Start je eigen bedrijf

Start je eigen bedrijf Een eigen bedrijf starten in Nederland is niet altijd even makkelijk. Om in de toekomst zaken bij te moeten stellen of om teleurstellingen te voorkomen is het handig het van het begin af aan gelijk goed te doen.

Waar begin ik als ik mijn eigen bedrijf wil starten?

Het starten van je eigen bedrijf begint met een idee. Je hebt een nieuw idee of werkt al jaren in een bepaalde branche en denkt bij jezelf dit kan ik ook en misschien wel beter. Je bent enthousiast. Enthousiasme is één, zonder enthousiasme geen ondernemer…..

Keuzes maken.

Kies je voor eenmanszaak, een vennootschap onder firma of misschien wel een bv? Ook kan het natuurlijk zijn dat je als ZZP-er (zelfstandige zonder personeel) aan de slag wil.

Kijk eerst naar jezelf.

Het betekent nog al wat als je voor jezelf gaat werken. Anders dan voor een werkgever werken krijg je te maken met andere werktijden. Moet je zien dat je klanten krijgt en moet je bedenken dat ook je financiën een grote rol spelen bij het ondernemen.

Hoe gaat je bedrijf eigenlijk heten?

Een goede bedrijfsnaam is vaak van essentieel belang. Herkenbaar, dekt het de lading voel je je er zelf goed bij. Als je slim bent laat je bij de kamer van koophandel checken of je verzonnen naam in de toekomst geen probleem gaat opleveren. Misschien dat een concurrent al dezelfde naam heeft of een naam die er op lijkt.

Is er wel vraag naar mijn idee of product?

Een belangrijk aspect bij het succesvol ondernemen is natuurlijk de vraag of men wel op uw idee of product zit te wachten. Ik kan zijn dat u al klanten heeft. Dan is er makkelijk antwoord op deze vraag te geven. Het kan zijn dat u denkt dat u het wel weet. Maar helemaal zeker weet je het als je een gedegen marktonderzoek uitvoert. Als uit je onderzoek blijkt dat er potentie is dan wordt het leuk. De antwoorden op je marktonderzoek vindt je terug in de marketingmix. Vragen als: Hoe biedt je je product aan?, Waar promoot je het product?, Wat wordt een marktconforme prijs? Etc….

Schrijf je in.

Als je zover bent dan schrijf je je bedrijf in bij de kamer van koophandel. Zij weten ook wat er verder nodig is. Zo zal je een administratie moeten gaan voeren.

Ondernemingsplan.

Het eerste wat de kamer van koophandel je zal vragen is of je een ondernemingsplan hebt. Hierin staat omschreven wat je gaat doen en wat je plannen zijn om je product in de markt te zetten. Belangrijk hierbij is ook hoe je het met het geld gat regelen. Kloppen jouw ideeën over de uitgaven en de inkomsten. Meestal krijg je ook een BTW nummer.

CheckenAls je dan alles geregeld hebt is het belangrijke om nog een paar zaken goed te checken.
Heb je een vergunning nodig? Hoe zit het met verzekeringen? Er zijn veel adviseurs die je kunnen helpen. Beginnen bij de kamer van koophandel in jouw regio is vaak de beste start.
© 2010 - 2022 Nwse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Ben jij van plan om een eigen bedrijf te starten? Lees dan hier enkele vragen die je voor jezelf zou moeten beantwoorden…
Inschrijven bij de Kamer van KoophandelBij het opstarten van een eigen bedrijf komt een hoop kijken. Één van de dingen waar u niet om heen kunt is het inschrij…
De Kamer van KoophandelIedere ondernemer in Nederland moet zich verplicht inschrijven in het register bij de Kamer van Koophandel. Maar wat is…
Zelfstandig OndernemenZelfstandig OndernemenSteeds meer mensen starten een zelfstandige onderneming. Wat is zelfstandig ondernemen precies? Zelfstandig ondernemen i…

MLM marketing, start een eigen zaak zonder risicoMLM marketing, start een eigen zaak zonder risicoMLM marketing, multi level marketing, netwerk marketing en relatiemarketing. Bijna iedereen heeft er wel van gehoord maa…
Cursussen geven op zelfstandige basis: voor-en nadelenCursussen geven op zelfstandige basis: voor-en nadelenIedereen droomt er wel eens van: geen gezeur van een baas aan je oren, lekker je ding kunnen doen, zelf je uren kunnen k…
Nwse (3 artikelen)
Gepubliceerd: 15-01-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.