Vakantiehuis kopen: wat zijn de voor- en nadelen

Vakantiehuis kopen: wat zijn de voor- en nadelen Vele mensen dromen er van: een vakantiehuis op hun lievelingsplek. Velen twijfelen jaren, anderen durven het nooit aan. En sommigen hakken dan toch de knoop door en gaan er voor. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van een eigen vakantiehuis? Je hebt natuurlijk meer vrijheid en bent baas in je eigen huis, maar je zal natuurlijk ook rekening moeten houden met de lokale wetgeving en een hoop dubbele kosten hebben. Een overzicht dat je misschien over de streep zal trekken! Doen we het of doen we het niet? Vele mensen zouden graag hun eigen stek hebben in hun favoriete vakantieland. Sommigen gaan er voor, bij anderen blijft het een droom. Maar wat zijn nu juist de voor- en nadelen van een tweede woonst?

We beginnen met de voordelen die verbonden zijn aan een eigen vakantiehuis.

Aankomen wanneer men wil en weggaan wanneer men wil

Reservaties

Je kent het probleem wel. Je hebt je vakantie vastgelegd, maar je partner of je vrienden krijgen geen verlof op die data van hun baas. Of je kan maar op maandag vertrekken want zoon- of dochterlief moet zaterdag en zondag nog ergens heen. Of ze hebben (her)examens. Of ze hebben een vakantiejob en moeten werken van de eerste tot de eenendertigste. En de meeste reservaties lopen nu eenmaal van zaterdag tot zaterdag. Lap, twee dagen kwijt van je vakantie en je zuurverdiende centjes verspild voor niets. Of je durft niet te vertrekken omdat het weer zo rot is. Dat kon je ook op voorhand niet voorzien. Of je moet er vrijdagavond zijn voor 18 uur, maar je moet werken tot 19 uur. En om 21 uur is er niemand meer om de sleutel van de bungalow te geven. Of je moet er zondagmorgen uit voor 10 uur, maar eigenlijk wou je de zondag nog iets gaan bezoeken. Een volgestouwde auto achterlaten op een openbare parking is in sommige landen nu ook niet echt een super idee.

Gaan en staan waar en wanneer je zelf kiest

Dat soort problemen is dus opgelost wanneer je een eigen vakantiehuis hebt. In je eigen vakantiehuis kom je immers aan en vertrek je wanneer je dat zelf wil. Geen zin om in het donker te rijden? Dan vertrek je toch gewoon de volgende dag, vroeg in de morgen. Geen zin om dit weekend te gaan omdat ze rotweer voorspellen of omdat je iets anders voorhebt? Nu dan ga je toch gewoon volgend weekend. Zin om op je laatste vakantiedag nog iets te gaan bezoeken? Dan pak je toch gewoon 's avonds in voor het vertrek en vertrek je wat later. Zin om drie weken te blijven? Dan doe je dat toch gewoon. Niets of niemand zegt je wanneer je moet gaan, hoe lang je moet blijven en wanneer je moet weggaan.

Alles relax bezoeken

Ook het volgende is een bekend probleem. Je hebt ergens een week geboekt en wil van alles bezoeken. Maar er is zo veel te zien dat je maar de helft kan doen. Frustratie door al wat je niet gezien hebt. Of je propt je week zo vol, dat je bij terugkomst nog meer moe bent dan voor het vertrek. Of je komt doodziek terug omdat het rotweer was maar je toch niet op je hotelkamer kon blijven. Je hebt tenslotte betaald om van alles te kunnen bezoeken. Heb je een eigen vakantiehuis, dan steekt het niet zo nauw. Wat je deze keer niet hebt gezien of gedaan, doe je toch gewoon de volgende keer. Rotweer? Dan blijf je toch gezellig binnen bij de kachel met een lekker kopje thee. Geen paniek, geen stress! Gewoon genieten en leven van dag tot dag.

Inrichten naar je eigen zin

Hoe dikwijls heb je je al niet blauw geërgerd aan de inrichting van je vakantiehuis? Of erger nog, zag je vakantiehuis er in het echt helemaal niet uit als op de foto's in de brochure? Ook dat probleem is opgelost wanneer je een eigen vakantiehuis hebt. Geen onaangename verrassingen meer. Je richt je vakantiehuis zelf in zoals je het zelf graag hebt, met de kleuren die je zelf mooi vindt, met zo veel bedden als je zelf wilt, met of zonder postuurtjes en snuisterijen. In de keuken leg je wat je zelf belangrijk vindt: potten, pannen, borden, etc. Alles staat er ook. Je moet niet telkens zout of afwasmiddel gaan kopen. Dat kan gewoon lekker blijven staan voor de volgende keer. Hetzelfde geldt voor kleren en voor het speelgoed van de kinderen. Scheelt een hoop gezeul! Ook de tuin kan je naar je eigen zin inrichten. Ben je allergisch voor een bepaalde plant of boom, dan plant je die toch gewoon niet.

Je eigen huisdieren meenemen zonder probleem

In je eigen vakantiehuis doe je waar je zelf zin in hebt. Wil je je hond meenemen, dan kan dat. Wil je je hond mee in je bed nemen, dan kan dat. Zin om je poes mee te nemen? Geen probleem. Krabt poeslief de bank stuk? Dikke pech, maar het is je eigen bank, dus geen gezever met de eigenaar. Geen beperking van het aantal toegelaten huisdieren. En je moet ook niet bijbetalen om je huisdier mee te nemen. Je bent baas in je eigen huis, dus doe je ook waar je zin in hebt.

Uitnodigen wie je wil, wanneer je wil

Ook dat is een bekend fenomeen. Je vertrekt ergens op vakantie en dan ontdek je dat je collega of beste vriend(in) er voorbijkomt wanneer hij of zij uit zijn of haar vakantiebestemming terugkomt. Jullie hebben nog een aantal vakantiedagen over en zouden ze graag samen doorbrengen. Of jullie willen met twee families op dezelfde plek een weekendje doorbrengen. Ai, het huis is maar voorzien voor X aantal personen. Of er zijn geen twee bungalows naast elkaar beschikbaar. Of je vindt geen vakantiehuis in de buurt, wel drie dorpen verder. Ook hier weer geen probleem, niemand die je gaat voorzeggen met hoeveel mensen je in je eigen vakantiehuis mag zijn. Stoelen en tafels aan de kant, een paar matrassen of opblaasbare bedden op de grond en iedereen tevreden! Geen gezever en niets bijbetalen.

Je bent geen echte toerist

In Rome doe je als de Romeinen. Dus wanneer je ergens bent, pas je je aan en doe je zo veel mogelijk als de plaatselijke bevolking. Je eet plaatselijke producten, je maakt streekgerechten, je neemt deel aan de plaatselijke festiviteiten, leert de taal en praat met de locals. Zo word je een deel van de plaatselijke bevolking, zij het misschien na een bepaalde tijd, wanneer je helemaal aanvaard bent. Je buren zullen je de beste en leukste plaatsen aanduiden en tips en trucs leren die je niet in een toeristische gids vindt. Je leert dus een streek of een land kennen vanuit het perspectief van de plaatselijke bevolking en niet als een doodgewone toerist.

Een goede investering

Bakstenen zijn nog steeds een goede investering, zelfs in tijden van crisis. Heb je geld nodig, dan kan je nog steeds je tweede eigendom verkopen. Ook kan je je vakantiehuis verhuren en op deze manier een extra inkomen verwerven. Je kan je vakantiehuis stilletjes aan naar je eigen zin inrichten en er later, na je pensioen misschien zelfs permanent in je vakantiehuis gaan wonen. Vaak is het leven in je vakantieland goedkoper dan in je eigen land, zodanig dat je meer waar hebt voor je kleine pensioentje. Of je kan het schenken aan je (klein)kinderen. Als huwelijkscadeau bijvoorbeeld.

Je kinderen en kleinkinderen genieten er ook van

Als je kinderen of kleinkinderen al wat ouder zijn, kunnen zij er ook naar toe. Rond hun twintig met vrienden om eens lekker te genieten zonder dure huurkosten. Of later, als ze getrouwd zijn of samenwonen met hun vriendin. Of met hun eigen kinderen. Want geef toe, het leven is heel duur voor jonge mensen. Net beginnen werken, huis kopen, kinderen. De kosten lopen vaak hoog op. En dan zijn ze maar wat tevreden dat ze een week of twee mogen gaan uitrusten in het huisje van papa en mama. Gratis en voor niets!

Nu, als je het bovenstaande leest, zijn dat best wat voordelen en denk je misschien "Ja, we doen het". Het ziet er heel idyllisch uit en het woord vakantiehuis alleen al doet reeds aan vakantie denken. Zalig nietsdoen dus. Maar een eigen vakantiehuis heeft ook zijn nadelen. En dat zalig nietsdoen is ook niet altijd waar!

Alles dubbel kopen

Je eigen vakantiehuis moet je natuurlijk zelf inrichten. Dat betekent dus dat je alles dubbel moet hebben. Je hebt er bedden en een sofa nodig. In de keuken moeten potten en pannen staan. Je hebt er ook een mixer, een koffiezet, een stofzuiger, enz. nodig. Je hebt kasten nodig, beddengoed, tuinstoelen. Dat betekent dus dubbele kosten. Je kan natuurlijk veel op internet of tweedehands kopen. Of eens rondhoren bij vrienden of familie of ze niets op overschot hebben. Of zelf eens in je huis kijken wat weg mag of in de weg staat. Dat scheelt een pak geld.

Dubbele onkosten

Gas, elektriciteit, water, verzekeringen, afval, belastingen. De kosten die je thuis moet betalen moet je ook voor je vakantiehuis betalen. En dat betekent dus dat je rekening moet houden met dubbele kosten. Soms heb je ook een lening lopen voor je vakantiehuis. Om nog maar te zwijgen van slijtagekosten. Een nieuwe verwarmingsketel, een nieuw dak, schilderwerken, etc. Dat kan soms heel zwaar gaan doorwegen. Let er dus bij de aankoop op dat alles nog in orde is en nog een paar jaar mee kan.

Altijd naar dezelfde plek op vakantie

Wanneer je eenmaal je eigen vakantiehuis hebt gekocht, ben je eigenlijk een beetje gebonden. Je moet er altijd naar toe, wil je waar voor je geld hebben. Dat kan na enige tijd wel een nadeel worden, wanneer je op de plek uitgekeken raakt of wel eens wat anders van de wereld wil zien. Ook met tieners kan een eigen vakantiehuis na een tijdje een probleem worden. Zij willen immers niet altijd naar dezelfde plek of willen wel eens iets doen met hun vrienden thuis en beginnen dan te rebelleren of willen niet meer mee. Gelukkig kan je dan nog huisruil overwegen en zo toch nog ergens anders met vakantie kunnen gaan.

Geregeld moeten gaan

Je zal geregeld naar je vakantiewoning moeten gaan, om te checken of alles wel in orde is bijvoorbeeld. Iedere vakantie of vrij moment naar je vakantiehuis moeten, kan na een tijdje ook wel meer een verplichting dan een plezier zijn. Vooral dan als de vakantiewoning ver weg is. Want dan komen er vaak ook nog eens dure vliegtuigkosten bij.

Dubbele zorgen

Twee huizen betekent ook dubbele zorgen. Wanneer het vriest bijvoorbeeld, zal je er voor moeten zorgen dat ook in je vakantiehuis niets stukvriest. Is er storm of een overstroming in het gebied waar je vakantiehuis is, dan zal je je ook zorgen maken. Zal alles wel in orde zijn ginder?

Zelf instaan voor de opkuis

Wanneer je een huisje huurt, kan je meestal kiezen. Of je laat de opkuis doen en betaalt er dan voor bij. Of je doet de opkuis zelf. In je eigen vakantiehuis heb je die keuze niet. Hier moet je zelf de opkuis doen. En het gras afrijden. Het onkruid wieden. Het hoort er allemaal bij, want ook je vakantiehuis moet een beetje netjes zijn. Dat zalig nietsdoen wordt dus geregeld verstoord door een aantal dagdagelijkse taken die thuis ook moeten gebeuren. Je kan natuurlijk ook iemand in dienst nemen die kuist en het huis in het oog houdt. Maar dat kost dan weer extra geld. Dat is een keuze die je zelf moet maken.

Je eigen huis wordt soms verwaarloosd

Je hebt een vakantiehuis en je wil er zo veel mogelijk naar toe. Om er te genieten of om er te werken. En dus ben je minder thuis. Maar een vakantie is meestal de periode waarin je je huis eens wat grondiger onder handen neemt: kasten uitmesten, gordijnen wassen, ramen lappen, garage of zolder opruimen en ga zo maar door. Maar wanneer je altijd maar weg bent naar je vakantiehuis, komt dat er vaak niet meer van. Je doet het dan snel snel, maar het zal nooit meer zo grondig gebeuren als voordien. Ook wanneer je grotere kosten moet doen, zal je nu een keuze moeten maken. Denk maar aan een dak isoleren of de tuin aanleggen. Doe je het in je vakantiehuis of thuis? Je kan je geld natuurlijk maar een maal uitgeven.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor- en nadelen leasen en kopen autoVoor- en nadelen leasen en kopen autoHet kopen van een auto heeft zijn voordelen, maar ook het leasen ervan heeft voordelen. Zo hebben ze ook beiden nadelen.…
Beleggen in een vakantiewoning: voordelen en nadelenBeleggen in een vakantiewoning: voordelen en nadelenVelen willen een vakantiewoning kopen. Om er vakantie te houden, voor het rendement bij verhuur of om de woning later me…
Voor- en nadelen van hurenVoor- en nadelen van hurenIk ben zelf iemand die huurt, voornamelijk omdat ik eerst de financiële middelen en zekerheid niet had om een huis te ko…
Ooglaseren: Welke methoden en hoe duur?Ooglaseren: Welke methoden en hoe duur?Door uw ogen te laten laseren bent u eindelijk af van lenzen en brillen. Hier vindt u een overzicht van de bekendste oog…

Hoe kunnen bedrijven op rekening kopen?Hoe kunnen bedrijven op rekening kopen?Ondernemingen hebben iedere maand een bepaalde hoeveelheid materialen, producten, stoffen en goederen nodig. Men wil er…
Een overeenkomstEr worden in de winkel de hele dag overeenkomsten gesloten. Iedere keer als een klant iets koopt wordt er een overeenkom…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 30-01-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.