Een overeenkomst
Er worden in de winkel de hele dag overeenkomsten gesloten. Iedere keer als een klant iets koopt wordt er een overeenkomst afgesloten. Na de overeenkomst ontstaat er een verbintenis, de klant is verplicht te betalen, en de verkoper is verplicht het product te leveren. Dit lijkt eenvoudig, maar toch is er enige kennis voor nodig.
Wat is een overeenkomst
Het sluiten van een overeenkomst is een rechtshandeling. Dat wil zeggen dat het sluiten van een overeenkomst juridische gevolgen heeft. In boek 6 van het Burgerlijk Wetboek worden regels weergegeven over het sluiten van een overeenkomst. Twee of meerdere partijen sluiten een overeenkomst wanneer ze afspreken iets samen te gaan doen of iets voor elkaar doen. Als gevolg van de overeenkomst ontstaat er een verbintenis. Een verbintenis is een rechtsbetrekking tussen twee of meerdere partijen waarbij een partij een verplichting heeft tegenover een andere partij.
Voorbeeld van een overeenkomst:
Jij verkoopt een paar schoenen aan een klant. De maat is goed, de schoenen staan de klant goed en de klant is er tevreden over. De klant is zelfs tevreden over de prijs. Samen lopen jullie naar de kassa. Er is nu sprake van een overeenkomst. Een overeenkomst brengt een verbintenis met zich mee. Bij de kassa ben jij dus verplicht dat paar schoenen te leveren.
Verschillende overeenkomsten
Er zijn verschillende soorten overeenkomsten:
- Eenzijdige overeenkomst
- wederkerige overeenkomst
- vormvrije overeenkomst
- formele overeenkomst
Eenzijdige overeenkomst:
Bij een eenzijdige overeenkomst praten we over maar één verbintenis. In dit geval lever je aan de andere partij een prestatie zonder daar iets voor terug te vragen. Dit is bijvoorbeeld bij het geven van een x bedrag aan je collega omdat je weet dat hij/zij in financiële problemen zit.
Wederkerige overeenkomst:
In dit geval gaat het over meerdere verbintenissen. Dus beiden partijen leveren een prestatie. Dit is bijvoorbeeld bij het kopen van een laptop. De klant betaaldt de prijs van de laptop, en de verkoper levert de laptop.
Vormvrije overeenkomst:
Een vormvrije overeenkomst houdt in dat er geen vormvoorschriften zijn. In dit geval mag er zelf gekozen worden of de overeenkomst mondeling of schriftelijk word afgesloten. Bijna alle koopovereenkomsten zijn vormvrij.
Formele overeenkomst:
Bij een formele overeenkomst moet er wel rekening met vormvoorschriften gehouden worden. Zoals bij het huren van een woning; deze overeenkomst moet je schriftelijk aangaan.
Rechtsgeldigheid
Wilsovereenstemming:
Een overeenkomst is pas rechtsgeldig als er sprake is van wilsovereenstemming. Een wilsovereenstemming betekent dat beide partijen op het moment dat ze de overeenkomst aangaan, hetzelfde willen.
Wilsgebrek:
Bij wilsgebrek is de overeenkomst vernietigbaar. Bij de volgende gevallen is er sprake van wilsgebrek:
- Bedreiging
- Misbruik van omstandigheden
- Dwaling
- Bedrog
Bedreiging:
Onder bedreiging valt: persoonlijk geweld, beschadiging van bezittingen en chantage. Wanneer een autoverkoper je dwingt een auto te verkopen omdat er anders wel eens ‘iets met je familie zou kunnen gebeuren’, is er sprake van bedreiging.
Misbruik van omstandigheden:
Er is sprake van misbruik van omstandigheden als iemand weet of behoort te weten dat de ander door bijzonder omstandigheden een rechtshandeling verricht waarvan hij eigenlijk weerhouden moest worden.
Dwaling:
Hiervan is sprake als iemand de overeenkomst sluit door een onjuiste voorstelling van zaken. Bijvoorbeeld wanneer je een telefoonabonnement afsluit en niet duidelijk wordt weergegeven wat de prijs is.
Bedrog:
In dit geval wordt er opzettelijk informatie achtergehouden waardoor de klant een verkeerde voorstelling krijgt van een product. Bijvoorbeeld wanneer je een diamanten ring wilt kopen en de verkoper je opzettelijk een namaak diamanten ring verkoopt.
Handelingsbekwaam:
Je bent pas handelingsbekwaam als je meerderjarig bent. Iemand die dit niet is moet eigenlijk toestemming hebben van zijn wettelijke vertegenwoordiger(s). Dat betekend dat een kind eigenlijk zelfstandig nog geen ijsje mag kopen. Juridisch word er daarom van uitgegaan dat een minderjarige toestemming heeft van zijn wettelijke vertegenwoordiger(s). Een overeenkomst kan wel in alle gevallen naderhand worden vernietigt door de wettelijke vertegenwoordiger(s) in geval van een minderjarige.