Subsidiemogelijkheden in de horeca
Ondernemers met een horecagelegenheid komen vaak in aanmerking voor subsidies. Helaas weten maar weinig van het bestaan van de subsidies, van de mogelijkheden en het krijgen van een subsidie. Dat is zonde, want het levert veel op en kost weinig moeite. Lees hier welke subsidiemogelijkheden er zijn en wat je ermee kunt.
Subsidiemogelijkheden voor de horeca
Als horecaondernemer zijn er tal van mogelijkheden om een financieel steuntje in de rug te krijgen van de overheid. Voor het bedrijfsleven zijn er in Nederland totaal ruim 2000 subsidies aan te vragen, waardoor er geen einde aan lijkt te komen. Zeker voor de startende ondernemer is het vaak een lastige opgave om de juiste subsidies aan te vragen. Gelukkig zijn de subsidies wel onder te verdelen in diverse categorieën, waardoor het al een stuk overzichtelijker wordt.
Subsidies bij aannemen van personeel
Aannemen van goed personeel is een belangrijk onderdeel van een goed lopende zaak. Voor het in dienst nemen van bepaalde personen zijn ook subsidies en financiële tegemoetkomingen aan te vragen. Voor het in dienst nemen van een persoon ouder dan 50 jaar kan de ondernemer een vrijstelling krijgen van de basispremie WAO. Dit geldt ook voor het in dienst hebben van personen ouder dan 54,5 jaar.
Wanneer een ondernemer uitkeringsgerechtigden aanneemt in een piekperiode, dan kan de werkgever aanspraak maken op de Wet Premieregime bij Marginale Arbeid (PMA). In dit geval hoeft er geen premie voor werkverzekeringen betaald te worden.
De Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) is een compensatie voor lagere arbeidsprestaties van minder valide werknemers. Ook kan er een vergoeding verschaft worden wanneer er arbeidsaanpassingen verricht moeten worden. Er kan een beroep gedaan worden op de Wet Vermindering Afdracht Loonbelasting en Premie voor de Volksverzekeringen (WVA).
Deze wet geldt voor verschillende werknemers, zoals personeelsleden die nog studeren of deelnemen aan een leer-werktraject of voormalig werkloze werknemers die scholing volgen.
Subsidies voor innovatie, technologie en onderzoek
Er zijn altijd ondernemers die denken dat het beter kan in de eigen zaak. In sommige gevallen hebben zij wel een idee hoe het beter kan, maar is er nog geen product op de markt dat hierbij kan helpen. Om de ondernemers daarin te ondersteunen is er de WBSO, Afdrachtvermindering Speur- en Ontwikkelingswerk. Dit betekent dat de ondernemer, of een personeelslid, de mogelijkheid krijgt uren te steken in onderzoek of ontwikkeling van een verbetering. Over deze uren hoeft dan minder loonbelasting betaald te worden.
Daarnaast is er ook een innovatiesubsidie aan te vragen wanneer er aan nieuwe processen, producten of diensten gewerkt wordt door middel van een nationaal samenwerkingsverband.
Subsidies voor belangrijke investeringen
In elke sector zijn er mogelijkheden investeringen te doen in de verbetering van het milieu en de besparing van energie. Investeringen met betrekking tot de Arbo-prestatie-eisen zijn volgens de overheid ook heel wat waard. Ook de horeca kan hier een steentje aan bijdragen en kan daarmee ook aanspraak maken op enkele subsidies en financiële tegemoetkomingen.
Iedere ondernemer die investeert in verbeteringen van het Arbosysteem, ook wel de Farbo-regeling genoemd, mag een hoger percentage afgetrokken worden van de fiscale winst.
Deze regelingen zijn ook getroffen voor investeringen met betrekking tot milieu en energie. Naast de subsidies van de gemeenten, is er ook een mogelijkheid een regeling te treffen met de regionale energiebedrijven.
Inkomstenbelasting
Ondernemers moeten, net als particulieren, inkomstenbelasting betalen. Iedereen heeft een belastingvrij bedrag, maar dit hoeft niet voor iedereen hetzelfde deel te zijn. Voor horecaondernemers is er een mogelijkheid het belastingvrije deel veel hoger dan gemiddeld uit te laten vallen. Hiervoor kunnen zij gebruik vaken van de Zelfstandigenaftrek.
Subsidie voor Algemene Veiligheid
Vooral in de grote steden gebeurt het vaak dat er na sluitingstijd van de horecagelegenheden rellen uitbreken. Dit is niet alleen slechte reclame voor de ondernemer, waar deze natuurlijk helemaal niet van gediend is, maar het kan ook een probleem opleveren voor de openbare veiligheid. Het is niet altijd mogelijk algemene veiligheid te garanderen, maar er zijn altijd mogelijkheden de algemene veiligheid te bevorderen. Wanneer de ondernemers willen investeren in de verbetering van de algemene veiligheid, zowel binnen als buiten de gelegenheid, kan deze subsidie aanvragen voor Algemene Veiligheid.
Belangrijkste subsidies
Zoals eerder gezegd zijn er ruim 2000 verschillende subsidies binnen Nederland. Veel ondernemers zien geen mogelijkheden bepaalde situaties te verbeteren door de financiële gevolgen. Daarom is het erg belangrijk te weten waar men subsidie voor kan aanvragen. Voor de horeca zijn er veel meer subsidies aan te vragen dan de ondernemer zelf zou verwachten. De belangrijkste subsidies zijn terug te vinden in de volgende categorieën:
- Subsidies bij het aannemen van personeel.
- Subsidies bij scholing en opleiding.
- Faciliteiten voor zelfstandigen, zoals o.a. zelfstandigenaftrek
- Subsidies voor innovatie, technologie, onderzoek en ontwikkeling.
- Subsidies ter bevordering van Samenwerkingsontwikkeling en eventuele export.
- Subsidies voor milieuverbetering en energiebesparing.
- Subsidies ter bevordering van de Algemene Veiligheid.
- Regionale regelingen, veelal per provincie bepaald.