Vanaf welk moment ga je als onderneming winst draaien?

Vanaf welk moment ga je als onderneming winst draaien? Voor ondernemingen is het ontzettend belangrijk om te weten waar het break-evenpoint ligt bij de verkoop van producten. Het break-evenpoint is namelijk dat punt in de verkopen waarbij bedrijfsverlies omslaat naar bedrijfswinst. Er komt dan meer geld binnen dan dat er uit gaat. Hoe kun je het break-even berekenen voor één en twee gemaakte producten?

Break-even berekenen


Break-evenpoint en winst draaien

Het break-even is het punt in de verkoop van producten waarbij verlies overgaat in winst. Om het break-even te kunnen bepalen zijn er een aantal uitgangspunten welke in het komende jaar of kwartaal niet wijzigen. Dit zijn onder andere:
  • de prijs van het product blijft onveranderd;
  • vaste kosten blijven ongewijzigd;
  • het aantal producten dat wordt gemaakt wordt eveneens verkocht;
  • de markt waarbinnen het product wordt verkocht blijft onveranderd.
Met deze uitgangspunten helder kan de theorie voor het bepalen van het break-evenpoint goed worden uitgelegd.

Omzet gelijk aan Kosten

Het break-even is exact dat moment waarbij er geen verlies is maar ook geen winst wordt gedraaid. Dit betekent dat de omzet gelijk moet zijn aan de gemaakte kosten. Gewoonlijk bestaat daarbij de omzet uit de verkoopprijs (v) en het aantal verkochte producten (x). De omzet is dus v*x. De kosten bestaan daarnaast uit vaste kosten KV en variabele kosten Kvar. Kvar bestaat daarbij uit het aantal geproduceerde producten (x) en de productiekosten (kvar). Omdat omzet gelijk is aan de kosten geldt:
  • x*v = x*kvar + KV oftewel;
  • KV = x*v – x*kvar = x ( v – kvar ).

Het aantal verkochte producten in het break-evenpoint bedraagt dus x = KV / ( v – kvar ).

Je verkoopt een product

Om een enkel product te verkopen kunt u eenvoudig op een lineaire manier het break-even van het product berekenen. Stel dat de vaste kosten van uw onderneming 224.000 euro zijn en u verkoopt een speeltje tegen een 85 euro per product. De productiekosten bedragen echter 18,50 euro. Dan ligt het break-evenpoint op:
  • x = KV / ( v – kvar ) = 224.000 / ( 85,00 – 18,50 ) = 3.369 verkochte producten.

Heeft de onderneming meer dan 3.369 producten verkocht dan draait de onderneming in principe winst. Elk product dat daarna extra wordt verkocht tegen een prijs van meer dan 18,50 euro geeft winst. Oftewel tijdens het koopjesseizoen kan de prijs aanzienlijk dalen om toch nog winst te blijven draaien. Zo kunnen bedrijven en ondernemingen per jaar of per kwartaal gaan stunten met de verkoopprijs.

Break-even berekenen bij twee producten?

Worden er twee producten verkocht dan kan eveneens een reeks aan break-evenpoints worden vastgesteld. Stel het voorgaande bedrijf introduceert een tweede lijn. De vaste kosten nemen iets toe naar 300.000 euro, omdat mogelijk twee extra werknemers in dienst komen. Het tweede product heeft 9 euro aan productiekosten en wordt voor 45 euro per product verkocht. Waar ligt dan het break-evenpoint? Wel er zijn meerdere! Stel u verwacht dat product A naar alle verwachting 3.100 maal wordt verkocht, hoeveel producten moet u dan nog van product B verkopen?:
  • 3.100 * ( 85,00 – 18,50 ) = 206.150 euro;
  • product B moet dan nog 300.000 – 206.150 = 93.850 euro opbrengen oftewel;
  • product moet 93.850 / ( 45,00 – 9,00 ) = 2.607 maal verkocht worden.

Dit kunt u doen op basis van de verschillende hoeveelheden verkochte producten A maar ook voor B. Zodoende kunt u snel een inschatting krijgen hoeveel producten u moet verkopen om winst als onderneming te kunnen draaien.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Break-even-analyseBij een onderneming is het handig om te weten hoe je er financieel voor staat. Het is daarbij nodig dat een ondernemer w…
Kosten en opbrengstenAls een bedrijf wordt opgericht krijgt het te maken met kosten en opbrengsten. Een aantal belangrijke begrippen die hier…
Omzet, afzet & winst berekenenOmzet, afzet & winst berekenenDit artikel geeft de formules weer voor het berekenen van omzet, afzet en winst. De omzet wordt berekend door de prijs (…
Distributiekerngetallen & berekeningenDistributiekerngetallen & berekeningenBedrijven drukken hun doelstellingen kwalitatief en kwantitatief uit. Distributiekerngetallen zijn maatstaven om de dist…

ZZP of MKB: wat moet u aan met SEPA, IBAN en BIC?ZZP of MKB: wat moet u aan met SEPA, IBAN en BIC?SEPA, IBAN, BIC. ZZP'ers en kleine ondernemers die deze termen nog niet kennen als hun spreekwoordelijke broekzak, kunne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lusi, Rgbstock
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.