Subsidiemogelijkheden in de horeca

Subsidiemogelijkheden in de horeca Ondernemers met een horecagelegenheid komen vaak in aanmerking voor subsidies. Helaas weten maar weinig van het bestaan van de subsidies, van de mogelijkheden en het krijgen van een subsidie. Dat is zonde, want het levert veel op en kost weinig moeite. Lees hier welke subsidiemogelijkheden er zijn en wat je ermee kunt.

Subsidiemogelijkheden voor de horeca

Als horecaondernemer zijn er tal van mogelijkheden om een financieel steuntje in de rug te krijgen van de overheid. Voor het bedrijfsleven zijn er in Nederland totaal ruim 2000 subsidies aan te vragen, waardoor er geen einde aan lijkt te komen. Zeker voor de startende ondernemer is het vaak een lastige opgave om de juiste subsidies aan te vragen. Gelukkig zijn de subsidies wel onder te verdelen in diverse categorieën, waardoor het al een stuk overzichtelijker wordt.

Subsidies bij aannemen van personeel

Aannemen van goed personeel is een belangrijk onderdeel van een goed lopende zaak. Voor het in dienst nemen van bepaalde personen zijn ook subsidies en financiële tegemoetkomingen aan te vragen. Voor het in dienst nemen van een persoon ouder dan 50 jaar kan de ondernemer een vrijstelling krijgen van de basispremie WAO. Dit geldt ook voor het in dienst hebben van personen ouder dan 54,5 jaar.
Wanneer een ondernemer uitkeringsgerechtigden aanneemt in een piekperiode, dan kan de werkgever aanspraak maken op de Wet Premieregime bij Marginale Arbeid (PMA). In dit geval hoeft er geen premie voor werkverzekeringen betaald te worden.
De Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) is een compensatie voor lagere arbeidsprestaties van minder valide werknemers. Ook kan er een vergoeding verschaft worden wanneer er arbeidsaanpassingen verricht moeten worden. Er kan een beroep gedaan worden op de Wet Vermindering Afdracht Loonbelasting en Premie voor de Volksverzekeringen (WVA).
Deze wet geldt voor verschillende werknemers, zoals personeelsleden die nog studeren of deelnemen aan een leer-werktraject of voormalig werkloze werknemers die scholing volgen.

Subsidies voor innovatie, technologie en onderzoek

Er zijn altijd ondernemers die denken dat het beter kan in de eigen zaak. In sommige gevallen hebben zij wel een idee hoe het beter kan, maar is er nog geen product op de markt dat hierbij kan helpen. Om de ondernemers daarin te ondersteunen is er de WBSO, Afdrachtvermindering Speur- en Ontwikkelingswerk. Dit betekent dat de ondernemer, of een personeelslid, de mogelijkheid krijgt uren te steken in onderzoek of ontwikkeling van een verbetering. Over deze uren hoeft dan minder loonbelasting betaald te worden.
Daarnaast is er ook een innovatiesubsidie aan te vragen wanneer er aan nieuwe processen, producten of diensten gewerkt wordt door middel van een nationaal samenwerkingsverband.

Subsidies voor belangrijke investeringen

In elke sector zijn er mogelijkheden investeringen te doen in de verbetering van het milieu en de besparing van energie. Investeringen met betrekking tot de Arbo-prestatie-eisen zijn volgens de overheid ook heel wat waard. Ook de horeca kan hier een steentje aan bijdragen en kan daarmee ook aanspraak maken op enkele subsidies en financiële tegemoetkomingen.
Iedere ondernemer die investeert in verbeteringen van het Arbosysteem, ook wel de Farbo-regeling genoemd, mag een hoger percentage afgetrokken worden van de fiscale winst.
Deze regelingen zijn ook getroffen voor investeringen met betrekking tot milieu en energie. Naast de subsidies van de gemeenten, is er ook een mogelijkheid een regeling te treffen met de regionale energiebedrijven.

Inkomstenbelasting

Ondernemers moeten, net als particulieren, inkomstenbelasting betalen. Iedereen heeft een belastingvrij bedrag, maar dit hoeft niet voor iedereen hetzelfde deel te zijn. Voor horecaondernemers is er een mogelijkheid het belastingvrije deel veel hoger dan gemiddeld uit te laten vallen. Hiervoor kunnen zij gebruik vaken van de Zelfstandigenaftrek.

Subsidie voor Algemene Veiligheid

Vooral in de grote steden gebeurt het vaak dat er na sluitingstijd van de horecagelegenheden rellen uitbreken. Dit is niet alleen slechte reclame voor de ondernemer, waar deze natuurlijk helemaal niet van gediend is, maar het kan ook een probleem opleveren voor de openbare veiligheid. Het is niet altijd mogelijk algemene veiligheid te garanderen, maar er zijn altijd mogelijkheden de algemene veiligheid te bevorderen. Wanneer de ondernemers willen investeren in de verbetering van de algemene veiligheid, zowel binnen als buiten de gelegenheid, kan deze subsidie aanvragen voor Algemene Veiligheid.

Belangrijkste subsidies

Zoals eerder gezegd zijn er ruim 2000 verschillende subsidies binnen Nederland. Veel ondernemers zien geen mogelijkheden bepaalde situaties te verbeteren door de financiële gevolgen. Daarom is het erg belangrijk te weten waar men subsidie voor kan aanvragen. Voor de horeca zijn er veel meer subsidies aan te vragen dan de ondernemer zelf zou verwachten. De belangrijkste subsidies zijn terug te vinden in de volgende categorieën:

  • Subsidies bij het aannemen van personeel.
  • Subsidies bij scholing en opleiding.
  • Faciliteiten voor zelfstandigen, zoals o.a. zelfstandigenaftrek
  • Subsidies voor innovatie, technologie, onderzoek en ontwikkeling.
  • Subsidies ter bevordering van Samenwerkingsontwikkeling en eventuele export.
  • Subsidies voor milieuverbetering en energiebesparing.
  • Subsidies ter bevordering van de Algemene Veiligheid.
  • Regionale regelingen, veelal per provincie bepaald.
© 2009 - 2023 Nico80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Subsidie aanvragen bij Stichting Instituut GakSubsidie aanvragen bij Stichting Instituut GakDe stichting Instituut Gak is een vermogensfonds dat subsidies verstrekt aan verschillende soorten projecten op het gebi…
Wat is horeca precies?Wat is horeca precies?De horeca is een term die we heel vaak horen en de meeste mensen weten ook wel wat het ongeveer is. Toch blijkt dat het…
Vakantiewerk in de horecaVakantiewerk in de horecaZoek jij vakantiewerk in de horeca? Er zijn heel veel baantjes die je kunt doen in de zomermaanden en waar jij wat extra…
Een goed restaurant vindenEen goed restaurant vindenAlles is al gauw top in de horeca. Topkok hier, toprestaurant daar. En cafés die een hapje serveren heten plots eetcafé.…

Opkopen bij faillisementenOpkopen bij faillisementenEr gaan steeds meer bedrijven failliet. De gevolgen voor de betrokken personen zijn in zo'n geval fataal. Er is echter e…
Terras inrichten, tips voor ondernemersTerras inrichten, tips voor ondernemersMensen zitten graag op een terras, maar hoe zorg je er als ondernemer voor dat ze graag op jouw terras zitten? Lees hier…
Reacties

Kimberly, 08-08-2012
Geachte heer/mevrouw,

Wij zijn een stichting en wij wilde graag weten hoe je Subsidies bij scholing en opleiding kon aanvragen?

Met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 24-08-2012
Beste Kimberly,

de subsidies waar je recht op zou kunnen hebben zijn afhankelijk van diverse zaken, als de activiteiten die jullie voeren, de sociale en maatschappelijke waarde die jullie leveren en de plaats waarin jullie gevestigd zijn. Iedere gemeente/stad heeft eigen subsidieregelingen die van elkaar verschillen. Hierdoor kan ik niet zeggen waar de stichting wel/geen recht op zou hebben. Je kunt voor meer duidelijkheid en aanvragen een afspraak maken bij het plaatselijke gemeentehuis/stadhuis.

Groet, Nico

Mandy Boer, 06-03-2012
Geachte heer/mevrouw,

Wij hebben een Hotel/cafe/restaurant/zaalcentrum in Uithuizen. Kunt u mij informatie geven over de mogelijkheden die ervoor ons kunnen zijn met betrekking tot in aanmerking komen van subsidies.

Met vriendelijke groet,

Mandy Boer Reactie infoteur, 18-06-2012
Beste Mandy,

in iedere gemeente zijn subsidies anders geregeld. Veel komt wel overeen, maar er zijn gemeenten die net even iets meer of minder doen voor hun ondernemers. Het is dan ook aan te raden om het gemeentehuis / stadhuis te bezoeken voor meer informatie over subsidies in de betreffende regio.

Nico80 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.