Stageplaats maatschappelijk werk zoeken
Ben je misschien op zoek naar een stageplaats voor de opleiding maatschappelijk werk- en dienstverlening (MWD)? In dit artikel lees je meer over het zoeken van een stageplaats voor deze opleiding. Wat zijn de werkrichtingen voor maatschappelijk werk? In welke sectoren kun je met deze opleiding terecht? Hoe kun je een stageplek voor MWD vinden? Waar moet je aan denken als je een stageplek voor deze opleiding zoekt? Hier lees je er alles over.
Naar wat voor stageplaats binnen maatschappelijk werk ben je op zoek?
Maatschappelijk werk- en dienstverlening is een breed beroepsveld. Je kunt dus ook in veel verschillende richten stage lopen voor deze opleiding. Je zult je dus eerst moeten afvragen in welke richting jij stage wilt lopen. Om hier achter te komen kun je jezelf afvragen hoe de doelgroep eruit ziet waar je mee wil werken. Welke leeftijd heeft de doelgroep? Worden de mensen uit de doelgroep vrijwillig of gedwongen geholpen? Hebben ze veel verschillende problemen of één specifiek probleem? Is de ernst van de problemen zwaar of licht? Met deze vragen kun je voor jezelf steeds meer helder krijgen waar je stage wilt lopen.
Hier een aantal voorbeelden van specifieke richtingen waar je als stagiair maatschappelijk werk terecht kunt:
- Jongerenwerk
- Werken met dak en thuislozen
- Ziekenhuis maatschappelijk werk
- Reclasseringswerk
- Psychiatrie/GGZ
- Ouderenhulpverlening
- Bedrijfsmaatschappelijk werk
- Schoolmaatschappelijk werk
- Vluchtelingenwerk
- Cultureel maatschappelijk werk
- Werk met asielzoekers/vluchtelingen
- Maatschappelijk werk in gevangeniswezen/TBS
- Maatschappelijk werk in de verslavingszorg
Tips voor als je gaat solliciteren voor een stageplaats maatschappelijk werk
Ten eerste zul je gemotiveerd moeten zijn voor de stageplaats waarop je solliciteert. Wanneer je niet gemotiveerd bent word je er hopelijk al tijdens de sollicitatieprocedure uitgepikt, anders maak je het erg moeilijk voor jezelf en de stageplaats. Verder moet je nagaan voor werk studiejaar je solliciteert en of dit in verhouding staat met de stageplaats of vacature waarop je solliciteert. Je zult als eerstejaars student MWD niet snel in bijvoorbeeld een TBS kliniek terecht komen. Hoe meer uren je stage loopt, hoe groter de kans dat je in aanmerking komt voor een stageplek. Je moet daarom ook niet vies zijn van een aantal extra uren per week als de stageorganisatie dit van je vraagt. Het allerbelangrijkste is de kwaliteit van je sollicitatiebrief. Je zult je zorgvuldig geschreven, op de specifieke organisatie gerichte brief, door verschillende mensen op inhoud, vorm, spelling en grammatica moeten laten controleren. Wanneer je dit niet doet kun je honderd sollicitaties doen en nergens voor een gesprek worden uitgenodigd. De eerste screening van stagiaires wordt vaak gedaan door medewerkers personeel en arbeid/organisatie. De eerste screening wordt bij veel organisaties gedaan op vorm en niet op inhoud. Zorg er daarnaast ook voor dat je genoeg sollicitaties verricht. Als je twintig goed nagekeken gerichte sollicitatiebrieven stuurt heb je twee keer zoveel kans om aangenomen te worden als dat je tien sollicitatiebrieven stuurt. Ook is het belangrijk om je motivatie voor die specifieke werkrichting, doelgroep en organisatie duidelijk te vermelden. Je kunt bij de meeste (hoge)scholen begeleiding krijgen bij het zoeken naar een stageplek. Er is altijd wel iemand die met jou je brief wilt bekijken en wellicht heeft jouw school een stagebank met verschillende vacatures/adressen.
Ook belangrijk: een opgeschoond online profiel
Tegenwoordig wordt bijna elke sollicitant vroeg of laat opgezocht op Google. Wat voor indruk zou je krijgen als jij jezelf zou Googelen? Typ je naam eens in en doorzoek de eerste tien pagina's. Wat heb je allemaal openbaar staan op Social Media? Er kan van alles onder jouw naam online staan, vooral foto's kunnen soms niet helemaal professioneel overkomen. Let er dus goed op wat je online zet en online laat staan. Als een foto eenmaal online staat krijg je hem moeilijk weer van internet af. Heb jij wel een bierdrink foto online staan terwijl je bij de verslavingszorg solliciteert? Zorg dan eerst dat je de foto verwijderd/afschermt.
Hoe nu verder?
- Zoek uit met wat voor doelgroep en in wat voor organisatie/richting je stage wilt lopen
- Zoek uit welke organisaties aan jouw criteria voldoen
- Doorzoek de website, vacatures, sollicitatiemogelijkheden van de organisaties waar je wilt solliciteren
- Schrijf gerichte brieven aan de organisaties waar jij wilt solliciteren met onder andere een heldere motivatie
- Laat je brieven op vorm en inhoud controleren door verschillende mensen met voldoende niveau
- Stuur de sollicitatiebrieven en CV's op en bel bij geen reactie na twee weken op met de vraag ''hebben jullie mijn brief ontvangen?''
Het MWD sollicitatiegesprek
In het sollicitatiegesprek voor de MWD stage heb jij de mogelijkheid om de doorslag te geven. Bereid je daarom goed voor op dit gesprek. Verzin eventueel samen met anderen alle vragen die gesteld zouden kunnen worden en zorg voor een antwoord hierop. Denk ook aan non-verbale communicatie door middel van kleding, kapsel, sieraden en houding.