Startersgesprek of startersbezoek van de Belastingdienst
Een beginnend ondernemer kan een startersbezoek of startersgesprek krijgen van de Belastingdienst. Dit is een informeel gesprek dat niet als controle is bedoeld maar voor het verschaffen van informatie aan de startende zzp'er. Deelname aan dit gesprek is in principe niet verplicht, maar wel aan te raden aangezien het gesprek informatief kan zijn en bijdraagt aan een goede relatie met de belastinginspecteur. Startende ondernemers kunnen ook zelf een startersgesprek aanvragen via de BelastingTelefoon. Als alternatief voor het startersbezoek, dat lang niet elke startende ondernemer zal krijgen, heeft de Belastingdienst veel informatie voor startende ondernemers op haar website beschikbaar gemaakt.
De Belastingdienst heeft de ambitie om elke startende ondernemer te bezoeken voor een startersgesprek. Doorgaans stuurt de Belastingdienst een uitnodiging voor een dergelijk bezoek in de eerste jaren van het ondernemerschap wanneer de onderneming al enige tijd draait, maar soms ook al in het eerste jaar. Gezien het hoge aantal nieuwe ondernemers krijgt echter lang niet elke starter te maken met een dergelijk bezoek van de Belastingdienst.
Wat wordt er besproken? Een startersbezoek duurt doorgaans ongeveer een uur. In het gesprek, dat een meer informeel karakter kent, wordt de startende ondernemer de kans geboden om vragen te stellen. Daarnaast wordt veelal nagegaan hoe de ondernemer zijn administratie heeft ingericht en wordt informatie verschaft over o.a. aangifteverplichtingen en fiscale ondernemersfaciliteiten en de daaraan verbonden voorwaarden. Een startersbezoek is, kortom, niet bedoeld als controle maar als informatieverschaffing.
Geen ondernemer?
Hoewel het startersgesprek een informele setting heeft, wordt wel een verslag van het bezoek gemaakt. Dit verslag wordt ook aan de startende ondernemer toegestuurd. In enkele gevallen komt het voor dat de Belastingdienst na een startersbezoek concludeert dat de startend ondernemer geen ondernemer is in de fiscale zin des woords. Dit is veelal nadelig aangezien er dan ook geen aanspraak gemaakt kan worden op ondernemersfaciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek (en startersaftrek) en MKB-winstvrijstelling.
Startersbezoek is geen controle Het startersbezoek is evenwel geen controle, een zzp'er kan zodoende na een startersbezoek waarin is geconcludeerd dat hij geen ondernemer is, alsnog zijn belastingaangifte als ondernemer invullen. In dit geval riskeert hij wel dat de belastinginspecteur hier niet in meegaat en alsnog een correctie hierop aanbrengt. Hier kan de zzp'er op zijn beurt tegen in bezwaar gaan (en vervolgens, indien nodig, in beroep bij een rechtbank).
Startersbezoek: verplicht?
Deelname aan een startersgesprek is niet verplicht. Een zzp'er mag er zodoende voor bedanken. Bedenk echter wel dat ook belastingcontroles mensenwerk zijn en een goede relatie met de belastinginspecteur de investering van een klein uurtje tijd doorgaans waard is. Daarnaast kan zelfs een zzp'er die meent al goed op de hoogte te zijn van fiscale wetgeving altijd wel iets leren van een dergelijk gesprek.
Zelf een startersgesprek aanvragen?
Een zzp'er die onzeker is over zijn kennis van de fiscale wetgeving, kan zelf een startersgesprek aanvragen. Hiertoe dient de BelastingTelefoon gebeld te worden. Dit telefoonnummer is gratis. Er zal gevraagd worden naar de gebruikersnaam die de zzp'er heeft ontvangen bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast wordt gevraagd naar het burgerservicenummer (BSN, bij een eenmanszaak) of het Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer (RSIN, bij elke andere rechtsvorm dan een eenmanszaak).
Alternatieven voor startersbezoek
Startende zzp'ers die meer informatie over fiscale wetgeving en administratieplichten willen ontvangen, maar geen startersgesprek willen inplannen, kunnen de startersrubriek op de website van de Belastingdienst bezoeken. Daarnaast kunnen zij het Handboek Ondernemen downloaden van de website van de Belastingdienst. Bovendien is de Belastingdienst aanwezig op de startersdagen van de Kamer van Koophandel, ook hier kan de startende ondernemer fiscale informatie inwinnen en vragen stellen.
Wat wil een investeerder weten?Investeerders zijn van groot belang voor ondernemers die kapitaal nodig hebben. De onderhandelingen tussen ondernemer en investeer…
Btw- omzetbelasting startende ondernemerAls ondernemer heeft u ook te maken met de heffing van omzetbelasting of btw (belasting toegevoegde waarde). U int als ondernemer…
BTW-administratieElke ondernemer is verplicht om BTW-administratie uit te voeren, dit in belang van de belastingdienst. Hierdoor kan veel nare ding…
Boekhouder of accountant inhurenVeel ondernemers kiezen ervoor om de administratie uit te besteden, door het inhuren van een boekhouder of accountant. Wat is het…
Een SWOT-analyse voor ondernemingenHet gebruiken van een SWOT-analyse is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Het is een makkelijk te gebruike…