Wat is een Besloten Vennootschap?
De Besloten Vennootschap of BV is een populaire rechtsvorm voor ondernemingen. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de voor- en nadelen van deze rechtsvorm.
Wat is een BV?
Een BV is een ondernemingsvorm waarbij het kapitaal verdeeld is in aandelen. De aandeelhouders hebben de hoogste macht binnen een Besloten Vennootschap. De bestuurders van de BV geven leiding aan de BV, in veel gevallen zal bij kleinere BV's de bestuurder ook aandeelhouder zijn. De term 'besloten' houdt in dat de aandelen van een BV, in tegenstelling tot die van een NV (Naamloze Vennootschap), niet vrij verhandelbaar zijn.
Oprichten van een BV
Een BV wordt opgericht door middel van een notariële akte. Hierin staan de statuten van de BV. Tot het moment dat de BV in het Handelsregister is ingeschreven door een notaris heeft de BV de status van 'BV in oprichting'. Er kunnen dan al wel handelingen uit naam van de BV worden gepleegd, zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van een bedrijfspand en inventaris, maar de bestuurder die dit doet is tot het moment van oprichting hoofdelijk aansprakelijk. Voorheen moest er bij het oprichten van een BV minimaal 18.000 euro gestort worden. Per 1 oktober 2012 is dit zogeheten 'minimumkapitaal' verlaagd naar 1 cent.
Wie is er verantwoordelijk voor de handelingen van de BV?
Een BV is een rechtspersoon. Dit betekend dat de BV zelf aansprakelijk is voor haar handelingen en eventuele schulden. De bestuurders van een BV zijn in dienst van de BV en vertegenwoordigen haar op deze manier. Bestuurders kunnen aansprakelijk gesteld worden voor schulden van de BV als zij zich schuldig hebben gemaakt aan wanbestuur, bijvoorbeeld door contracten aan te gaan waarvan ze redelijkerwijs konden voorzien dat de BV niet in staat zou zijn om deze na te komen. Ook bij een BV in oprichting is het bestuur persoonlijk aansprakelijk.
Winstuitkeringen
De Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) heeft het recht om te bepalen welk deel van de winst na belastingen uitgekeerd zal worden als dividend. Bij BV's met slechts 1 aandeelhouder zal deze zelf kunnen bepalen welk deel hij wil uitkeren en welk deel in de BV dient te blijven. Hierbij moet altijd rekening gehouden worden met de zogeheten 'uitkeringstoets', wat betekend dat het voortbestaan van het bedrijf niet in gevaar mag komen door de uitkeringen aan haar aandeelhouders. Als er een uitkering plaatsvind die achteraf gezien onverantwoord blijkt, kan de verantwoordelijk bestuurder hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden.
Varianten van de Besloten Vennootschap in andere Europese landen
In Belgie kent met net als in Nederland de Besloten Vennootschap, hoewel deze daar Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid wordt genoemd (BVBA). De Duitse Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH) , de Franse Société à Responsabilité Limitée (SARL) en de Engelse Private Limited Company (Ltd) zijn vergelijkbaar met de Nederlandse rechtsvorm BV. Alleen bij de Duitse variant is er een minimale kapitaaleis, namelijk 25.000 euro. De SARL,Ltd, en BVBA hebben net als de Nederlandse BV slechts een symbolische kapitaaleis van 1 Euro of 1 Pond.
Waar moet rekening mee gehouden worden bij een BV?
Bestuurders van een BV die minimaal 5% van de aandelen bezitten zijn 'directeur-grootaandeelhouder' (dga). Om te voorkomen dat zij zichzelf geen loon uitkeren maar alleen dividenduitkeringen (die tegen een lager tarief belast worden), heeft de Belastingdienst een regeling die de 'gebruikelijkloonregeling' heet. Dit houdt in dat de directeur-grootaandeelhouder een marktconform loon moet ontvangen. De Belastingdienst heeft bepaald dat in de meeste gevallen het minimale loon 42.000 euro per jaar bedraagt. Een BV is dus alleen een interessante optie als er genoeg winst wordt gemaakt om dit directeurssalaris te betalen.
© 2013 - 2025 J1989, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rechtsvorm kiezenAls je start met een onderneming moet je een rechtsvorm kiezen voor het bedrijf. De meeste starters beginnen als zelfsta…
Bronnen en referenties
- http://www.kvk.nl/ondernemen/rechtsvormen/overzicht-van-alle-rechtsvormen/de-besloten-vennootschap-bv/
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Besloten_vennootschap_met_beperkte_aansprakelijkheid