Organisatiemodellen van Mintzberg

Organisatiemodellen van Mintzberg De Canadese auteur Henry Mintzberg heet vijf organisatiemodellen gepresenteerd. Later werden daar twee aan toegevoegd, zodat men nu spreekt over de zeven organisatiemodellen van Mintzberg. De organisatiemodellen worden ook wel configuraties genoemd. Ze hebben een dominant organisatiedeel en primair coördinatiemechanisme. De ondernemersorganisatie, de machineorganisatie, de professionele organisatie, de gediversifieerde organisatie, de innovatieve, missionaire en politieke organisatie.

De ondernemersorganisatie van Mintzberg

De meeste ondernemingen starten als ondernemersorganisatie. Het primaire coördinatiemechanisme is direct toezicht. De ondernemersorganisatie is een organisatiestructuur met weinig afdelingen die gegroepeerd zijn naar functie en geleid worden door een ondernemer zonder veel regels of werkvoorbereiding. Voorbeelden zijn de kledingwinkel en kleine, startende ondernemingen.

De machineorganisatie van Mintzberg

Binnen een machineorganisatie is alles geregeld en routinematig. Het dominante organisatieonderdeel is de technostructuur: de mensen die het primaire werk voorbereiden, aansturen en beheren. De afdelingenstructuur is functioneel. Voorbeelden van machineorganisaties zijn de McDonald's en Burger King.

De professionele organisatie van Mintzberg

In een professionele organisatie is de operationele kern hoog opgeleid. Het coördinatiemechanisme is afstemming van bekwaamheden. De professionele organisatie werkt het best in een stabiele omgeving. Voorbeelden van de professionele organisatie zijn ziekenhuizen, universiteiten, notaris – en advocatenkantoren.

De gediversifieerde organisatie van Mintzberg

De gediversifieerde organisatie is een organisatie met een multidivisionele structuur. De divisies worden ok wel “strategic business units” (SBU’s) genoemd. De divisies zijn zelfstandige ondernemingen binnen de organisatie. Het primaire coördinatiemechanisme is standaardisatie van output. Het middenkader is het dominante organisatiedeel.

De innovatieve organisatie van Mintzberg

De innovatieve organisatie is een creatieve, op innovatie gerichte organisatie. Het primaire coördinatiemechanisme is onderlinge afstemming. Het dominante organisatiedeel is de ondersteunende staf. In de praktijk is dit echter de operationele kern. Voorbeelden van innovatieve organisaties zijn reclamebureaus en modehuizen.

De missionaire organisatie van Mintzberg

In de missionaire organisatie is ideologie het dominante organisatiedeel. Ideologie is de gedeelde opvattingen die de organisatie bijeenhouden. Het primaire coördinatiemechanisme is standaardisatie van normen. Voorbeelden zijn kloosters, kerken en “goede doelen” organisaties waar vrijwilligers werken.

De politieke organisatie van Mintzberg

De politieke organisatie wordt uiteengedreven door machtsspelletjes en achterbakse handelingen. Er is geen dominant organisatieonderdeel en geen primair coördinatiemechanisme. In principe zijn niet goed draaiende organisaties politieke organisaties.

Waarde van de organisatiemodellen van Mintzberg

De organisatiemodellen van Mintzberg maken duidelijk welke aspecten een belangrijke rol kunnen spelen in organisaties.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Typologie van Handy, Mintzberg & GreinerIn dit artikel wordt de typologie van Handy en de typologie van Mintzberg beknopt maar helder uitgelegd. Allereerst word…
Coördinatiemechanismen van MintzbergCoördinatiemechanismen van MintzbergCoördinatie is de wijze waarop de taakuitvoeringen op elkaar worden afgestemd. Organisatiekundige Mintzberg onderscheidt…
CultuurcommunicatieCultuurcommunicatieEr is een relatie tussen cultuur, strategie, structuur en communicatie. Cultuurcommunicatie speelt een belangrijke rol i…
Meten van verandervermogenIn de praktijk blijkt dat circa 70% van de verandertrajecten de oorspronkelijke doelstellingen niet halen. Eén van de oo…

Mede-Apple oprichter Steve Jobs: wie was Steve Jobs?Steve Jobs richtte het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple mee op. Steve Jobs stierf op 5 oktober aan de gevolgen van k…
Persbeleid opstellenPersbeleid opstellenHet opstellen van persbeleid is cruciaal voor een onderneming. Het doel van persbeleid is het genereren van free publici…
Bronnen en referenties
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.