Meest gestelde vragen van ondernemers aan de Belastingdienst

Meest gestelde vragen van ondernemers aan de Belastingdienst Vooral als startende ondernemer hebt u veel vragen aan de Belastingdienst. Ondernemen wijkt sterk af van het werkzaam zijn als werknemer. In dit artikel treft u de zes meest gestelde vragen aan en de antwoorden hierop. In het startersmagazine 2012/2013 heeft de KvK een overzicht opgenomen van de meest gestelde vragen van ondernemers aan de Belastingdienst. Hieronder treft u ze in samenvatting aan.

In hoeverre zijn er fiscaal mogelijkheden met verrekenen van kosten van werkruimte?

Een ondernemer die de eigen woning gebruikt als werkruimte heeft onder voorwaarden de mogelijkheid om kosten van werkruimte ten laste van de winst te boeken. Het moet hierbij wel gaan om zelfstandige woonruimte met bijvoorbeeld een eigen ingang en een eigen toilet. De vraag “kan de werkruimte aan anderen worden verhuurd?” moet met “ja” beantwoord kunnen worden. Bijvoorbeeld de computers en het stroomverbruik van deze computers kunnen wel gezien worden als bedrijfskosten.

Auto privé houden of zakelijk?

Beide opties zijn voordelen en nadelen aan gekoppeld. De voordelen van de auto zakelijk aanhouden is dat kosten af kunnen worden getrokken van de winst. Hierbij kunt u denken aan de kosten van onderhoud, brandstof en de afschrijving. Indien u de auto ook privé gaat gebruiken (meer dan 500 km per jaar) krijgt u wel te maken met een fiscale bijtelling gebaseerd op de nieuwwaarde van de auto. Door de auto privé aan te houden, kunnen de zakelijke kilometers via de onderneming worden verrekend.

Moet er jaarlijks 1225 uur gewerkt worden om als ondernemer te worden aangemerkt?

Nee, ook als u minder uren per jaar werkt kunt u aangemerkt worden als een ondernemer. Indien u op jaarbasis minder werkt dan 1225 uur, kunt u niet profiteren van belastingvoordelen die zijn ingesteld voor ondernemers. Starters kunnen de eerste jaren van hun ondernemerschap profiteren van de startersaftrek en starters en niet starters hebben ook recht op een zelfstandigenaftrek. U moet aan de Belastingdienst kunnen aantonen dat u daadwerkelijk de uren gemaakt hebt.

Als zelfstandige gaan werken bij de oude werkgever. Is dat toegestaan?

Bij vergelijkbaar werk en overige omstandigheden is het een voortzetting van het oude dienstverband. De Belastingdienst zal dit niet aanmerken als zelfstandig ondernemerschap. Indien u de oude werkgever als één van de opdrachtgevers hebt, zal de Belastingdienst het niet aanmerken als een voortzetting van uw loondienstverband.

Wanneer komt u in aanmerking voor de kleineondernemersregeling?

Onder voorwaarden is het mogelijk om een korting te krijgen op de af te dragen BTW. Opdrachtgevers of klanten wordt BTW in rekening gebracht. Van aankopen die u moet verrichten om omzet te kunnen genereren mag u de BTW weer verrekenen. In het geval er een klein bedrag aan te verrekenen BTW over blijft, kunt u een korting krijgen op de af te dragen BTW of de betaling kan helemaal achterwege worden gelaten.

Wat is een VAR?

Opdrachtgevers kunnen vragen om een VAR-verklaring. Uit deze verklaring kunnen ze opmaken dat u daadwerkelijk zelfstandig ondernemen bent. Zonder deze verklaring lopen opdrachtgevers het risico dat de Belastingdienst achteraf de opdrachtgever toch nog loonheffing in rekening brengt. Zelfstandigen kunnen deze verklaring opvragen bij de Belastingdienst. Aan de hand van een VAR-wuo (winst uit onderneming) en de VAR-dga (directeur-grootaandeelhouder) kan de opdrachtgever erop vertrouwen dat er geen naheffing komt van de Fiscus.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dag van de ZelfstandigeDag van de ZelfstandigeDe Dag van de Zelfstandige, jaarlijks op de tweede woensdag in maart, is een evenement dat sinds 2008 wordt georganiseer…
Hypotheek voor een zelfstandigeHypotheek voor een zelfstandigeZelfstandige ondernemers hebben meer moeite een hypotheek te verkrijgen dan iemand in loondienst. De banken hebben ander…
In loondienst of zelfstandig ondernemerschapIn loondienst of zelfstandig ondernemerschapDe meeste zelfstandigen zouden niet meer anders willen. Eigen baas zijn geeft de volledige vrijheid om te doen waar u go…
Aftrekposten ZZPAftrekposten ZZPZZP'ers moeten belastingaangifte van hun inkomen doen. Ze kunnen in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten, zo…

Acquisitie de deur uit doen: heb je daar wat aan?Acquisitie de deur uit doen: heb je daar wat aan?Ondernemer zijn. Volgens velen een prachtig vak. Maar er zijn heel wat ondernemers die geen plezier (meer) hebben in acq…
Wat is een maatschap?Wat is een maatschap?Naast de BV en de NV kent men ook de maatschap. Dit is een ondernemingsvorm die gericht is op de samenwerking van specia…
Bronnen en referenties
  • Startersmagazine 2012/2013 KvK
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.