NIBUD: ZZP'er moet zakelijker met geld (leren) omgaan

De ZZP'er heeft last van de recessie. Maar de ZZP'er heeft minstens zo vaak last van onvoldoende scheiding tussen privé en werk. Met name als het om geldzaken gaat .Een hulp bij het voorkomen van financiële problemen én het voorkomen van inschattingsfouten aangaande de eigen financiele toestand is niet alleen het opzetten en bijhouden van een deugdelijke administratie, het is ook van groot belang om privé- en zakelijke financiën gescheiden te houden.
Grip op je geld
Het budgetvoorlichtingsinstituut Nibud is vooral bekend van haar werk voor particulieren. Nu echter is het Nibud een unieke samenwerking aangegaan met de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland en Qredits. Het resultaat is een ordner voor de ondernemersgeldzaken. De map bevat een tabbladenset voor ondernemers die meer grip willen hebben op administratie en financiën. Deze actie van het Nibud is in feite een reactie: het bleek immers dat in 2011 33% van de leden van de NVVK, en dat zijn vooral kredietbanken, een groeiend aantal verzoeken om schuldhulpverlening aan zzp’ers optekenden. Het idee achter de administratiemap met de heldere titel 'Geldzaken voor ondernemers' is dat de administratie op orde is, en privé en bedrijf gescheiden blijven.Uit diverse Nibud-onderzoeken blijkt dat het voeren van een overzichtelijke administratie financiële problemen kan voorkomen.
Privé en zaak: een heel dunne scheidslijn
Mensen die werkloos raken, mensen die een origineel idee willen vermarkten en mensen die genoeg hebben van het werken voor een baas, bijvoorbeeld omdat het ouderwetse 'baanmodel' geen ruimte biedt aan parttime constructies. Er zijn de laatste jaren heel wat zogenaamde 'kleine zelfstandigen' ofwel ZZP'ers bijgekomen. Klusjesmannen, winkeliers, freelance journalisten en bedrijfsadviseurs, ze vallen allemaal onder de ZZP'er ofwel Zelfstandige Zonder Personeel. Maar de bijnaam in de volksmond voor de ZZP'er is niet voor niets 'Zelfstandige zonder Poen.' Vaak is de scheidslijn tussen privé- en zakelijke geldstromen heel dun. Zo niet te dun. Terwijl het van groot belang is dat de privégeldstromen niet door de zakelijke geldstromen gaan lopen. En dan is het niet zo heel verwonderlijk dat een op de tien ofwel 10% van de ondernemers zit met zogenaamde 'problematische schulden.'Jacqueline Zuidweg, Zakenvrouw van het jaar 2012, is een warm voorstander van de ordner voor ondernemersgeldzaken: ‘Deze map biedt ondernemers inzicht en overzicht in hun administratie en geeft daarmee grip op hun geldzaken. Zo kunnen financiële problemen voorkomen worden en wordt de financiële duurzaamheid van het bedrijf vergroot.’