Opkopen bij faillisementen
Er gaan steeds meer bedrijven failliet. De gevolgen voor de betrokken personen zijn in zo'n geval fataal. Er is echter een groep die garen spint bij de vele faillissementen. Dat zijn de opkopers van de voorraad en interieur dat overblijft nadat een bedrijf failliet is gegaan. Vaak wordt de voorraad door de curator op een veiling verkocht. Op deze manier kunnen de opkopers aan goedkope producten komen. Op hun beurt verkopen ze het zelf ook weer door, op het internet, via hun eigen winkel, of door een veiling.
Opkopers bij faillissementen
De kredietcrisis heeft veel negatieve gevolgen voor iedereen. Eén kleine groep spint echter garen bij de vele faillissementen. Dat zijn de opkopers en de crediteuren. Voor hun geld het spreekwoord dat de een zijn dood, de ander zijn brood is bijna letterlijk. De economische recessie is voor veel bedrijven fataal. Zij gaan dus failliet en moeten hun inboedel verkopen. Vaak zijn er dan de opkopers die dit voor een goedkope prijs inkopen en weer voor een veel betere prijs doorverkopen.
Stijging faillissementen
In het eerste half jaar van 2009 zijn er al meer dan vierduizend faillissementen uitgesproken. Dat bleek uit cijfers van het bureau Graydon, die aan de hand van cijfers de economie in kaart brengt. Daardoor hebben opkopers vrij spel die vaak de voorraden en inboedel tegen een goedkope prijs kunnen opkomen. Met name de voorraden zijn erg aantrekkelijk, omdat deze al zijn ingekocht tegen een inkoopprijs, en niet de winkelprijs. En meestal hoeft de opkoper dan ook nog eens een stuk minder dan de opkoopprijs te verkopen.
Spullen doorverkopen
Er zijn verschillende manieren waarop de opkopers hun spullen vervolgens weer aan de man brengen. Een deel wordt soms direct doorverkocht in de eigen winkel. Een ander deel wordt vaak via het internet verkocht, bijvoorbeeld via een site als Marktplaats of Ebay. Soms worden ze in grote partijen doorverkocht, maar meestal individueel. Zeker bij gewilde producten kan het meestal meer winstgevend zijn om ze in individueel of in kleine partijen te verkopen, omdat er dan een hogere marge over gevraagd kan worden. Ook zijn er op internet gespecialiseerde sites die producten die zijn verkocht opkopen. Denk bijvoorbeeld aan Ixushardware of Heyman.be.
Veilig bij faillissementen
Het kan ook aan te raden zijn om zelf direct de producten op te kopen bij curator wanneer een bedrijf failliet is gegaan. Wanneer u nauwkeurig weet wat u wilt, dan kunt u zelf contact opnemen met de curator en hem of haar een voorstel doen. Daar kunt u het vaak tegen de goedkoopste prijs krijgen. In bijna alle gevallen zijn er wel kijkdagen waar u, of direct kan bieden, of later ook weer op een veiling. Dit hangt onder ander af van de belangstelling. Met name jonge en startende ondernemers maken vaak gebruik van deze methode omdat je vaak om een hele goedkope manier aan je interieur, zoals bijvoorbeeld bureautafels of computers, kan komen. Onder andere via de Kamer van Koophandel is wel bij te houden welke bedrijven waar en wanneer failliet zijn gegaan.