Verbrede landbouw: Boerenwinkel
Verbrede landbouw is een groeiende trend in Nederland. De activiteiten die naast de hoofdtak, de boerderij, worden uitgevoerd zijn steeds uitgebreider. In dit artikel wordt ingegaan op de boerenwinkel, een tak van verbrede landbouw.
Wat is verbrede landbouw?
Verbrede landbouw is landbouw met een verbrede tak erbij, zoals de woorden ‘verbrede landbouw’ al zeggen. Naast de hoofdfunctie van de landbouw, bijvoorbeeld een boerderij, heeft de boerderij een nevenfunctie, de verbrede tak. Dit kan van alles zijn: Koe knuffelen, streekproducten verkopen, boerderij educatie, een zorginstelling of boerengolf.
Het ontstaan van verbrede landbouw
Verbrede landbouw is eigenlijk ontstaan na een grote uitbraak van MKZ, mond en klauwzeer. Boeren moesten veel van hun vee af laten maken en de verliezen op economisch gebied in de landbouwsector waren groot. Om de boerderij toch te kunnen laten draaien werd er een tak bijgezocht die bijvoorbeeld door de boerin kon worden uitgevoerd, dit was het begin van de verbrede landbouw.
Een boerenwinkel
Op een boerderij is vaak plaats genoeg, er kan nog prima een klein schuurtje bij worden gebouwd, als de bestemmingsplannen dit toelaten, om een winkel te starten. Ook kan een oud rommelhok worden omgetoverd in een kleinschalige winkel, de boerderijwinkel. De boerderijwinkel is, zoals het woord al zegt, een winkel bij de boerderij.
Producten in een boerenwinkel
Veel mensen gaan er vanuit dat een boerenwinkel alleen streekproducten verkoopt, dit zijn producten die in de streek zelf gemaakt zijn. Dit kan van alles zijn: Jam, wijn, kaas, melk, sap of bijvoorbeeld cakemix. Streekproducten hebben een oude Hollandse uitstraling, en vaak staat de plaats waar het product gemaakt is op de verpakking. Er wordt veel waarde aan sier gehecht bij streekproducten aangezien de producten duurder zijn dan in de winkel en door de sier leuk zijn om cadeau te geven.
Natuurlijk hoeft een boerenwinkel niet alleen streekproducten te verkopen. Wel wordt er geacht dat een boerenwinkel producten verkoopt die met een boerderij of met de landbouw te maken hebben. Voorbeelden zijn prentenboeken over de boerderij, producten van stro, bijvoorbeeld kransen, oud Hollandse producten of klompen. Het zal raar zijn als een boerenwinkel designproducten zou verkopen, dit past immers niet bij het karakter van een boerderij. Het is dus belangrijk dat bij een boerderijwinkel producten worden gezocht die bij het landelijke boerderij karakter passen.
Wie beheert de boerderijwinkel?
Vaak zie je dat in de boerderijwinkel een soort zoemer zit, als er iemand binnen stapt in de winkel gaat er een bel zodat mensen in huis weten dat er een klant aanwezig is. Vaak is het de boerin die de boerderijwinkel runt. Ze hoeft alleen te komen wanneer er klanten aanwezig zijn en kan dus verder gewoon haar huishouden bijhouden. Ook zie je vaak dat de kinderen of familie van de boer mee helpt in de boerderijwinkel.
Een boerenwinkel is een leuke nevenactiviteit bij een boerderij die, als de winkel eenmaal loopt, gemakkelijk uitvoerbaar is door de kinderen van de boer en boerin, of de boerin zelf. Producten uit de boerenwinkel worden vaak gekocht als cadeau of door toeristen, ze willen iets wat typerend is voor Nederland. Voor een boerenwinkel zijn ook niet veel diploma’s nodig en ook hoef je niet te beschikken over een enorme hoge intelligentie.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verbrede landbouwVerbrede landbouw wordt steeds verder ontwikkeld. Maar wat is nu precies verbrede landbouw? Welke vormen zijn er? Kan oo…
StreekproductenStreekproducten zijn een nieuwe trend in Nederland. Steeds meer supermarkten en kleinschalige winkels willen streekprodu…