Je eigen Kralenwinkel beginnen vanuit huis

Lijkt het je leuk om een eigen bedrijfje op te zetten vanuit huis en maak je zelf sieraden? Begin dan voor jezelf en maak van je hobby je beroep. Je kunt workshops geven, kinderfeestjes geven, losse kralen en aanverwante artikelen verkopen, handgemaakte sieraden verkopen, op beurzen gaan staan en thuisparty’s geven.

Hoe begin je?

Eerst moet je natuurlijk de technieken die gebruikt worden voor het maken van sieraden leren. Daarom kun je het beste eerst zelf workshops volgen in de verschillende technieken. Dan kun je gelijk kijken hoe een workshop gegeven wordt en of het jou ook leuk lijkt om dit zelf te gaan doen.

Kamer van koophandel en Belastingdienst

Als je een eigen bedrijf wilt gaan starten, moet jij je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en bij de Belastingdienst. Bij de Kamer van Koophandel kun je langs gaan voor een inschrijving. Voor de Belastingdienst kun je een formulier ‘startende onderneming’ aanvragen en invullen.

Je zult dan ook een boekhouding bij moeten gaan houden. Met Excel kun je een simpel overzichtje maken van je inkomsten en uitgaven.

Denk wel na over de naam die jij je bedrijf wilt gaan geven.

Kralen en aanverwante materialen inkopen

Niets is leuker dan kralen shoppen. Dit kun je doen via internet of je gaat persoonlijk langs de groothandels. Een aantal groothandels hebben ook een stand in de Trade Centre in Utrecht.

Zelf langs de groothandel gaan
  • Het voordeel van zelf langgaan is dat je de materialen van dichtbij kunt bekijken en kwaliteit kunt vergelijken.
  • Het nadeel is dat het veel tijd en benzine kost.

Via internet bij de groothandels kopen

  • Het voordeel is dat je kunt bestellen lekker vanuit je luie stoel op een moment wanneer het jou uitkomt.
  • Het nadeel is dat je de materialen niet goed kunt beoordelen op kwaliteit.

Het handigst is om de eerste keer bij een groothandel langs te gaan. Je kunt dan de collectie en kwaliteit van dichtbij bekijken. De volgende keer kun je dan via internet bij die groothandel bestellen.

Soms wordt je benaderd door een (nieuwe) groothandel en dan komen ze langs. Dat is natuurlijk ook handig, kost je niet veel tijd en je kunt de materialen bekijken.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Als jij workshops wilt gaan geven, moet jij zelf heel goed sieraden kunnen maken en dat leer je niet door het maken van een paar kettinkjes. Je moet toch wel in alle verschillende technieken verschillende modellen kunnen maken. Je cursisten moeten natuurlijk wel wat te kiezen hebben. Door zelf een aantal kettingen te maken zul je merken dat je er steeds handiger in wordt. Je collectie kettingen in verschillende technieken en kleuren zal snel groeien.

Via internet kun je weer ideeën opdoen om zelf leuke sieraden te gaan ontwerpen

Thuisparty’s geven

Als je een collectie sieraden hebt gemaakt, wil je daar natuurlijk ook op verdienen. Je kunt dit o.a. doen door thuisparty’s te gaan geven.

Hoe pak je dat aan?

  • Je nodigt een aantal kennissen, vrienden, buren en familieleden uit bij jezelf thuis (maak leuk uitnodigingen met de naam van je bedrijfje erop). Op hen kun je dan je eerste party ‘oefenen’ en de gunfactor is erg hoog.
  • Stal je sieraden leuk uit op de tafel (sieraden komen het mooist uit op een zwarte ondergrond).
  • Van iedere techniek houd je 1 sieraad apart (bijvoorbeeld: geregen, gehaakt, geketteld, suède veter, plakstenen).
  • Zet koffie en thee met iets lekkers erbij.
  • Als iedereen voorzien is van iets te drinken kun je beginnen.
  • Eerst vertel je iets over je eigen bedrijfje, hoe je hiertoe gekomen bent.
  • De sieraden die je apart had gehouden komen nu te voorschijn.
  • Per sieraad vertel je iets over de materialen en de techniek die je gebruikt hebt, je kunt de ketting ook rond laten gaan. Aangezien je natuurlijk trots bent op je handgemaakte sieraden zul je er enthousiast over vertellen. Dit zul je terug zien als je gasten straks gaan bestellen.
  • Je kunt aanhalen dat ze een workshop bij jou kunnen komen volgen en dat je kinderfeestjes geeft, eventueel met uitleg wat ze kunnen verwachten.
  • Daarna kunnen de gasten de kettingen zelf gaan bekijken en passen. Ondertussen kun je advies geven.
  • Natuurlijk kun je op nabestelling sieraden maken in een andere kleur, of bestaande sieraden kleiner of groter maken.
  • Gegarandeerd dat je deze avond sieraden verkoopt en afspraken hebt kunnen maken voor een volgende party en voor het geven van een workshop, de bal is nu gaan rollen.

De gastvrouw kun je een cadeautje geven in de vorm van bijvoorbeeld een kleurige, handgemaakte sleutelhanger met allerlei bedels eraan.

Workshops

Het maximale aantal personen is afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt aan tafel (ga in ieder geval niet boven de 8 personen).
Je moet wel een voorraadje materialen hebben om je cursisten een keuze te kunnen laten maken qua prijs, kleur en materiaal. Ook moet je voor iedereen een rijgplank en tangen hebben.

Je kunt een onderscheid maken tussen 2 workshops.
  • Een éénmalige workshop met een gesloten groep (vriendinnen, collega’s), waarbij ze tijdens een workshop kunnen kiezen uit een aantal modellen.
  • Een cursus van 4 workshops, waarbij meerdere (onbekende) zich kunnen inschrijven. Iedere keer komt er een andere techniek aan bod (rijgen, kettelen, jasseron en haken).
  • Eventueel een vervolg cursus van 4 workshops waarbij weer andere technieken geleerd worden (horloge maken, metalen plaatjes met plakstenen, ring rijgen en suède veter).

Kinderfeestjes

Een kinderfeestje geven is ook heel leuk. Je kunt dit doen bij jezelf thuis of je gaat naar de jarige toe. Je kunt feestjes geven voor kinderen van 6 tot 10 en van 10 tot 13 jaar. Afhankelijk van de leeftijdsgroep maak je een kinderketting. Voor de kleintjes een leren veter met geregen kralen en voor de pubers een jasseron ketting. De ketting maak je dan stap voor stap met zijn allen.

Kralenkist voor een geslaagd kinderfeestje bij de jarige thuis

Je kunt ook een ‘kralenkist’ maken, waar alle materialen en voorbeeld kettingen inzitten om uit te lenen. Als de kist gehaald wordt (meestal door de moeder), neem je de materialen door, zodat de moeder weet wat er allemaal in de koffer zit (doe er ook een materialenlijst bij). De uitleg voor het maken van de ketting staat op papier, neem dit door met de moeder, zodat zij later niet voor verrassingen komt te staan.

Op beurzen staan

Regelmatig worden sieraden beurzen georganiseerd. Je kunt je hiervoor opgeven en een kraampje huren. Zo’n beurs is altijd leuk en gezellig. Je komt vele ‘collega’s’ tegen en je kunt zelf weer nieuwe ideeën opdoen.

Reclame maken

De ervaring leert dat de mond-op-mond reclame het beste werkt via bekenden, party’s en workshops. Je kunt een advertentie zetten in een plaatselijk krantje om te zien of er reactie op komt.

Eigen website

In deze tijd is een eigen website als bedrijf niet meer weg te denken. Dit geldt ook voor de ‘kralenwereld’. Je kunt zelf een simpele website maken, waar je informatie op kwijt kunt. Ook kun je kettingen en los materiaal te koop aanbieden via de eigen website. Natuurlijk kun je het maken van een eigen website professioneel uitbesteden.

Een hoekje in je woonkamer of een aparte ruimte inrichten

Als je workshops gaat geven moet je wel wat ruimte hebben om je cursisten en je materialen kwijt te kunnen.
Indien je net begint, zou je een hoekje in je woonkamer kunnen inrichten voor je bedrijfje en dan niet te ver van de tafel af waar jij je cursisten wilt laten plaatsnemen.

Als je wat verder bent zou je kunnen overwegen om een aparte ruimte in te richten (bijvoorbeeld de bijkeuken, garage of tuinhuisje). Hier kun jij dan je eigen sfeer geven aan je eigen bedrijfje. Privé en zaak worden dan meer gescheiden.

Creatief, enthousiast en ondernemend?

Iedereen die creatief, enthousiast en ondernemend is, kan dit opstarten en een leuk inkomen genereren.
© 2010 - 2025 Carolaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inschrijven bij de Kamer van KoophandelBij het opstarten van een eigen bedrijf komt een hoop kijken. Één van de dingen waar u niet om heen kunt is het inschrij…
Thuiswerk als pedicureVanuit huis kun je gemakkelijk als pedicure werken. Hier zijn diverse opleidingen voor en je klanten komen bij je aan hu…
ZZP'er worden: starten als ZZP'erEen vast contract is tegenwoordig een zeldzaamheid. Op de arbeidsmarkt is er weinig zekerheid. Steeds meer mensen beslui…
Voor jezelf beginnenVeel mensen denken erover om voor zichzelf te beginnen, een eenmanszaak. Maar waar moet je op letten als je voor jezelf…

Polegato, de vader van de Geox-schoenWeinige Geox-schoenendragers zullen zich de vraag stellen hoe deze populaire schoenen tot stand zijn gekomen, maar aan d…
Kipling, de tassen met het aapjeKipling, de tassen met het aapjeHet merk Kipling bestaat sinds 1987 en is vooral bekend geworden door de rug- en schoudertassen van crinkled nylon, met…
Carolaw (32 artikelen)
Laatste update: 07-04-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.