Mede-Apple oprichter Steve Jobs: wie was Steve Jobs?

Steve Jobs richtte het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple mee op. Steve Jobs stierf op 5 oktober aan de gevolgen van kanker. Steve Jobs was de man achter de muis, de iPod, de iPhone en de iPad.

Steve Jobs, de man achter de iPod, de iPhone en de iPad

Steve Jobs overleed op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. De een zegt alvleesklierkanker, de ander een zeldzame vorm van leverkanker. In augustus 2011 trad Jobs al af als uitvoerend topman van Appel. Jobs richtte in 1976 het bedrijf Apple op met een schoolvriend. Hij deed dat in een garage. Bovendien zorgde hij ervoor dat Pixar een enorme succes werd op het gebied van animatiefilms. Die vriend, Steve Wozniak en hij hadden in 1977 hun eerste grote succes met de Apple II. Het was een van de eerste PCs. In 1985 moest Jobs overigens het veld ruimen omdat Apple niet meer verder met hem wilde. Pas in 1997 werd hij teruggehaald het bedrijf in. De firma had toen een hele moeilijke periode achter de rug die begon eind jaren 80. Microsoft was namelijk de grote tegenstander van het bedrijf en die firma deed het steeds beter in het van Apple. Jobs had blijkbaar de enorme gave om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen, want na zijn terugkomst deed het bedrijf het weer heel erg goed en werden er allerlei noviteiten geïntroduceerd zoals de iPhone, de iPad en de iPod.

Wie zorgt er nu voor Apple?

Met de dood van Jobs gaat het bedrijf Apple waarschijnlijk ook een heel andere fase in. De wereldwijde firma wordt nu geleid door Tim Cook , een heel andere man dan Jobs. Wel net zo perfectionistisch naar verluid, maar wat leuker om mee om te gaan. Zo had Jobs nog wel eens de neiging om zijn personeel flink de huid vol te schelden en ze zomaar in de lift te ontslaan. Naast Cook spelen nog 3 personen een grote rol in het voortbestaan van Apple. Dit zijn:
  • Designer Jonathan Ives
  • Marketingschef Phil Schiller
  • Hoofd software Scott Forstall

Steve Jobs, een bijzondere man

Steve Jobs vertelde tijdens een toespraak voor een Universiteit een keer dat hij elke ochtend in de spiegel keek en hij zichzelf dan de vraag stelde of wat hij ging doen of hetzelfde zou zijn als wat hij zou willen doen als dit zijn laatste dag zou zijn. Als hij te vaak tegen zichzelf zei dat dit niet het geval was, dan vond hij dat er iets moest veranderen. Jobs was overigens toen net genezen verklaard van alvleesklierkanker.

De eeuwige zwarte coltrui van Steve Jobs

Jobs liep altijd in een zwarte coltrui. Nooit in een pak, maar hij was verkleefd aan die coltrui. Daaronder altijd een spijkerbroek en sneakers. Toch was hij wel een man van de perfectie. Uiterste perfectie zelfs. Hij vond dat alle details van de producten van Apple moesten kloppen en hij ging daarin zo ver dat hij ervoor zorgde dat de kleur geel van de tweede letter o van het Google-logo op de iPhone werd aangepast.

Jobs' levensgeschiedenis; Jobs werd geadopteerd

Steve Jobs kwam overigens niet onder het beste gesternte ter wereld. Zijn biologische moeder was een studente zonder een echtgenoot. Ze gaf Jobs op ter adoptie en de kleine Steve kwam in een gezin terecht waarbij de moeder de universiteit niet had afgemaakt en een vader die het niet eens tot de middelbare school had gebracht. Jobs' biologische moeder dwong echter wel af bij die adoptief ouders dat de kleine Steve naar de universiteit moest gaan als hij daar de leeftijd voor had. Op die universiteit presteerde Jobs weinig. Hij haalde het eerste semester niet eens. Hij besloot dan ook zich uit te schrijven, maar volgde wel gewoon colleges. Van afstuderen kwam het echter niet. Dat hij geen universitaire graad had, maakte Jobs niets uit. Hij startte Appel.Inc en kwam er later weer bij terug. Onder zijn beheer werden er ondermeer 20 miljoen iPhones verkocht en meer dan 9 miljoen iPads.

De gezondheid van Steve Jobs

Het grote succes van zijn onderneming kende hij niet als het om zijn gezondheid ging. Jobs was de afgelopen 8 jaar af en aan met ziekteverlof. Hij overwon alvleesklierkanker, een buitengewoon snel woekerende kankersoort en onderging in 2009 een levertransplantatie. In januari van 2011 bleek dat de kanker waarschijnlijk terug was.

iSad

Toen de dood van Jobs bekend werd, stond de wereld even stil zo leek het wel. Zelfs president Obama liet weten dat de wereld iemand had betekend die er toe deed. Fans van Apple gingen naar de winkels en websites om te laten weten hoe treurig ze zijn over diens dood. Enkelen van hen hadden het over iSad zijn. Op Google3 staat een link naar de Apple-Site over het overlijden van Jobs.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar staat de 'i' voor bij Appleproducten?Waar staat de 'i' voor bij Appleproducten?Het bedrijf Apple is tegenwoordig een van de grootste bedrijven van de wereld. Namen zoals iPhone, iPad en iMac horen we…
Wat is iTunes Match?IPhone-fabrikant Apple lanceerde onlangs zijn muziekdienst iTunes Match. Wat is dit voor een dienst?
Aandelen: beleggen in AppleAandelen: beleggen in AppleDoor te beleggen in aandelen van Apple kunt u veel geld verdienen. De koers van het aandeel is de afgelopen jaren nameli…
Walter Isaacson: biograaf van Steve Jobs en EinsteinHet nieuws dat Steve Jobs is overleden kwam niet als een grote verrassing omdat de Apple oprichter al lang ziek was. Ied…

De voorwaarden voor een succesvolle innovatieDe voorwaarden voor een succesvolle innovatieInnovatie is iets van alle tijden, in het stenen tijdperk waren de eerste rotstekeningen innovatief. Jaren later ging de…
Organisatiemodellen van MintzbergOrganisatiemodellen van MintzbergDe Canadese auteur Henry Mintzberg heet vijf organisatiemodellen gepresenteerd. Later werden daar twee aan toegevoegd, z…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.