Een nieuwe onderneming starten

Een nieuwe onderneming starten Het is voor veel mensen best spannend om een nieuwe onderneming op te starten. Behalve aan klanten komen, moet je administratief alles regelen bij de Kamer van Koophandel, de belastingdienst, je moet op het internet gevonden worden (ook al is het alleen ondersteunend) etc. Kortom, een goed idee maakt nog geen onderneming.

Opstarten

Een goed idee is misschien wel het begin, maar daarmee staat er nog geen onderneming. Voor de meeste ondernemers geldt dat er niet direct (veel) geld is om andere in te zetten om je onderneming op poten te zetten of diensten uit te besteden. De KvK kan in basis wat betekenen wat er allemaal komt kijken, maar is feitelijk minimaal. Sommige KvK’s zetten coaches is om je te begeleiden, maar het budget is beperkt en dus ook de coaches die dit doen. Lijstjes op internet met wat je minimaal geregeld moet hebben wil je aan de slag kunnen, kunnen je verder helpen. Daarnaast zijn er ook organisaties die - zonder bijkomende kosten - startende ondernemers willen helpen.

Leg een goed fundament

Een nieuwe onderneming staat of valt met een goed fundament. Men (= de klant) verwacht van een onderneming dat deze professioneel is, daar betalen ze immers voor. Zorg er dan ook voor dat het professioneel wordt neergezet.

Maak een website (of laat dit doen) met datgene wat je over wilt brengen aan je (potentiële) klanten en laat je conceptwebsite ook toetsen. Je zit zelf in de materie en dat kan je blind maken voor hetgeen je over wilt brengen. Zorg dat je visitekaartjes hebt, je kunt factureren en je boekhouding (zeker als je het zelf doet) zo eenvoudig als mogelijk is ingericht. Als je opstart heb je meer aftrekposten, dus zinvol je aangifte (voor de fiscus) door een professioneel te laten doen (kan je veel geld schelen). Bekijk in hoeverre verzekeringen zinvol c.q. noodzakelijk zijn en hoe je je financiën opvangt als je er even tussenuit bent. Heb je doorloop of stopt de geldstroom direct als je niet aan de slag bent. Een buffer opbouwen is altijd handig. Kortom, je financiën kunnen je – als je het niet goed geregeld hebt – afleiden van het proces waar het om gaat. Wat weer consequenties kan hebben voor je inkomsten. Goed financieel management is dus een must.

Klanten

Iedere business vergt een eigen aanpak van een klantenbestand, maar je klanten koesteren en waarderen is altijd goed. Als de economie minder draait, gaan veel ondernemingen zich bezig houden met het bestaande klantenbestand. Als de economie weer booming is, dan komen de klanten bijna ‘aanwaaien’ en is het onderhoud (en daarmee behoud) van de bestaande klanten blijkbaar niet van belang. Een fout die nogal eens gemaakt wordt. Zorg dus altijd dat je je klanten koestert. In de ene branche is af en toe een belletje hoe alles er voor staat prima en de andere heeft meer aandacht nodig. Soms iets extra’s doen, werkt altijd goed. Denk hierbij maar aan het lid woorden van bijvoorbeeld een tijdschrift… vaak krijg je een cadeau als je lid wordt, maar wat krijgt dat trouwe lid nu eigenlijk?

Leveranciers

Een goede relatie met je leverancier is hetzelfde als wat jij met je eigen klanten hebt. Zorg dat het contact goed is, er desgewenst snel geleverd kan worden, Als het eens een keer anders moet, dan werkt het gemakkelijker als je een goede relatie hebt. Elkaar op de hoogte houden van ontwikkelingen, kan zoveel meer opleveren (als is het maar begrip).

Evalueer

Het is altijd goed zo nu en dan om te kijken, waarbij het omkijken niet zozeer te maken heeft met terug het verleden in te gaan. Het terugkijken is van belang om te overzien waar je kunt verbeteren. Vraag je omgeving desgewenst ook om input. Zeker in de beginfase van een onderneming zal je ook bij moeten schaven en dat bijschaven levert weer iets op wat ten goede komt aan het verder professionaliseren van je onderneming. Overigens is evalueren voor iedere onderneming goed, maar zeker een startende ondernemer ontkomt er niet aan beginnersfouten te maken. Schaam je er vooral ook niet voor. Gemaakte fouten zijn de beste leerschool.

Tijd

Tijd is cruciaal en tijd kan je maar één keer invullen. Zorg dat je timemanagement een beetje strak is ingesteld en verdeel je kostbare tijd goed. Alleen klanten binnenhalen, die vervolgens ontevreden worden omdat orders niet of deels geëffectueerd zijn, levert uiteindelijk niets op. Een goede planning met wat speling (een tegenvaller moet je ook in tijd op kunnen vangen), zorgt dat je de balans in het totaalplaatje van je onderneming in beeld houdt. Zorgt er bovendien voor dat je lichaam het tempo blijft volgen en dat je er plezier in houdt.

Tot slot

Een onderneming opstarten is voor de meeste mensen stevig doorbikkelen, hard werken dus. Dat impliceert dus ook dat je goed in je energie moet zitten als je gaat starten. Maar wat een heerlijk gevoel geeft het, als je onderneming eenmaal gaat lopen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfstandig OndernemenZelfstandig OndernemenSteeds meer mensen starten een zelfstandige onderneming. Wat is zelfstandig ondernemen precies? Zelfstandig ondernemen i…
Voor jezelf beginnenVeel mensen denken erover om voor zichzelf te beginnen, een eenmanszaak. Maar waar moet je op letten als je voor jezelf…
Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Ben jij van plan om een eigen bedrijf te starten? Lees dan hier enkele vragen die je voor jezelf zou moeten beantwoorden…

De kosten om een tas te produceren in ChinaDe kosten om een tas te produceren in ChinaEen hele tas laten maken in China is soms voordeliger dan een rits kopen bij een Nederlandse stoffenzaak. Hoewel de prij…
Communicatie binnen de ondernemingCommunicatie binnen de ondernemingWe richten onze pijlen vaak op communicatie naar de klant, wat is de doelgroep en hoe bereik ik deze? Dat is natuurlijk…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.