Solliciteren als advocaat-stagiair op de Zuidas

Solliciteren als advocaat-stagiair op de Zuidas Op de Amsterdamse Zuidas zijn de grootste en meest vooraanstaande advocatenkantoren te vinden, zoals Houthoff, NautaDutilh en Loyens & Loeff. Voor veel rechtenstudenten is advocaat worden op de Zuidas een droombaan. Aansprekende zaken voor grote, internationale cliënten, een goede opleiding en een uitstekend salaris. Jaarlijks solliciteren honderden kandidaten voor een felbegeerde plek als advocaat-stagiair bij een Zuidas-kantoor, maar slechts een klein gedeelte van hen zal ook daadwerkelijk aangenomen worden. Wat moet je doen om binnen te komen bij een Zuidas-kantoor?

Advocaat-stagiair

Om advocaat te kunnen worden moet je een rechtenmaster met civiel effect hebben behaald aan een Nederlandse universiteit. Nadat je bent afgestudeerd kan je gaan solliciteren bij advocatenkantoren. Als je bent aangenomen dan mag je jezelf nog niet meteen advocaat noemen. Daarvoor moet je eerst een verzoekschrift indienen bij de rechtbank om te worden beëdigd. Nadat je bent beëdigd wordt je ingeschreven op het tableau van de Nederlandse Orde van Advocaten.

In de eerste drie jaar sta je voorwaardelijk ingeschreven op het tableau. In die periode ben je advocaat-stagiair. De term advocaat-stagiair is wellicht een beetje misleidend omdat het weldegelijk om een echte (full time) functie gaat. Bij de meeste Zuidas-kantoren worden advocaat-stagiairs aangeduid als associates of junior associates.

Tijdens de advocaat-stage volg je de Beroepsopleiding Advocaten. Bij de meeste Zuidas-kantoren volg je daarnaast ook de Law Firm School, een opleiding die is opgezet door 16 vooraanstaande advocatenkantoren. Sommige kantoren hebben hun eigen (interne) opleiding.

Als je de opleidingen succesvol hebt afgerond en voldoende praktijkervaring hebt opgedaan, ontvang je de zogeheten stageverklaring. Je bent vanaf dan onvoorwaardelijk ingeschreven op het tableau.

De sollicitatieprocedure bij Zuidas-kantoren

Hoewel elk Zuidas-kantoor een eigen sollicitatieprocedure heeft, zijn er onderdelen die bij elk kantoor terugkomen:
  • Een schriftelijke ronde. De kandidaat moet een aantal schriftelijke stukken indienen, zoals een motivatiebrief, cijferlijst, stagebeoordelingen en curriculum vitae. Op basis van deze gegevens wordt een voorselectie gemaakt van kandidaten die worden uitgenodigd voor een gesprek of assessment.
  • Het maken van een of meerdere assessments. Een assessment is een opdracht of test die bepaalde kwaliteiten toetst, zoals intelligentie of karaktereigenschappen.
  • Gesprek met de recruiter.
  • Gesprek met een advocaat of soms partner. Vaak is dit een gesprek met een directe collega om te kijken of er een klik is.

Meestal werken de sollicitatieprocedures met verschillende rondes, waarbij na elke ronde kandidaten afvallen. Een sollicitatieprocedure kan enkele dagen tot soms wel weken in beslag nemen. Als je bent aangenomen, dan volgt in sommige gevallen nog een arbeidsvoorwaardengesprek waarin onder andere het salaris aan de orde komt. Sommige Zuidas-kantoren werken met standaard arbeidsvoorwaarden waarbij geen ruimte voor onderhandeling is.

De selectiecriteria

Om aangenomen te worden bij een advocatenkantoor op de Zuidas is een rechtendiploma alleen niet voldoende. Er wordt naar diverse aspecten gekeken.

Motivatie

Eigenlijk is het belangrijkste criterium om aangenomen te worden je motivatie: Waarom wil je zo graag bij een Zuidas-kantoor werken? Een baan als advocaat op de Zuidas betekent hard werken. Naast het werk volg je de Beroepsopleiding Advocatuur en de Law Firm School. Gedurende de eerste drie jaar zal je dus flink aan de bak moeten, ook in de avonduren en weekends. Dat betekent je ook bereid moet zijn om offers te maken. Een kantoor moet ervan overtuigd zijn dat je genoeg motivatie en doorzettingsvermogen hebt om de eindstreep te halen. Zorg dat je jouw motivatie goed kan onderbouwen in een motivatiebrief en tijdens sollicitatiegesprekken.

Studieresultaten

Hoewel studieresultaten niet doorslaggevend zijn, is het wel een belangrijk aspect. Vaak wordt uit een grote groep sollicitanten een eerste selectie gemaakt op basis van cijfers. En niet alleen cijfers behaald op de universiteit, soms ook van de middelbare school. Het is meestal niet noodzakelijk om cum laude afgestudeerd te zijn, maar veel kantoren verwachten toch wel minimaal een 7,5 gemiddeld en soms zelfs hoger. In ieder geval wordt verwacht dat je tijdens je studie een zekere vooruitgang boekt. Zeker in de masterfase moet je laten zien wat je waard bent.

Curriculum Vitae

Naast studieresultaten is het belangrijk dat je tijdens je studie ook andere activiteiten hebt ontplooid. Dat kan van alles zijn: Een bestuur of commissie bij een vereniging, het fanatiek beoefenen van een sport, het opzetten van een eigen bedrijfje, ervaring in het buitenland, vrijwilligerswerk of een andere hobby. In het bijzonder zullen studiegerelateerde activiteiten, zoals een bijbaan bij een advocatenkantoor, vrijwilligerswerk bij de Rechtswinkel of deelname aan pleitwedstrijden bij recruiters aanspreken. Door extracurriculaire activiteiten laat je zien dat je maatschappelijk ontwikkeld bent.

Stages

Een studentstage lopen is bij de meeste rechtenprogramma’s aan universiteiten geen verplichting. Toch is het lopen van een stage essentieel. Je zal er tijdens je stage achter komen of het werk echt iets voor je is en zo ja, welk rechtsgebied of wat voor soort kantoor je voorkeur heeft. De meeste advocatenkantoren stellen daarom als eis dat je minimaal één stage in de advocatuur hebt gelopen, bij voorkeur bij een vergelijkbaar kantoor. Een goede stagebeoordeling is dan ook een pré.

Persoonlijkheid

Een ander belangrijk aspect is je persoonlijkheid. Ben je stressbestendig? Ben je in staat om voor jezelf op te komen? Kan je goed prioriteiten stellen? Vaak worden de belangrijkste persoonlijkheidseigenschappen getoetst tijdens assessments en gesprekken. Elk kantoor stelt op dat gebied een eigen profiel op. Bij Baker & McKenzie wordt bijvoorbeeld geselecteerd op intelligentie, juridisch gevoel, empathie, veerkracht, relativeringsvermogen en humor.

Diversiteitsbeleid

Soms worden kandidaten ook op andere criteria geselecteerd. Er zijn bijvoorbeeld kantoren met een diversiteitsbeleid en een quotum voor werknemers met een niet-Westerse achtergrond. Er zijn ook kantoren die structureel meer vrouwen aannemen dan mannen.

Afgewezen?

Omdat de concurrentie zo groot is zullen ook veel geschikte kandidaten niet succesvol zijn bij hun sollicitaties op de Zuidas. Als je graag advocaat wil worden, is het goed om je scope te verbreden en ook naar kantoren buiten de Zuidas te kijken. Ook bij kleinere (niche)kantoren wordt advocatuur op hoog niveau bedreven. Wil je per se op de Zuidas werken, dan is het soms een kwestie van een lange adem.

In ieder geval kan het zinvol zijn om na een afwijzing te bellen en te vragen naar tips en feedback. Deze tips kan je weer meenemen in je volgende sollicitatieprocedure.

Lees verder

© 2020 - 2025 Carpediem91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken op de ZuidasWerken op de ZuidasDe Zuidas is het financiële centrum van Nederland. Voor veel startende juristen en economen is het de ideale plek om hun…
Advocaat – WerkzaamhedenAdvocaten kennen we allemaal van de vele televisieseries, de films of misschien wel de spannende boeken van bijvoorbeeld…
Uit de Orde van Advocaten gezetDe bekende advocaat Bram Moskowitz (52) werd wegens wangedrag uit de Nederlandse Orde van Advocaten gezet.' Hij werd daa…

Vakkenvullen bij Albert Heijn, hoe werkt dat?Vakkenvullen bij Albert Heijn, hoe werkt dat?Als vakkenvuller bij Albert Heijn ben je verantwoordelijk voor de schapverzorging van de winkel. Het is als vakkenvuller…
Als freelancer geld verdienen met UpworkAls freelancer geld verdienen met UpworkDankzij het internet kunnen enorm veel beroepen vanuit huis beoefend worden. Dit heeft een aantal voordelen; zo bespaart…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aljuarez, Flickr (CC BY-2.0)
  • ‘Zo kom je binnen bij een topkantoor’, NRC Handelsblad, 2 april 2016
  • 'Deze 6 eigenschappen zoeken topadvocaten bij jong talent, vertelt een managing partner bij Baker & McKenzie' , Business Insider, 31 oktober 2016
Carpediem91 (8 artikelen)
Laatste update: 15-07-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.