Hoe kunnen bedrijven op rekening kopen?

Hoe kunnen bedrijven op rekening kopen? Ondernemingen hebben iedere maand een bepaalde hoeveelheid materialen, producten, stoffen en goederen nodig. Men wil er uiteraard zeker van zijn dat de kwaliteit goed is en het bestelde tijdig wordt geleverd. Daartoe kan tussen de partijen een contract worden afgesloten en kunnen bedrijven op rekening kopen. Hoe werkt 'op rekening kopen' en welke voordelen zijn er zoal voor de leverancier en afnemer?

Op rekening kopen


De voorwaarden op rekening kopen

Indien er tussen een leverancier en afnemer een onderling akkoord is gemaakt omtrent aankopen, dan is het mogelijk om op rekening bij winkels te kopen. Dit houdt in dat de rechtspersoon oftewel de onderneming eerst aangeleverd krijgt, waarna binnen een afgesproken betalingstermijn de rekening wordt voldaan. Daartoe bestaat er een vertrouwensrelatie tussen beide, waardoor op rekening kopen een feit kan zijn. Wat zijn de voordelen en hoe wordt het contractueel vastgelegd?

Welke voordelen heeft op rekening kopen?

Op rekening kopen zorgt ervoor dat de klant het bedrijf een hogere tevredenheid heeft, omdat men spullen feitelijk zo kan meenemen of krijgt aangeleverd. Dat houdt in dat deze vaste afnemer ook een betere afzet realiseert voor de leverancier, doordat men op één en dezelfde plaats vaak en meer spullen gaat kopen. Dit is dan ook wel de makkelijke weg van aankopen doen, omdat er een verbintenis wordt aangegaan tussen leverancier en afnemer. De afnemer profiteert, omdat de spullen snel op locatie aangeleverd zijn, waarnaast de leverancier continue afzet genereert. Oftewel een win-win situatie!

Een onderling leveringscontract

Tussen beide partijen ontstaat door afname de verplichting tot betaling voor de consumerende partij. Enerzijds kunnen daartoe onderling contracten worden afgesloten, zodat de afnemer altijd bij deze leverancier de producten koopt. Dit kan prijsvoordelen voor de afnemer betekenen. Anderzijds kan het zijn dat de gegevens van de afnemer worden geregistreerd, zodat kopen op rekening kan worden gerealiseerd. De rekening kan dan altijd naar het postadres van de onderneming worden gestuurd, zodat de betaling achteraf wordt voldaan. Dergelijke verbintenissen wijken enigszins af van het feitelijke koopcontract aangezien het koopcontract gerelateerd is aan de afzonderlijke af te nemen producten.

Registratie afnemende partij

Indien er geen sprake is van voordelen bij afname echter wil een bedrijf wel op rekening afnemen, dan dienen daartoe de gegevens te worden geregistreerd. Dat houdt in het kenmerk zoals het bij de Kamer van Koophandel staat alsmede de naam van de verantwoordelijke tezamen met de contactgegevens. Daarmee weet de leverende partij wie wat afneemt zodat de rekening altijd wordt betaald. Dit vormt een onderlinge verbintenis en is aanleiding tot het verstrekken van goederen zonder dat er nu reeds wordt afgerekend.

Afwikkeling betaling

Het hangt per winkelketen af binnen, welke termijn de afnemer de goederen moet verrekenen. Dat kan binnen een week, een halve maand of een maand zijn. Daartoe worden vooraf afspraken gemaakt tussen de partijen. Dit wordt vastgelegd binnen het koopcontract per artikel, dan wel wordt apart vermeld op de te versturen rekening. Om de verstandhouding tussen beide partijen optimaal te laten verlopen betaalt de afnemer uiteraard tijdig, zodat langdurig van deze leverancier geprofiteerd kan worden.

Klantbinding werkt positief

Om een goede verbintenis met de klant te krijgen bieden winkeliers graag bedrijven deze optie aan. Het zorgt ervoor dat men een grote klant aan de winkel kan binden, waardoor omzet en winst deels continu worden veiliggesteld. Daarnaast weet de ontvangende partij dat het geleverde tijdig aankomt en altijd van het verwachte kwaliteitsniveau is. Deze manier van klantbinding zorgt ervoor dat beide partijen op een prettige manier kunnen samenwerken. Dit wordt ook wel de contractuele retailrelatie genoemd.

Snelle levering indien gewenst

Is er sprake van een spoedorder dan kan de leverende partij dat per ommegaande regelen. De afnemer is namelijk een grote partij en daartoe heeft de leverancier graag iets voor over. De bestelde producten of goederen kunnen dan ook vaak binnen een paar uur worden aangeleverd. Zodoende kan de onderneming snel op de markt reageren door ondersteuning van toeleveranciers. Maak ook gebruik van op rekening kopen, zodat er een professionele band ontstaat. Beide partijen kunnen daarvan uitvoerig profiteren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kopen op rekeningKopen op rekeningKopen op rekening of kopen op afbetaling is vooral comfortabel kunnen kopen. Niet meer direct afrekenen, maar kopen en m…
Wat is een g-rekeningWat is een g-rekeningEen g-rekening is een geblokkeerde rekening die vooral wordt gebruikt in het geval dat werk wordt uitbesteed. Het doel h…
Marketing: Een bedrijf winstgevend makenMarketing is een wetenschappelijke analyse maken van de factoren die vraag en aanbod op een markt bepalen of er een zeke…
Een zakelijke rekening openen, waar moet ik op letten?In tegenstelling tot een privé rekening is er bij een zakelijke rekening vaak sprake van transactiegebonden kosten. Denk…

Paashaas spelen: een lucratieve bijverdienstePaashaas spelen: een lucratieve bijverdiensteEen lucratieve bijverdienste: paashaas spelen. Misschien niet zo populair als Sint en Zwarte Piet spelen, maar toch ook…
Vakantiehuis kopen: wat zijn de voor- en nadelenVakantiehuis kopen: wat zijn de voor- en nadelenVele mensen dromen er van: een vakantiehuis op hun lievelingsplek. Velen twijfelen jaren, anderen durven het nooit aan.…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.