Het belang van stagiairs voor de onderneming

Het belang van stagiairs voor de onderneming Bij een flink aantal opleidingen is het van belang dat leerlingen via een stageplaats praktijkervaring opdoen bij bedrijven. Maar het belang is vaak wederzijds, want de werkgever die een stageplek ter beschikking stelt kan de vele voordelen van de stagiair of stagiaire benutten. Niet alleen is het een investering in wellicht toekomstig personeel. Maar denk ook aan het positieve effect op het imago van uw onderneming, en aan een fiscaal voordeel dat valt te behalen.

Waarom een stageplaats aanbieden

Vanuit het oogpunt van het bedrijf zijn er ook veel redenen om regelmatig voor een bepaalde periode een stagiair(e) in dienst te nemen. Het bedrijf heeft er namelijk alle belang bij dat er voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is voor de branche waarin de onderneming opereert. De stagiair wordt via een stageplek vertrouwd gemaakt met de werkzaamheden en het marktsegment waar de onderneming zich op richt. En ook al zal de stagiair uiteindelijk besluiten niet bij het zelfde bedrijf een dienstbetrekking te aanvaarden, dan nog verleent het bedrijf zichzelf een dienst omdat het personeelsaanbod toch verruimd wordt. En wellicht zal stagiair mettertijd alsnog een betrekking aanvaarden bij de onderneming waar hij/zij ooit een stageplaats heeft gekregen.

Wisselwerking

Uiteindelijk gaat het om een win-win resultaat tussen bedrijf en stagiair. De werkgever heeft er namelijk wel degelijk een paar handen bij, die wellicht de eerste dagen de nodige extra aandacht vragen, maar die na enkele weken beslist een nuttige en welkome aanvulling op het vaste personeelsbestand kunnen zijn. En dat tegen een heel redelijke salarispost. Vaak is het voor het bedrijf interessant om juist een stagiair een bepaald intern of extern onderzoek te laten doen, zonder dat daarvoor een duur bureau hoeft te worden ingeschakeld of een vaste medewerker van zijn werkzaamheden wordt gehaald. Weliswaar zal een stagiair bij een dergelijk onderzoek de nodige begeleiding en steun van de vaste medewerkers moeten krijgen, maar daar staat tegenover dat een persoon van buiten het bedrijf een frisse objectieve kijk op de gang van zaken heeft en niet wordt gehinderd door bedrijfsblindheid of tegenstrijdige belangen. Het feit dat iemand geen kennis van zaken heeft, maar als leek wel over gezond verstand beschikt, leidt er vaak toe dat er vragen of opmerkingen komen, waar de onderneming (verkoopafdeling) soms z'n voordeel mee kan doen.

Positief bedrijfs imago

Een bedrijf dat stageplekken beschikbaar stelt, krijgt daardoor een gunstig image in de branche en de nodige goodwill van allerlei partijen, zoals plaatselijke overheid, klanten en publiek. Wat anders met veel kostbaarder middelen bereikt zou moeten worden. Een stagiair die een fijne leerzame tijd heeft gehad zal dat nooit vergeten en zeker via mond-tot-mondreclame positieve geluiden over de onderneming verspreiden. Al met al een goede naamsbekendheid dus van de onderneming.

Voorbeeld van een stage traject

Stel dat het gaat om een commerciële opleiding en de leerling krijgt een stageplek aangeboden bij een importeur, fabriek of handelsonderneming. Dan zou de stage de volgende elementen kunnen bevatten:

Eerste dag

een rondje door het bedrijf, langs de diverse afdelingen, wat inleeswerk enz.

Eerste weken

Meelopen in het magazijn om materialenkennis op te doen, de expeditie. Het inruimen van binnenkomende goederen en het verzamelen van verkochte artikelen. Dagje mee met de chauffeur.

Tweede maand

Aanschuiven bij een binnendienstverkoper en proberen orders te verwerken. Spullen opzoeken met bijbehorend artikelnummer in de catalogus. Begrijpen waarom bepaalde toebehoren nodig zijn. Meelopen en helpen bij de verkoopbalie en contact plus ervaringen met klanten opdoen.

Derde maand

Paar dagen aanschuiven bij diverse afdelingen. Zoals productmanagement, inkoop, projectbegeleiding, bestellingen maken, voorraadhoogtes en omloopsnelheden leren begrijpen. Paar dagen mee met een vertegenwoordiger en servicemonteur.

De laatste weken

Het onderzoek laten verrichten naar zaken die u eigenlijk al jaren wilt weten. Bijvoorbeeld om eens eindelijk uit te vissen waarom bepaalde klanten zoveel spullen retour sturen en of er eigenlijk wel aan die klanten wordt verdiend. Of in kaart laten brengen waarom bij bepaalde klanten zo weinig offertes in opdrachten worden omgezet, terwijl u zeker weet dat het niet aan de prijs ligt. Worden die offertes namelijk niet uitsluitend gebruikt om de prijs te checken van relaties die de order bij voorbaat wordt gegund?!

Fiscaal voordeel

Een ander voordeel van de onderneming is, dat indien het bedrijf een erkend leerbedrijf is, het bedrijf fiscaal voordeel kan krijgen van de overheid. Bijvoorbeeld in de vorm van afdrachtvermindering.
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stages: Tips voor stage lopenStages: Tips voor stage lopenVaak komt het ergens tijdens je opleiding wel naar voren: je moet stage lopen. Voor jezelf én je opleiding is een stage…
Rechten van een stagiairRechten van een stagiairBij veel opleidingen is het verplicht om stage te lopen. Een stagiair heeft ook bepaalde rechten. Zo heeft hij dezelfde…
Stageplaats maatschappelijk werk zoekenStageplaats maatschappelijk werk zoekenBen je misschien op zoek naar een stageplaats voor de opleiding maatschappelijk werk- en dienstverlening (MWD)? In dit a…
Waar vind je een stage? Onderzoek Nationale StagebankWaar vind je een stage? Onderzoek Nationale StagebankGoed nieuws voor wie een stageplek zoekt: in lastigere economische tijden wordt het vinden van een stage... minder lasti…

Het urencriterium voor ondernemersHet urencriterium voor ondernemersAls je als ondernemer in aanmerking wilt komen voor ondernemersaftrek, waaronder de zelfstandigenaftrek en de startersaf…
Effectief stappenplan voor de interne kwaliteitsauditEffectief stappenplan voor de interne kwaliteitsauditEen ISO-kwaliteitscertificaat geeft aan dat de diensten en producten van de onderneming op een kwalitatief verantwoorde…
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 01-11-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.