roman van de Zuidassers die ging over het werken op de Zuidas.