Verbrede landbouw

Verbrede landbouw Verbrede landbouw wordt steeds verder ontwikkeld. Maar wat is nu precies verbrede landbouw? Welke vormen zijn er? Kan ook u aan verbrede landbouw beginnnen met uw boeren bedrijf? En waarom is er verbrede landbouw? In dit artikel worden deze vragen behandeld, zodat u een goed beeld heeft over wat verbrede landbouw is.

Wat is verbrede landbouw?

De term 'verbrede landbouw' is tegenwoordig zo gewoon geworden dat bijna iedereen het herkent. Maar wat is nu precies verbrede landbouw? Verbrede landbouw betekend dat u naast uw veehouderij of andere boeren bedrijvigheid nog een tak uitoefent die het bedrijf verbreed. Een voorbeeld is een melkveehouderij waar u kunt koe knuffelen. De hoofdtak van het bedrijf is dus de melkveehouderij, de neven tak oftewel de verbrede tak is het koe knuffelen. U voert dus naast uw hoofd inkomstenbron nog een nevenactiviteit uit waarvan u ook inkomsten hebt.

Hoe is verbrede landbouw ontstaan?

Verbrede landbouw is ontstaan uit soort noodvoorziening om niet failliet te gaan. Boeren bedrijven werden, en worden nog steeds, veel groter. Er zijn meer producten dan dat er vraag is naar de producten. De prijzen gingen hierdoor fors om laag. Doordat de prijzen omlaag gingen waren er veel boeren bedrijven die de kostprijs voor het maken van de producten niet of nauwelijks terugkregen. Het werd moeilijker voor de boeren om te kunnen blijven leven van de winst die uit het boeren bedrijf kwam. Als noodvoorziening werden toen extra activiteiten die bij de boerderij konden worden uitgevoerd verzonnen. Zo ontstond de verbrede landbouw.

Welke vormen van verbrede landbouw zijn er?

De soorten verbrede landbouw zijn oneindig, u kunt zelf ook nieuwe activiteiten bedenken. In dit artikel worden enkele mogelijkheden genoemd.

Zorgboerderij

De zorgboerderij vangt mensen met een beperking op. Mensen met een beperking hebben vaak een 'rugzakje'. In dit rugzakje zit geld waarvan de mensen met een beperking de dag kunnen besteden bij speciale instellingen zoals een zorgboerderij. De eigenaar ontvangt dus geld voor het opvangen van mensen met een beperking op zijn of haar bedrijf. Klusjes die de mensen kunnen doen zijn bijvoorbeeld voor de dieren zorgen of tuinieren.

Boerderijwinkel

Ook een voorbeeld is een boerderij winkel. In deze winkel die bij de boerderij is gevestigd kan men producten die men maakt op de boerderij aanbieden maar ook kunt u met andere boeren bedrijven uit de streek samenwerken en dus een winkel met verschillende producten uit de streek beginnen.

Boereneducatie

Hiermee wordt bijvoorbeeld boerengolf bedoeld. Hierbij speelt men golf met een klomp aan een bezemsteel in de koeien weide tussen de echte koeien. Ook kan men slootje springen of zeskampen met boeren spellen houden. Ook kan er gedacht worden aan koe knuffelen.

Boerenovernachtingen

Op een boeren bedrijf is vaak plaats genoeg, vandaar dat ook vele boeren een minicamping beginnen. Mensen kunnen dan in de weide hun tenten opzetten en overnachten.

Kan ook u met uw boeren bedrijf aan verbrede landbouw beginnen?

Vrijwel iedereen kan een nevenactiviteit op zijn of haar boerderij starten. Wel moet u letten op wat u leuk vind. U kunt wel een camping beginnen, maar als u een hekel heeft aan mensen op uw erf op rare tijdstippen is dit geen fijn gevoel. Ook moet u mensgericht zijn, u houdt zich namelijk altijd bezig met gasten op uw bedrijf. Als u geen zin heeft in mensen op uw bedrijf is dit u ook niet aan te raden. In andere gevallen moet u kijken naar mogelijkheden die bij u passen, als u kippen houdt kunt u geen koe knuffelen doen aangezien er geen koeien zijn.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verbrede landbouw: BoerenwinkelVerbrede landbouw is een groeiende trend in Nederland. De activiteiten die naast de hoofdtak, de boerderij, worden uitge…
Elk jaar: De Gecombineerde opgave voor agrariërsElk jaar: De Gecombineerde opgave voor agrariërsIedere Nederlandse agrariër moet verplicht elk jaar de Gecombineerd opgave invullen. De Gecombineerde opgave wordt uitge…
De werkwoordspellingDe werkwoordspellingNederlands is voor vele mensen een moeilijke taal. Zelfs wij, de Nederlanders zelf, maken regelmatig dezelfde soort taal…
Horlogeglasnagels, opgezet vingerkootje: hart- en longziekteHorlogeglasnagels, opgezet vingerkootje: hart- en longziekteOpgezette vingerkootjes zorgen ervoor dat de bolling van de nagels anders wordt. Het lijkt daardoor op een horlogeglas,…

Verveling op het werk aanpakkenVerveling op het werk aanpakkenZich vervelen op het werk kan erg lastig zijn. Langdurige en frequente verveling op de werkvloer kan dan ook leiden tot…
Hoeveel verdient een secretaresse? (Salaris secretaresse)Een secretaresse is een spin in web. De werkzaamheden zijn afwisselend en divers. Hoeveel verdient een secretaresse? Wat…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.