Inhoud van de overeenkomst
De inhoud van een overeenkomst wordt door meerdere factoren bepaald. In dit artikel zal de inhoud van een overeenkomst duidelijk en overzichtelijk worden weergegeven. Dit overzicht kan als leidraad dienen voor iedere toekomstige overeenkomst. Op grote of op kleine schaal, een overeenkomst blijft een overeenkomst, waar minimaal twee partijen hun belangen willen behartigen.
De afspraken van beide partijen
Bij het sluiten van een overeenkomst hebben de partijen ruimte om samen afspraken te maken. Ze hebben dus een redelijke vrijheid in het maken van het contract, de zogenaamde 'contractvrijheid'. Echter moeten de fundamentele rechten en plichten waaraan een overeenkomst minimaal aan moet voldoen niet worden geschonden.
De wet
Naast de gemaakte afspraken zal de inhoud van de overeenkomst ook voor een gedeelte bepaalt worden door de wet.
Voorbeeld
Een horecazaak gaat een overeenkomst aan voor een bruiloftsfeest. Zij besluiten hierbij dat de jongeren onder de 16 die ook voor het feest zijn uitgenodigd eenmalig alcohol mogen drinken.
Echter is dit in strijdt met de Drank en Horecawet waarin wordt voorgeschreven dat een ieder onder de 16 geen alcohol mag drinken. Men kan hier onder geen enkel beding onderuit komen. Deze wet dient ter bescherming van mensen waarvan over het algemeen wordt gedacht dat deze de gevolgen van hun daden niet kunnen overzien. Men noemt dit 'handelingsonbekwaam'.
Het aanbod
De meeste bedrijven hebben een standaard aanbod op papier. Aan de hand van de gekozen arrangement(en) is duidelijk hoe het aanbod grotendeels ingevuld wordt. Veel bedrijven werken met een van tevoren vastgelegd aanbod. Denk hierbij aan een restaurant, een snackbar, een hotel, een reisbureau en een folder van een supermarkt.
In het aanbod wordt regelmatig gesproken over algemene voorwaarden. Deze voorwaarden gelden voor de gesloten overeenkomst. Een klant kijkt nogal regelmatig over de voorwaarden heen. Dit kan voor vervelende verrassingen zorgen. Om dit te voorkomen is het aan te raden altijd de voorwaarden te lezen alvorens je een overeenkomst sluit. Met name bij bedragen waarvan de financiële gevolgen groter kunnen zijn is het aan te raden de voorwaarden door te nemen alvorens u de overeenkomst sluit.
De redelijkheid en de billijkheid
Echter is het niet noodzakelijkheid om alle mogelijke situaties op papier te zetten om te voorkomen dat je daar het slachtoffer van wordt. Bij het sluiten van een overeenkomst bestaat er ook nog zoiets als het 'gezond verstand' (redelijkheid) en gevoel (billijkheid).
Voorbeeld]
U bent 25 jaar getrouwd en wilt dit vieren in een partycentrum. U hoeft niet vast te leggen dat er op de betreffende feestavond voldoende personeel aanwezig moet zijn. Dit is in de redelijkheid 'normaal'. De eigenaar van het partycentrum wordt geacht dit zonder afspraken vooraf geregeld te hebben. Ook over het schoonhouden van het toilet hoeven geen afspraken gemaakt te worden, dit is de norm en men mag verwachten dat dit gebeurt.