Ondernemen in de toeristische sector

Ondernemen in de toeristische sector Ondernemen in de toeristische sector is creatief en afwisselend. Er zijn echter zoveel toeristische ondernemingen dat het op het eerste gezicht moeilijk lijkt om uzelf te onderscheiden van de rest. Men hoort regelmatig dat toeristische ondernemingen het zwaar te verduren hebben. Er zijn echter takken van deze sector die het wel goed doen en waar nog een en ander te ontdekken valt! Het is de droom van vele Nederlanders met emigratieplannen; succesvol een bedrijf opzetten in de toeristische sector. Op deze manier hoopt men te kunnen genieten van het nieuwe thuisland en tegelijkertijd op een leuke manier een inkomen te vergaren.

Helaas blijken dromen niet altijd uit te komen. Het hebben van een eigen onderneming brengt veel zorgen mee. Lang niet elk bedrijf komt tot bloei, vooral het opzetten van een onderneming in de toeristische sector blijkt moeilijk. Vaak is de markt al verzadigd en/of hebben de eigenaren niet genoeg ervaring in de sector.

Gelukkig zijn er een aantal takken in de toeristische sector die bij de ondernemers nog minder bekend zijn, maar waar wel veel vraag naar is. Hier zullen we de volgende opties kort bespreken:


Avontuurlijke reizen en excursies

Avontuurlijk is een nogal vaag begrip. Voor sommige mensen zijn duiken en zeilen een avontuurlijke onderneming, anderen ervaren rotsklimmen of parachutespringen als een uitdaging. Wat voor activiteiten men ook tot avontuurlijk rekent, al de activiteiten bezorgen de toeristen plezier en een gezonde dosis spanning.

De avontuurlijke sector binnen de reisbranche groeit, men wil meer dan enkel het strand zien. Men wil dingen beleven, het land eens op een andere manier bekijken. Het soort activiteit dat u aan kunt bieden is afhankelijk van het land en de regio waar u de onderneming op wilt zetten en van de toeristische ondernemingen die er al zijn in de regio en de activiteiten die zij aanbieden.

Een aantal mogelijke activiteiten die u kunt aanbieden:
 • Mountainbike tochten
 • Paardrijden
 • Rotsklimmen
 • Parasailing
 • Raften
 • Zeilen

U kunt tochten van enkele uren, dagtochten of trektochten aanbieden. Daarbij heeft u de keuze om de tochten individueel aan te bieden, of met gids. Verder kunt u tochten van verschillende moeilijkheidsgraden aanbieden. Denk ook na of u zelf voor een lunch zorgt, of dat u een samenwerking met een restaurant aangaat.

Minder avontuurlijke, maar ook actieve trips, waar ook een markt voor is zijn activiteiten als:
 • Vissen
 • Wandelen
 • Fietsen

Women Only vakanties

Een nieuwe trend in de reisbranche is een vakantie speciaal gericht op vrouwen. Vriendinnen willen steeds vaker lekker samen op vakantie. De vrouwen zijn opzoek naar een leuke en afwisselende vakantie, waar ze kunnen ontspannen. De activiteiten moeten gevarieerd en niet te duur zijn.

Een aantal activiteiten die u aan kunt (laten) bieden:
 • Wijn proeven
 • Massage
 • Zeiltochtje (met zonnendek)
 • Bezoeken van een lokale markt
 • Een dagje winkelen in een grote, nabijgelegen stad
 • Cruises zijn ook altijd populair bij vrouwen, ongeacht hun leeftijd

Familiereizen

Er zullen altijd gezinnen zijn die vakantie willen vieren, het is dus een goede markt om in te investeren. Families willen graag veel verschillende activiteiten ondernemen. Denk hierbij aan combinaties van voorgenoemde activiteiten. Veel luxe verlangen zij niet, een aantal andere faciliteiten zijn wel van belang, zoals een speeltuintje, een zwembad en spelletjes.

Een relatief nieuwe markt wordt gevormd door opas en omas die met hun kleinkinderen op vakantie gaan terwijl de ouders een weekje voor zichzelf hebben. Ook deze families vragen om leuke, gevarieerde activiteiten die de familieband versterken.

Leuke activiteiten zijn onder ander:
 • Zelf broodjes bakken
 • Zelf jam maken
 • Een kampvuur maken
 • Marshmallows roosteren op het kampvuur
 • Een huifkartocht

Luxe vakanties

Er worden steeds vaker goedkope vakanties aangeboden. Het is erg moeilijk om u in deze markt te mengen. De concurrentie op deze markt is zo heftig dat de kans groot is dat u er geen fatsoenlijk inkomen kunt verdienen, of erger nog, dat de onderneming failliet gaat nog voor u goed en wel bent begonnen.

Daarom is het verstandig om in een geheel andere markt te opereren. Richt u niet op de mensen die uit zijn op een goedkoop mogelijk verblijf, maar probeer juist de rijken naar uw bedrijf te lokken. In deze sector zult u niet alleen minder concurrentie ervaren, u zult ook merken dat uw gasten meer geld willen en kunnen spenderen tijdens het verblijf. Ze verwachten hier natuurlijk wel meer voor terug dan mensen die uit zijn op een goedkope vakantie.

Indien u vakanties wil aanbieden voor de rijken, dan zult u opereren als een soort reisagent. U zorgt niet alleen voor schone kamers, maar organiseert de hele vakantie voor uw gasten. U boekt de tripjes die de gasten willen ondernemen, u reserveert de tafel in een restaurant, u koopt de tickets voor het theater enzovoort. U stelt een vakantiepakket samen dat volledig is afgesteld op de individuele wensen van uw gasten.

Reizen voor gehandicapten

Vaak zien mensen de mogelijkheden voor het aanbieden van gehandicaptenreizen over het hoofd. Door kleine technologische aanpassingen kan men al een leuke vakantie aanbieden voor lichamelijk gehandicapten! Busjes kunnen eenvoudig aangepast worden, op boten kunnen eventueel apparaten als een dialyse worden aangebracht en rolstoelvriendelijke routes kunnen worden uitgestippeld. Denk hierbij niet te licht over een verhoging of drempel, een enkele kan al een barrière volgen. Let er ook op of wcs eenvoudig te gebruiken zijn door invaliden.

Toeristen met huisdieren

Honden en andere huisdieren worden vaak geweigerd in hotels. Ze zijn vaak ook niet welkom in Bed and Breakfasts, herbergen of in appartementen. En dat terwijl veel mensen met huisdieren aangeven dat ze graag met hun huisdier op vakantie willen. Mensen zijn vaak bereid om meer te betalen voor een verblijf waar ook hun huisdier welkom is. Het toelaten van huisdieren in uw verblijf biedt u dus ook automatisch een klantenkring. Veel extra voorzieningen heeft u niet nodig.

Naast het aanbieden van accommodatie kunt u ook andere diensten aanbieden, zoals het oppassen op de huisdieren. Verder is het goed om wandelroutes uit te stippelen die toegankelijk zijn voor honden. Ook een lijst met plaatselijke dierenwinkels, trimsalons en dierenartsen is een welkome aanvulling.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedrijven en ondernemingenBedrijven en ondernemingen hebben te maken met producten en diensten. Elk bedrijf heeft zijn eigen producten en diensten…
BedrijfswaarderingBedrijfswaarderingBedrijfswaarderingen spelen een belangrijke rol bij het aan- en verkopen van een onderneming, het verhandelen van aandel…
Fundamentele analyseHet selecteren van aandelen kan op verschillende manieren. Een manier om aandelen te selecteren is het maken van een fun…
Zelfstandig ondernemen naast een baanZelfstandig ondernemen naast een baanDe meeste startende zelfstandig ondernemers hebben moeite om rond te komen van de inkomsten uit de onderneming. In eerst…

Van teuten naar grootwinkelbedrijvenTeuten waren handelaren of ambachtslieden die vanuit een thuishaven met hun koopwaren op de rug door het land trokken om…
Zzp'ers in zwaar weer: wie slaagt en wie faalt?Zzp'ers in zwaar weer: wie slaagt en wie faalt?De zzp'er. Tienduizenden kwamen erbij de afgelopen jaren. Nu zitten velen in zwaar weer. Na vijf jaar is de helft alweer…
Bronnen en referenties
 • http://www.entrepreneur.com/startingabusiness/businessideas/article202350.html
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.