Europa & de EU dienstenrichtlijn

Europa & de EU dienstenrichtlijn Ook in Nederland moet de EU dienstenrichtlijn worden ingevoerd. Maar dat zal niet zonder slag of stoot gaan. De dienstenrichtlijn heeft tot doel om het ondernemers eenvoudiger te maken om hun diensten op de interne Europese markt aan te kunnen bieden. Elke EU lidstaat krijgt hierbij een 1 loket waar dienstverleners hun zaken kunnen regelen.

Frits Bolkestein

De geestelijke vader van de EU dienstenrichtlijn is Frits Bolkestein. Het komt erop neer dat er binnen de EU voor dienstverleners geen belemmeringen meer mogen bestaan om zich in een ander EU land te kunnen vestigen of daar diensten aan te bieden. De richtlijn staat in het verlengde van de Lissabon strategie om tegen 2010 de EU de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld te maken.

Europa geeft gas

Europa zet nogal wat zaken in beweging de komende jaren. Financieel verandert er veel. Denk aan het nieuwe betaalstelsel SEPA, een internationaal rekeningnummer, de gevolgen voor onze pinpas, de internationale regels voor de beurzen, waaronder MIFID. Maar ook op het vlak van de diensten zal veel veranderen. Om aan de nieuwe dienstenrichtlijn te voldoen moet alle wet- en regelgeving opnieuw worden nagelopen. Ook moet elk land ervoor zorgen dat het aanvragen en verlenen van vergunningen voortaan elektronisch kan verlopen. In elk land komt er een zogenaamde E-loket.

Dienstenrichtlijn, elektronisch loket van de overheid

Dat betekent dus dat 443 gemeenten, de waterschappen, provincies en zo verder op dit elektronische loket moeten zijn aangesloten. Ook de verschillende Kamers van Koophandel. Aangesloten en natuurlijk ook bereikbaar voor buitenlandse dienstverleners. Want daar was het om begonnen. In Nederland is dit het Ondernemersplein.

Haalbaarheid van de richtlijn

Maar dat is natuurlijk nogal wat, aandachtspunt is ook welke diensten er allemaal onder de EU-richtlijn zullen vallen. Zo is bepaald dat alleen diensten van economisch belang onder de richtlijn vallen, en niet de diensten van algemeen belang. Maar waar ligt precies de grens. Er blijkt wel al veel in beweging gezet, maar een totaalbeeld ontbreekt nog. Ter geruststelling, of misschien wel ter afschrikking: de meeste EU landen lopen bij de invoering op Nederland en Engeland achter.

Het Centraal Planbureau bekijkt de economische gevolgen van de nieuwe richtlijn

Ondank de mitsen en maren bij de snelheid waarmee de EU de dienstenrichtlijn lijken op te pakken, is het wel goed erop te wijzen dat de Dienstenrichtlijn voor Nederland gunstig lijkt uit te pakken. Ons land heeft een erg open economie, en de grensoverschrijdende dienstverlening werkt ook twee kanten op. Nederland zou er acht van kunnen profiteren. Zo heeft het Centraal Planbureau becijferd dat als gevolg van de Dienstenrichtlijn de productie in ons land met 1 à 6,5 miljard euro extra zou kunnen toenemen.

Slot

Iedere grensoverschrijdende ondernemer zal begrijpen dat de mogelijkheid om veel meer elektronisch te regelen, grote voordelen kan opleveren. Nu is het nog de vraag of het ook allemaal op tijd gaat lukken.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europa & de Nederlandse webrichtlijnenEuropa & de Nederlandse webrichtlijnenDe Nederlandse overheid is druk bezig met het verbeteren en toegankelijker maken van zijn websites. Vanaf eind 2010 moet…
Met meer Europa verdwijnt ook onze pinpasMet meer Europa verdwijnt ook onze pinpasMeer Europa betekent vaak minder Nederland. Sommigen haten dat en zijn er zelfs wat bang voor. Anderen zijn blij met de…
Wat betekent SEPA voor mij als consument?Wat betekent SEPA voor mij als consument?De wereld grijpt steeds meer in elkaar, maar in het betalingsverkeer blijven de nationale procedures domineren, zelfs bi…
De informatieplicht van ondernemers bij algemene voorwaardenDe informatieplicht van ondernemers bij algemene voorwaardenIedere serieuze ondernemer speelt graag op 'safe' bij het sluiten van overeenkomsten. Algemene voorwaarden vormen een be…

Het Balance Score Card modelHet model werd ontwikkeld door Robert Kaplan en David Norton in 1992 vanwege kritiek van het bedrijfsleven op de beperkt…
7 tips om te netwerkenNetwerken krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht, en terecht. Een goed draaiend netwerk is nodig om concurrentievo…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 27-10-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.