Zelfstandig ondernemerschap

Zelfstandig ondernemerschap Zelfstandig zijn geeft veel mensen een halleluja stemming, want je hoeft geen verantwoording af te leggen aan je leidinggevende, bepaald de eigen tijden en is zo vrij als een vogeltje. Naast het feit dat het allemaal wat genuanceerder ligt, gaat er aan het opstarten van de eigen onderneming nogal wat vooraf.

Plan maken

Gezien de economie en de daarmee gepaard gaande werkeloosheid, zullen de gemeentelijke instellingen die zorgdragen voor de uitkeringen en het weer aan het werk helpen van werkzoekenden, een initiatief als zelfstandig ondernemerschap alleen maar toejuichen. Uiteraard toejuichen, maar kom wel met een doordacht plan (businessplan, plan van aanpak, ondernemersplan hoe je het ook noemt), want zomaar beginnen zal over het algemeen geen groot succes opleveren.

Een aantal basispunten welke in een plan moeten komen:
 • inleiding (hoe ben je gekomen tot)
 • uitgangspunten (wat zijn de uitgangspunten van je onderneming, je visie op zaken, welke producten e/of diensten biedt je aan, waar ben je onderscheidend in en maakt dat je onderneming kans van slagen heeft)
 • huidige situatie (maak een SWOT analyse met je sterke en zwakke punten, hoe geef je daar vorm aan)
 • het project (hoe geef je planmatig invulling aan de opstart van je bedrijf, hoe positioneer je jezelf in de praktijk in de business etc.)
 • actieplan (er komt veel bij kijken, dus een actieplan met tijdlijnen, wie wat doet en wanneer moeten zaken gerealiseerd zijn is geen overbodige luxe)
 • begroting (de cijfers, wat is de investering, wat zijn je (vaste) kosten, eventueel hoe te financieren, inkomsten etc.)

Er vanuit gaande dat je of je financiering bij de bank rond hebt, het uwv akkoord geeft of je zelf zover bent om van een loondienstfunctie naar een eigen bedrijf over te stappen, moet er een punt komen dat je wilt starten. Je planning moet reëel zijn en daarbij is een actielijst met tjdlijnen een must.

Actielijst

Een actielijst hoeft niet ingewikkeld te zijn, als deze maar duidelijk is en je jezelf en je eventuele partners houdt aan de gemaakte lijst met actiepunten en tijdlijnen.

Wat komt er zoal in een actielijst?

 • wat moet er gebeuren
 • wie gaat het doen of is verantwoordelijk voor de opleveren (als je bijvoorbeeld iemand anders iets laat doen)
 • wanneer moet het gereed zijn
 • afgewikkeld? (van belang om richting de startdatum steeds meer vinkjes te kunnen zetten en je plan helemaal ter uitvoer te brengen, tot er daadwerkelijk gestart kan worden)

Waar moet je zoal aan denken?

 • kvk eenmanszaak, bv, vof etc. oprichten
 • verzekeringen: uitzoeken welke nodig en afsluiten
 • product of dienst: goed definiëren - voorzien van kostprijs (ex btw) (indien nieuw product eventueel octrooi aanvragen)
 • website: ontwerpen – maken – beheren
 • uitingen: ontwerp logo – brief/vervolgpapier – visitekaartje – power point
 • merknaam: eventueel laten registreren
 • materialen: afhankelijk van de business, maar computer is meestal wel het minste
 • algemene voorwaarden opstellen
 • boekhouder / belastingadviseur zoeken en oriënterend gesprek mee aangaan
 • plan hoe aan klanten te komen: netwerk, leads, kvk bestanden etc.

Spreekt voor zich dat afhankelijk van de business deze lijst nog veel uitgebreider kan zijn, maar dit is wel een basismodel.

Kostprijs

Het spreekt voor zich dat de kostprijsberekening een essentiële is. Alle kosten moeten hierin meegenomen zijn zoals kantoor/materiaal, marketing/sales, website, boekhouder, verzekeringen, salaris, auto, reserves etc.
Klankborden met mensen uit de praktijk is geen overbodige luxe, er wordt snel wat over het hoofd gezien. Start ook niet hals over kop, laat alles op je inwerken, lees zaken meerdere keren door en langzaam maar zeker perfectioneer je je plan steeds meer en zijn de mogelijk over het hoofd geziene zaken nu in beeld.

Starten

In deze economie is het niet altijd even gemakkelijk om “ergens binnen te komen”, toch realiseren bedrijven best dat ze “een probleem hebben” – ook al benoemen ze het zo niet – en dus is er ruimte om nu te beginnen met je eigen bedrijf. Eigenschappen als doorzettingsvermogen, zelfstarter en jezelf kunnen profileren zijn inherent aan de zelfstandig ondernemer. Maar als je deze niet zou hebben, zou je al niet zover gekomen zijn.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat wil een investeerder weten?Wat wil een investeerder weten?Investeerders zijn van groot belang voor ondernemers die kapitaal nodig hebben. De onderhandelingen tussen ondernemer en…
Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Ben jij van plan om een eigen bedrijf te starten? Lees dan hier enkele vragen die je voor jezelf zou moeten beantwoorden…
Zelfstandig OndernemenZelfstandig OndernemenSteeds meer mensen starten een zelfstandige onderneming. Wat is zelfstandig ondernemen precies? Zelfstandig ondernemen i…
Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemers die voldoen aan het urencriterium (1225 uur per jaar) hebben recht op alle faciliteiten c.q. belastingaftrek…

Beleidsplannen: een beleidsplan schrijven en uitvoerenEen beleidsplan schrijven wordt zoal gedaan binnen bedrijven, afdelingen, verenigingen en dergelijke. Het maken van een…
Qredits: Microfinanciering voor Nederlandse ondernemersQredits: Microfinanciering voor Nederlandse ondernemersMicrokrediet is er niet alleen voor het buitenland. Vraag een willekeurig iemand naar wat een microkrediet is en toch is…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.